Suunnittelukilpailu Tom of Finland -muistolaatasta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4

Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen kotitalon seinään kiinnitettävästä muistolaatasta järjestetään suunnittelukilpailu. Kilpailun takana ovat Tom of Finland -seura, Tom of Finland Foundation, EuroGames Helsinki 2016 ja Sideways-festivaali.

Asiasta kerrotaan Sideways-festivaalin verkkosivuilla.

Sähköisten kilpailuehdotusten vastaanotto käynnistyy Touko Laaksosen syntymäpäivänä 8.5.2016 ja jatkuu toukokuun loppuun asti. Tom of Finland Foundationin puheenjohtaja Durk Duhner johtaa raatia, joka valitsee yleisöäänestykseen pääsevät ehdotukset. Finaaliin päässeet ehdotukset tulevat esille Sideways-festivaaleille Helsingin Teurastamolle 17.-18.6.2016 sekä EuroGames-kisakylään Kansalaistorille 29.6.-2.7.2016.

Muistolaatta on määrä sijoittaa Helsingin keskustassa sijaitsevan kerrostalon seinään, jossa Laaksosen asui talossa vuodesta 1986 aina kuolinvuoteensa 1991 saakka.

Ehdotuksia jättäville muistutetaan, että työ tulee julkiselle paikalla ja on näin ollen oltava hyvän maun rajoissa. Ehdotukseen on sisällyttävä teksti: "Taiteilija Touko Laaksonen (1920-1991) asui tässä talossa vuosina 1986-1991."
Lisäksi muistolaatan materiaalin on kestettävä ilmasto-olosuhteet, mutta muuten materiaalia tai muotoa ei ole tarjoitettu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ehdotuksessa toivotaan olevan ainakin muistolaatan mitat, materiaali ja visuaalinen suunnitelma, ja sen toivotaan olevan taloudellisesti toteutettavissa.

Kilpailun järjestäjät vastaanottavat ehdotuksia vastaan toukokuussa sähköpostitse.

Tom of Finland tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita

Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista.

Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää.

Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet. Turussa ja Kotkassa Tom of Finland on ollut teatteriesityksen aiheena. Maaliskuussa kerrottiin, että Tom of Finlandin työt koristavat pian myös kahvipaketteja.

Tom of Finland -nimisen elokuvan on määrä saada ensi-iltansa helmikuussa 2017. Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali puolestaan saa kantaesityksensä tammikuussa 2017, ja se on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa.

Sideways Helsinki: Touko Laaksosen muistolaatan suunnittelukilpailu
Ranneliike.netin Tom of Finland -artikkelit
Tom of Finlandin syntymästä 90 vuotta -kokonaisuus

4 kommenttia

Ranneliikkeessä tehtiin jo vuosia sitten ehdotus muistolaatasta, mutta toisen talon seinään. Tom asui viimeiset viisi vuotta Fredalla, mutta suuren osan luomisvoimaisimmasta ajastaan hän asui Tehtaankatu 7:ssä. Hänet mainitaan tämän ja naapuritalon 100-vuotishistoriikeissa. Taloyhtiössä on keskusteltu muistolaatan hankkimisesta.

Sitä ennen hän asui eri paikoissa mm. Kalevankadulla.

Fredrikinkatu ei mielestäni ole paras mahdollinen valinta, mutta ne päättävät, jotka ryhtyvät tuumasta toimeen.

http://ranneliike.net/teema/harvinaislaatuinen-kirpputori?aid=3423