Tasa-arvovaltuutettu toivoo HS:n mielipidepalstalla asiallista tietoa sukupuolen moninaisuudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen toteaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla pitävänsä tärkeänä asiallisen tiedon lisäämistä sukupuolen moninaisuudesta. Hän katsoo, että jokaisella on oikeus elää oikeaksi kokemassaan sukupuolessa.

Kysymys sukupuolisuudesta ja sukupuolivähemmistöistä nousi esiin, kun Perussuomalaisten nuorisojärjestö käynnisti torstaina "sukupuolikampanjan", jolla pyritään vastustamaan "sukupuolineutraalin yhteiskunnan ideaa" ja "feminismin pyrkimyksiä kyseenalaistaa sukupuolet". PS-nuorten kampanjassa sukupuolisuus typistettiin geenien X- ja Y-kromosomien kautta naisiin ja miehiin.

Mäkinen toteaa kirjoituksessaan, että kaikki eivät ole sukupuoleltaan yksiselitteisti jompaan kumpaan ryhmään kuuluvia, vaan sukupuoli-identiteetiltään ja sukupuolen ilmaisultaan moninaisia. Hän kirjoittaa huolestaan tyttöjen, poikien ja etenkin hlbti-vähemmistöihin kuuluvien nuorten kokemasta häirinnästä ja kiusaamisesta, ja muistuttaa kaikkien vastuuta sellaisesta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, jossa jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi omana itsenään.

***

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tehtyjen selvitysten mukaan etenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten syrjintä -ja häirintäkokemukset yleisiä. Syksyllä 2013 julkaistu Setan ja Nuorisotutkimusseuran tekemän tutkimuksen mukaan mukaan 70 prosenttia homo-, lesbo-, bi- ja transnuorista kertoi kokeneensa kiusaamista ja häirintää. Samoin kokemukset väkivallasta olivat huomattavasti tavallisempia kuin suomalaisnuorilla yleensä. Tutkimuksessa juuri koulu näyttäytyy paikkana, jossa nuoret kohtaavat eniten sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää häirintää.

HS: Tasa-arvovaltuutettu HS:n mielipidepalstalla: Sukupuolen moninaisuudesta tarvitaan oikeaa tietoa
PS-Nuorten sukupuolikampanjan herättämä keskustelu jatkuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!