Kauppaketju Lidl keskeytti hlbti-aihepiiriä sivuavan mainoskampanjan kohun vuoksi

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 78

Kauppaketju Lidl on keskeyttänyt some-kohun vuoksi perjantaina käynnistämänsä maitotuotteitaan koskevan mainoskampanjan, jossa viitattiin hlbti-vähemmistöön liittyvään terminologiaan, esimerkiksi kaapista tulemiseen.

Kampanjalla mainostettiin maitojen uutta tuotemerkkiä; aiempi Milbona muuttui Pohjolan meijeriksi. Mainoskampanjan viesteissä viitattiin omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta kertomiseen, kaapistatuloon: "Vihdoin uskalsin tulla ulos maitokaapista" sekä transsukupuolisuuteen viitaten "Tunsin olevani oikea maito väärässä tölkissä".

Lauantaina asia nousi esiin Tämän kylän homopoika -blogissa. Sosiaalisessa mediassa syntyneessä keskustelussa jotkut ovat ilmaisseet pitävänsä mainoksia homo- ja transfobisina. Mainoksia kohtaan kriittisiä mielipiteitä esittäviin kuuluu esimerkiksi Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää, jonka Twitter-kommentissa todetaan kampanjan olevan "Julmaa, asiatonta pilaa". Osa kommentoijista taas kertoo kokeneensa mainokset myönteisenä huomiona hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Osa puolestaan on harmistunut mainoksia kohtaan esitetystä kritiikistä.

Kohun saattelemana Lidl poisti kampanjan kuvamateriaalin Facebook-sivutaan. Uudessa mainoksessa viestinä on vain "Milbona on nyt Pohjolan meijeri".

Alkuvuodesta 2016 uimari Ari-Pekka Liukkonen esiintyi Lidlin tv-mainoksissa. Kesällä 2016 kerrottiin kauppaketjun ja uimarin välisestä Sportyfeel-urheiluravinteita koskevasta kaksivuotisesta yhteistyöstä. Helmikuussa 2014 Liukkonen "tuli ulos kaapista" kertomalla Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa homoseksuaalisuudestaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksalaislähtöinen päivittäistavarakauppaketju Lidl toimii 26 maassa Euroopassa. Suomessa toiminta alkoi vuonna 2002.

Päivitys 24.10. klo 09.10: Lisätty kuva ja maininta kauppaketjun ja Liukkosen yhteistyöstä.

Keskustelu: SETAn puheenjohtaja ja LIDL-maitokohu
Tämän kylän homopoika: Lidlin maito saa jäädä kaappiin - hlbti-ihmisille naurava mainonta ei käy
Veikö some-raivo mahdollisuuden edistää hlbti-yhdenvertaisuutta?

78 kommenttia

No onpa ollut huumorintajuttomia ihmisiä.

Tuo "Tunsin olevani oikea maito väärässä tölkissä":hän on ihan oiva ja mukavahenkinen vertaus transsukupuolisiin.

Ja kun "Vihdoin uskalsin tulla ulos maitokaapista" -kaapistatuloon olisi Lidl yhdistänyt vielä maininnan bi:imä-tuotteistakin, niin se olisi ollut siinä : )

Mikä tilaisuus vielä tuossa olisi ollut jatkoviestiä että "Maitokaapista ulos tulo sopii joka hoteronkin huulille" ja että "Laktoosi-intoleranssiin suuntautuneilla hyla-versiot tuntuvat hyvältä anaalissakin" ; )

Kommenttia muokattu: 25.10.2016 klo 19:59
  • 2 / 78
  • jukkah
  • 24.10.2016, 10.30
Mielestäni mainokset olivat hauskoja. Tuntuu että homoissa löytyy yhä enemmän tai ainakin näkyvämmin kantansa esiin tuovia huumorintajuttomia ihmisiä. On suuri lahja osata nauraa itselleen, eikä ottaa elmää liian vakavasti.