ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Aito avioliitto -kansalaisaloite perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi

Sami Mollgren • 16.11.2016 11:25 • 21 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaadittiin syyskuun lopun mielenosoituksessa Helsingissä. (kuva: Sami Mollgren)
Lakivaliokunta päätti keskiviikkoisessa kokouksessaan lähettää Aito avioliitto -kansalaisaloitteen arvioitavaksi perustuslakivaliokuntaan. Aloitteen jatkokäsittelystä päätetään, kun perustuslakivaliokunta on antanut aloittesta lausunnon.

Aloitteen lähettämistä perustuslakivaliokuntaan esittänyt lakialiokunnan puheenjohtaja Kari Tolvasen mukaan ratkaisuun päädyttiin, sillä aloitteessa saattaa olla haasteita perustuslain kannalta. Tolvasen mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähettää aloite perustuslakivaliokunnalle. Kyseessä on hänen mukaansa ennakkotapaus.

Aloitteen mahdollinen ongelmallisuus perustuslain kannalta tuli esiin valtiosääntöoikeuden asiantuntijan lausunnossa asiantuntijakuulemisessa.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa asiasta odotetaan joulukuun alkupäivinä, ja sen ratkaisulla arvioidaan olevan vaikutusta kansalaisaloitteista tehtyjen vasta-aloitteiden käsittelyyn myös tulevaisuudessa.

Lakivaliokunta pyrkii saamaan omalta osaltaan asian käsiteltyä ennen vuodenvaihdetta.

Aito avioliitto -kansalaisaloite pyrkii kumoamaan loppuvuodesta 2014 hyväksytyn ja 1.3.2017 voimaan astuvan tasa-arvoisen avioliittolain.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sama soutaminen ja huopaaminen vaan jatkuu...olisivat nyt vaan puhaltaneet ns. pelin poikki ja todenneet, että asia on jo kertaalleen päätetty ja sillä siisti.
  Masa (ei rekisteröitynyt) • 16.11.2016 13:04
Hyvä että asia saa perusteellisen käsittelyn. Perustuslakivaliokunta vahvistaa aloitteen ongelmat perustuslain kannalta ja näin se saa kunnialliset hautajaiset. Jälkipuheilta tuskin sittenkään vältytään, mutta ainakin ne jäävät pienemmän piirin valitusvirreksi kuin pikaisen hylkäyksen jälkeen olisi tapahtunut.
  Public eye • 16.11.2016 14:39
Katsotaan miten käy, on perustuslakivaliokunnassakin PS:n megahörhöjä kuten Simon Elo: www.eduskunta.fi
  Ateisti (ei rekisteröitynyt) • 16.11.2016 16:27
aa-porukka voisi unohtaa nuo vihanlietsontansa ja suuntautua ajamaan kansalaisaloitetta, jolla uskomusmaailma saatettaisiin aidommasti ja myös perinteisemmästi sekä naisjumalien että miesjumalien mukaiseksi, sillä tarvitsevathan uskomusten "lapsukaiset" myös äitijumalia, koska niin on perinteisesti Suomessakin uskomuksia harrastaneilla ollut ; )
  human • 16.11.2016 17:03
Nuo kristinuskovaisethan ovat perustelleet tuon vastahanka-aloitteensa käsittelyläpivientiä eduskuntaa myöten sillä, ettei kansalaisaloitteiden yhteydessä voi antaa eriväää kannatusta. Mutta kun tuo vastahanka-aloite sai vain reilut 100 000 kannatusta ja kun Avioliittolakiesitys sai yli 150 000 kannatusta ja vieläpä paljon nopeammin kuin tuo vastahanka-aloite, niin kyllähän jo noilla kannatuseroäänisuhteilla Avioliittolaki oli kansan selvä tahto.

Kansalaisaloitteille kyllä-kannatuksen haku on myös linjassa sille, että kansaedustajienkin lakialoitteille haetaan vain kannattajat, eikä vastustajat, sitä ennen kun ne mahdolisesti siirtyvät valiokuntakäsittelyyn ja eduskuntaäänestykseen.

Tuon vastahanka-aloitteen eduskuntaan viennissä on toki se riski, että kun puoluesuhteet muuttuivat kepulaisemmiksi viime eduskuntavaaleissa, taannoisen Avioliittolaki-päätöksen selvän kannatuspäätöksen jälkeen, on siellä pienoinen riskikin. Mutta toisaalta lukuisat kansanedustajat, jotka Avioliittolakia vastustivat, ovat sittemmin ilmaisseet kantanaan, etteivät sitä hyväksymispäätöstä halua muutettavaksi ja sama näkyy myös vaaligallupien vastauksissakin.

Toivottavinta olisi ennen kaikkea että tuo aa-farssi saataisiin pois päiväjärjestyksestä, sillä sen tiimoilta nuo kristinuskoivaiset vain jeesustelevat ja tonttuilevat julkisuudessa turhanpäiten.

Tietenkin kansalaisloite-instituutiossa voi olla säätämisen varaa. Etenkin kun jos käynnissä olevia muita kansalaisaloitteita, laajavaikutteisempiakin, on mahdollisesti tulossa eduskuntakäsittelyyn ja jottei niissäkin sitten seuraisi päätöksiä jatkoehdotus-farssi. Kansalaisaloitteissa tosin nyt on tilanne tämä ja poliittisesti kimurantti voisi olla tuo EU-kansanäänestystä vaatia persujen aloite, mutta sillä näyttää onneksi kannatusvonkausaika käyvän jo kohta vähiin (tosin samasta asiasta oli jo aiemmin kepulaisen Paavo Väyrysen aloite, joka kait viime keväältä ollamöllöttää vielä valiokuntakäsittelyssä - ellei sitä sitten jo päätetty jotenkin):

www.kansalaisaloite.fi

Eutasia-kansalaisaloite on toki arvokkaampi ja kannatettavampi ja sille onkin lyhyehkössä ajassa jo singahtanut kannatusta hyvinkin, 2/3 vähimmäistarvittavasta.

Eikä muitakaan Avioliittolain suosion vertaisia aloitteita ole näköpiirissä - sehän on ollut ylivoimaisesti eniten kannatusta saanut kansalaisaloite:

www.kansalaisaloite.fi

Kommenttia muokattu: 16.11.2016 klo 17:37
  human • 16.11.2016 17:12
Ainakin itse luotan ensimmäisen liitännäislakipaketin äänestystulokseen.
  smo • 16.11.2016 17:15
Lakivaliokunnan Mikko Kärnän blogikirjoitus aiheesta:

mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 17.11.2016 14:03
Mikko Kärnä paljasti kirjoituksessaan ansiokkaasti Aito avioliitto-aloitteen "virheelliset" perustelut, jotka käytännössä tarkoittaisivat sitä, että Aito avioliitto-aloitteen hyväksyminen johtaisi tilanteeseen, missä samaa sukupuolta olevien parien parisuhteen rekisteröinti ei olisi enää mahdollista.

Kärnä toteaa:

"Aloitteessa väitetään, että avioliittolain muutoksen kumoaminen ennen sen voimaantuloa merkitsisi tilanteen palautumista aikaan ennen tasa-arvioiden avioliittolain hyväksymistä. Perustelujen mukaan samaa sukupuolta olevien parien oikeudet olisi tällöin turvattu rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain mukaisesti.

Eduskunta on kuitenkin säätänyt jo lain rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain muuttamisesta (249/2016), joka tulee voimaan 1.3.2017, ja jonka mukaan jatkossa ei enää voitaisi rekisteröidä parisuhteita.

Tätä lakia ei kansalaisaloitteessa ehdoteta kumottavaksi.

Kansalaisaloitteen hyväksyminen sellaisenaan merkitsisi siis sitä, etteivät samaa sukupuolta olevat parit voisi 1.3.2017 jälkeen solmia avioliittoa, mutta eivät myöskään rekisteröidä parisuhdettaan."

Koivula vastasi vastakirjoituksessaan tähän odotetusti:

”Ja mitä tulee rekisteröityyn parisuhdelakiin, niin se on varmasti mahdollista palauttaa voimaan, jos avioliitto rajattaisiin jälleen koskemaan vain eri sukupuolta olevia pareja.”

Haluttaisi sanoa pari valikoitua sanaa koko Aito avioliitto-yhdistyksestä mutta olkoon ...

Tai kysyttäisiinkö sittenkin, että olisiko "virheellisille perusteluille" parempi termi "valheelliset perustelut"?
  Someone (ei rekisteröitynyt) • 18.11.2016 22:13
Perustuslakivaliokunta hyväksyi kokouksessaan 17.11. asiantuntijasuunnitelman, jonka mukaan kuultaviksi kutsutaan professori Juha Lavapuro, professori Tuomas Ojanen, apulaisprofessori Janne Salminen ja professori Veli-Pekka Viljanen.
www.eduskunta.fi
Ojanen on sanonut muun muassa, että Aa:n aloite veisi ihmisoikeuksia harppauksen taaksepäin.
------
Aa:n aloite kansalaisaloitelain vastainen?
Vesa-Matti Louekoski käsittelee puheenvuorossaan sitä, onko Aa-aloite kansalaisaloitelain vastainen.
vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi
Asia tuli esille, koska valtiotieteiden professori Outi Lepola on aiemmin kirjoittanut Helsingin Sanomissa, että Aa:n aloite ei täytä kansalaisaloitelain vaatimuksia.
www.hs.fi
------
Tässä vielä Antero Laukkasen (kd) käsityksiä heidän aloitteensa kohtalosta:
www.radiodei.fi

Kommenttia muokattu: 20.11.2016 klo 18:04
  Havainnoija • 20.11.2016 17:53
En ny tiiä, et kuuluuko tää miten paljon aiheeseen..., mut ku nyt meni tänään viiminen satku päivissä rikki ennen tuon tasa-arvo lain voimaantuloa. Se on hiukka niinkuin aikoinaan intissä aamujen laskeminen...99 jäljellä...
  Masa (ei rekisteröitynyt) • 22.11.2016 00:24
HS: Avioliittoaloitteesta tuli perussuomalaisille periaatekysymys – Soini on uhannut hallituskumppaneitaan yhteistyön vaikeuttamisella

www.hs.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 22.11.2016 03:18
Istunnossaan 1.12 Perustuslakivaliokunta kuuntelee hankkeen puuhamiehiä Turusta ja Rahkosta sekä varatuomari Anttilaa. Propagandajunttaus senkun jatkuu..lausunnosta tullee mielenkiintoinen.
  ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 25.11.2016 00:25
Aito avioliitto -aloite osoittaa konkreettisesti kansalaisaloitelain heikkoudet

pekkarautio1.puheenvuoro.uusisuomi.fi
  Tompppa (ei rekisteröitynyt) • 25.11.2016 16:03
Väyrysen kansanäänestysaloite eurosta sai kylmää kyytiä perustuslakivaliokunnalta. Ei aloitteiden tie isoon saliin tai jatkokäsittelyyn siis ole mikään itsestäänselvyys.
  smo • 25.11.2016 19:09
Illan Uutiskauha-ohjelmassa lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen sanoi, ettei tiedä astuuko tasa-arvoinen avioliittolaki voimaan 1.3.2017.
  Ihme (ei rekisteröitynyt) • 25.11.2016 22:13
Perustuslakivaliokunnassa on ollut kuultavana aloitteen tekijöiden lisäksi vain yksi perustuslakiasiantuntija. Ensi viikolla, jolloin lausunnon pitäisi valmistua, ei ole asiantuntijakuulemisia. Voiko olla niin, että perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa perustuen pelkästään aloitteen tekijöiden "asiantuntijalausuntoihin"? Yritetäänkö tällä estää se, että perustuslakivaliokunta lausuisi, että aloite on perustuslainvastainen? Helpoiten tämä käy, kun ei kuunnella asiantuntijoita lainkaan!
  ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 01.12.2016 15:26
Tai sitten valiokunta on syystä tai toisesta vaan lykännyt muiden kolmen asiantuntijan kuulemista. Voi olla kyse aikatauluvaikeuksista tai sitten tuli muuta kiireellistä.

Vielä tänään alkuiltapäivästä muistaakseni valiokunnan kokoussuunnitelmassa tuleville viikoille luki, että muut asiantuntijakuulemiset sekä kuulemisten mahdollisesta jatkosta päättäminen olisivat tapahtuneet 7.12. Ehkä ne siirrettiin seuraavalle viikolle?

Alunperinhän perustuslakivaliokunnan oli tosiaan määrä antaa AA-aloitteesta lausunto itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta sehän oli jo alkuunsa varsin likimääräinen arvio. Joka tapauksessa, ellei sitten tänään olla vaivihkaa jotain lausuntoa annettu, venyy asian käsittely perustuslakivaliokunnan oman kokoussuunnitelman mukaisesti ensi viikkoa seuraavalle viikolle.
  Homopallero • 01.12.2016 19:18
Parasta olisi että aloite etenisi suuren salin äänestykseen niin hiljenisi AA:n valitus asiasta, jos se haudataan valiokunnissa itku miten heidän aloitettaan kohdeltiin erilailla kuin Tahdon-aloitetta ei lopu koskaan.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 01.12.2016 22:34
Mitähän perustuslakivaliokunnassa oikein mietitään kun aloite ei ole huomisen eikä ensi viikon kokouksissa käsittelyssä ollenkaan? Tuon jälkeenhän eduskunta jää lomalle ja palaa vasta helmikuun alussa, jos oikein muistan.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 08.12.2016 21:41
Perustuslakivaliokunta aikoo perjantaisen pöytäkirjan mukaan kutsua kuultavaksi professorit Hidenin ja Pohjolaisen. Mitäköhän tapahtui aikaisemille asiantuntijoille?
  Ihme (ei rekisteröitynyt) • 09.12.2016 15:51
Aloitetta käsitellään perustuslakivaliokunnassa seuraavaksi vasta 7.2.2017

Tiistai 7.2.2017 klo 10.00
Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta

Kansalaisaloite KAA 2/2016 vp

Valiokunnassa ovat kuultavina:
professoriMikaelHidén
professoriJuhaLavapuro
professoriTuomasOjanen
professori (emeritus)TeuvoPohjolainen
professoriVeli-PekkaViljanen

Päätetään asiantuntijakuulemisen jatkamisesta tai lopettamisesta.
Käydään valmistava keskustelu.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 15.12.2016 15:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy