Orlandon ampujasta tihkuu lisätietoja

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 4

Orlandolaisessa Pulse-yökerhossa sunnuntain aamuyönä verityön tehneen Omar Mateenin taustasta on tihkunut uusia tietoja jatkuvasti. Sen sijaan teon motiivi on yhä hämärän peitossa. Osa tiedoista on ollut keskenään ristiriitaisia.

New Yorkissa afgaanitaustaisille vanhemmille syntyneen 29-vuotiaan Mateenin tiedetään olleen kahdesti avioliitossa. Ensimmäinen avioliitto viime vuosikymmenen puolella päättyi nopeasti ja ex-vaimo on kertonut suhteen olleen väkivaltainen ja Mateenin arvaamaton. Toinen avioliitto ehti kestää noin kolme ja puoli vuotta, ja Mateenilla on siitä kolmevuotias lapsi. Mateen työskenteli vartijana.

Mateenin tiedetään olleen muslimi ja käyneen moskeijassa rukoilemassa. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi suuttunut uskontoon liittyvästä vitsailusta.

Ampumisen aikana Mateen tietojen mukaan soitti hätänumeroon ja vannoi uskollisuutta ISIS-järjestölle. Myöhemmin ISIS kertoi ottavansa vastuun iskusta. Toisaalta, Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole vahvistaneet yhteyksisä ISIS-järjestöön. Mateen oli myös tuonut esiin perheensä yhteydet Talibaniin. Hän oli ollut viranomaisten kiinnostuksen kohteena aiempina aikoina epäiltyjen mahdollisten terrorismi-kytköstensä vuoksi.

Mateenin omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ristiriitaisia väitteitä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maanantaina kerrottiin, että Mateen olisi aiemmin useitakin kertoja vieraillut Pulse-klubilla ja tämä olisi myös käyttänyt homojen suosimia mobiilisovelluksia. Hänen kuvailtiin myös flirttailleen miehille. Toisaalta hänen kerrottiin juopuneen yksikseen nurkkapöydässä ja käyttäytyneen aggressiivisesti. Pulse-yökerhon edustaja on kuitenkin kertonut, että Mateen ei ollut vakioasiakas.

Mateenin isä on kieltänyt, että poikansa olisi ollut homo. Hän kertoi myös Mateenin suuttuneen nähtyään kahden miehen suudelleen keskenään lapsensa nähden. Isä on sanonut, että pojan teolla ei ollut tekemistä uskonnon kanssa, ja että teko oli puhtaasti homofobinen. Isä on myös ilmaissut oman kielteisen uskonnollispohjaisen suhtautumisensa homoseksuaalisuuteen. Mateenin isä on tehnyt afganistanilaisille suunnattua TV-ohjelmaa satelliittikanavalla, ja ohjelman asenne on ollut Taliban-liikettä kohtaan on myötämielinen.

Joidenkin arvioiden mukaan Mateen olisi voinut kokea vihaa itseään kohtaan seksuaalisen suuntautuneisuutensa ja arvojensa välisen ristiriidan vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan ristiriidan synnyttämästä itsetorjunnasta on paljon esimerkkejä, mutta sen purkautuminen väkivaltana on harvinaista.

Vaimon kerrotaan olleen tietoinen Mateenin aikeista veritekoon

Tiistaina NBC News kertoi viranomaislähteisiinsä vedoten, että Omar Mateenin toinen vaimo Noor Zahi Salman tiesi ennalta miehensä aikeista veritekoon, mutta ei välittänyt tietoa eteenpäin, jotta teko olisi ollut mahdollista estää. Vaimo kertoo kuitenkin yrittäneensä puhua miestä ympäri luopumaan iskusta. Viranomaislähteet ovat kertoneet NBC Newsille, että vaimo olisi ollut mukana ampumatarvikkeita hankittaessa ja myös kyytimässä Mateenia tutkimaan Pulse-yökerhoa ja myös muita mahdollisia iskukohteita.

Vaimoa on kuulusteltu, ja tämä on näkynyt turvakameroiden kuvissa. Tätä kohtaan ollaan mahdollisesti nostamassa syytteitä.

NBC News: Omar Mateen´s Wife Tried to Talk Him Out of Orlando Attack, Sources Say
USA:n Orlandossa ammuttu homobaarissa
NBC News: Orlando nightclub massacre

4 kommenttia

Jospa hän oli biseksuaali, kun kahteen kertaankin naimisissakin oli ja ainakin toinen noista vaimoista on kertonut ettei hänellä ollut ongelmia seksissä naisen kanssa. Tuossa asiassahan joillakin uskovaisilla on ollut bipolaarinen ristiriita, jopa ihan tulenarkakin.

Ääri-islamistisuutta ei oikein tue se, että kummatkin noista vaimoistaan ovat kaikissa kuvissa aika vapaasti pukeutuneita, eli syviä kaula-aukkoja, paljaita olkapäitä ja käsivarsia ja ilman mitään päähuntua tms.
  • 2 / 4
  • xxx
  • 15.6.2016, 18.36
Jospa Human jättäisit tuon bivihasi lietsomisen tässä tapauksessa.

Jookos?