Tampere Pride 2005

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Tampereen Tullinaukiolle kerääntyi tänään yli 300 homoa, lesboa ja trans-ihmistä - ja toki heteroitakin. Sateenkaarikansan Pride-tapahtuma järjestettiin nyt ensi kertaa Tampereella, ja tapahtuman taustalla on Tampereen SETA ry. Sää suosi tänä vuonna sateenkaarikansaa, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpö oli hellelukemissa.

Hämeenpuistosta Tullinaukiolle kulkeneen paraatin jälkeisessä toritapahtumassa Setan puheenjohtaja Tiia Aarnipuu piti puheen ja sen yhteydessä yhteydessä jaettiin Kunniarotta kirjailija-kouluttaja Tommy Hellstenille, joka yhä vielä lisää ennakkoluuloja patologisoimalla homoseksuaalisuuden pari vuotta sitten ilmestyneessä kirjassaan "Tietäjän silmin". Hän kuvaa homoseksuaalisuutta ongelmana, johon pitäisi hakea apua. Samalla hän kuittaa vuosikymmenten tasa-arvotyön tarkoitushakuiseksi trendin perässä juoksemiseksi ja poliittisten irtopisteiden keräämiseksi. Lisäksi Tommy Hellsten pitää loogisena ja mahdollisena ajatusta, että seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kieltoa voi seurata lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan yhteiskunnallinen hyväksyminen. Setan mukaan Hellstenin käsitys homoseksuaalisuudesta on vanhentunut, loukkaava ja eurooppalaisen lainsäädännön hengen vastainen.

Asiallisen tiedon omenan saivat lastenkirurgi Mika Venhola ja potilasoikeusaktivisti Terhi Viikki työstään intersukupuolisten ihmisten hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. He ovat toimineet vahvasti sen puolesta, että intersukupuolisilla lapsilla olisi oikeus saada olla joutumatta leikatuksi mielivaltaisesti valittuun sukupuoleen jo lapsena. Intersukupuolisella ihmisellä on sekä naisen että miehen fyysisiä sukupuolisia ominaisuuksia.

Tapahtuman suojelija, europarlamentaarikko Satu Hassi piti myös puheen, jossa hän kertoi ihmisoikeuksien kehittämisestä EU:n sisällä ja myös siitä, miten EU voi toiminnallaan parantaa lainsäädäntöä myös EU:n jäseneksi haluavissa maissa. Esimerkiksi Hassi otti Turkin, jossa lainsäädäntöä on parannettu. Hassi piti myös tärkeänä ruohonjuuritason toimintaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta tehtävässä työssä. Hän sanoi mielipiteenään, että Suomessa pitäisi sallia täysimittaisesti samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Viihteellisemmästä tarjonnasta vastasi Miss Drag Queen 2004 Miss Divet showllaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansanedustaja Oras Tynkkynen vaatii Priden pääjuhlapäivänä päivätyssä viestissään avioliittolain pikaista uudistamista tasa-arvoiseksi. Oikeus avioliittoon ja adoptioon on taattava myös samaa sukupuolta oleville pareille. Hän huomauttaa, että "Me suomalaiset haluamme uskoa olevamme tasa-arvon edelläkävijöitä, vaikka se ei aina pitäisi paikkaansa. Nyt Suomen edelle vähemmistön ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämisessä on mennyt jo neljä pääuskonnoltaan katolista maata".

- Kuvia Pride 2005 Tampere -tapahtumasta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!