Spiegel: Saksalaisissa pakolaiskeskuksissa hlbti-ihmiset kärsivät väkivallasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 26

Spiegel-lehti kertoi viikko sitten homopakolaisista ja pakolaiskeskusten ilmapiiristä. Syyriasta tullut homomies kertoi, että tämä on ollut hänen elämänsä vaikeinta aikaa.

Yksi haastatelltavista, Mikheili, pakeni Georgiasta vuonna 2014. Maan ilmapiiri on hyvin homovihamielinen. Hän on 23-vuotias ja kertoo, miten häntä kotimaassa haukuttiin ja pahoinpideltiin. Oma isä uhkasi tappaa. Hän oli vuonna 2012 päättänyt tulla kaapista ja lopettaa piilottelun.

Kun hän tuli Berliiniin, hän luuli voivansa elää avoimesti, ulkona kaapista. Hän tanssi, pukeutui omintakeisesti ja meikkasi. Pakolaiskeskuksen lapsetkin alkoivat haukkua ja ivata häntä. Ensimmäiset kuukaudet muuttivat hänen ajatuksensa avoimuudesta. Eräänä iltana pakolaiskeskuksen muut asukit hyökkäsivät hänen kimppuunsa bussipysäkillä. Hänet kuristettiin tajuttomaksi. Hän joutui sairaalaan ja hän teki ilmoituksen väkivallasta, mutta poliisi ei ryhtynyt kuulustelemaan tekijöitä.

”Queer-pakolaiset, siis hlbti-pakolaiset kokevat asuntoloissa väkivaltaa ja syrjintää”. Näin sanoo Stephan Jäkel homojen neuvontapalvelusta. Kyselyn mukaan tammi-toukokuun aikana on Berliinin pakolaiskeskuksissa ollut ainakin 20 väkivaltaista hyökkäystä hlbti-ihmisiä vastaan. Luultavasti tällaisia tilanteita on ollut enemmänkin. Vain harvat uhrit uskaltavat lähteä vaatimaan itselleen oikeutta tai ylipäätään uskaltavat puhua asiasta. He joutuvat kuitenkin asumaan samoissa tiloissa väkivallan tekijöiden kanssa.

Muutama viikko sitten Dresdenissä paikallinen pride-järjestö haki viisi homomiestä telttaleiristä. Näitä ol ikivitetty ja oli juonittu ja rettelöity. Heidät mm. pakotettin käyttämään naisten vessoja. Vastaavia tapauksia on tullut julki eri puolilla Saksaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lesbo- ja homopakolaisten keskuksessa Berliinissä sanotaan, että heidät on jätetty yksin. Poliitikot eivät kuuntele. Monet pakolaiset tulevat alueilta, joissa homoihin jatkuvasti kohdistuu vihamielisyyttä. Vihamielisyys ei lopu edes pakolaiskeskuksissa. Jo pienikin merkki, esim. korvakoru, saa aikaan vihamielisyyden aallon. Tilat ovat ahtaat eikä juuri mitään pysty tekemään helpottaakseen omaa tilannettaan.

Niissä olosuhteissa monista ihmisistä tulee aggressiviisia, kertoo yksi syyrialainen. Hän on vahva, itsetietoinen mies, josta ei päälle päin näy homous. Kuitenkin hän erehtyi puhumana jonkin pakolaisen kanssa homoudestaan, ja se oli suuri virhe. Puhekumppani oli vahvasti uskonnollinen mies, ja alkoi haukkua ja sylkeä päälle.

Homojärjestöt ovat huolissan tilanteesta. Homopakolaisille on etsitty tilaa, jossa he voisivat elää yksityishuoneissa tai useampi yhdessä, mutta sopivaa tilaa ei löydy. Ainoa valonpilkku on, että Berliinin senaatti myöntää ongelman ja pitää tärkeänä löytää hlbti-pakolaisille erillistä majoitusta.


Suomeen tulevien irakilaispakolaisten joukossa on hlbti-ihmisiä

Suomeen tulee eniten irakilaisia pakolaisia. Tänään torstaina Ylen Radio:n ”Ajankohtainen Ykkönen” -ohjelmassa puhuttiin pakolaisasiasta. Haastateltava, pitkään Suomessa asunut irakilainen, moninaisuusasiantuntija, kertoi puhuneensa kahden Bagdadista juuri tulleen homomiehen kanssa. Täpötäysissä vastaanottokeskuksissa myös Suomessa osa pakolaisista on hlbti-ihmisiä.


http://areena.yle.fi/1-2931270

26 kommenttia

Huolestuttavaa tässä on se, että islaminuskoisten asenteet homoja kohtaan eivät muutu edes pitkän maassa oleilun jälkeen. Muslimiväestössä asenteet ovat todella torjuvia ja tutkimukset osoittavat, että valtava enemmistö suhtautuu todella jyrkästi homoihin.
(Esim vaikkapa: http://www.skepticink.com/nocrossnocrescent/2013/03/12/homophobia-rate-among-british-muslims-100/)

Vaikka asenteet muuttuvat kantaväestön keskuudessa, on väkivalta homoja kohtaan Euroopassa alkanut lisääntyä. Ja suuri osa siitä tulee muslimitaustaisten miesten taholta. Muun muassa Berliinin vapaamielisessä Prenzlauer Bergin kaupunginosassa, joka lienee monelle tämän palstan lukijalle tuttu, on viime aikoina alkanut tapahtua homomiesten pahoinpitelyitä. Ja pahoinpitelijät ovat aina maahanmuuttotaustaisia.

En pidä itseäni varsinaisesti maahanmuuttovastaisena. Mutta järjen nimissä kannattaa olla realisti. Konservatiivisista islamilaisista maista tulevat assimiloituvat heikosti ja asenteet näyttävät säilyvän sukupolvesta toiseen. Mikä neuvoksi? Maahanmuuttajille tulisi selkeästi tehdä selväksi mihin maamme laki ja perustuslaki heitä velvoittavat. Ja tarvittaessa uhata karkoituksella jos syyllistyvät rikoksiin toisia vähemmistöjä kohtaan. Kanadan kaltainen pisteytysjärjestelmä maahantulijoille olisi hyvä. Ja vaikka ihminen olisi sotaa paossa ei missään nimessä ole hyväksyttävää, että hän uudessa turvan tarjonneessa kotimaassa syyllistyy väkivaltaan. Silmien ummistaminen näiltä ongelmilta on sulaa hulluutta.
TjaaTjaa:
"Mikä neuvoksi?"
Yksinkertaisin ratkaisu on tietysti nostaa homoväestön kykyä puolustaa omaa itseään lainsäädännöllisin keinoin. Esim. helpotetaan kyynelkaasujen, sähkölamauttimien, jne hankkimista ja kantamista.

Ihmettelen kyllä, että homojärjestöt puhuessaan viharikoksista, he eivät nosta esille tätä simppeliä ajatusta homojen oikeudesta puolustaa omaa henkeään. Ehkä tässä on taustalla jotkin ideologiset syyt, jotka kieltävät ihmisen itsepuolustuksen, mene ja tiedä.

Kommenttia muokattu: 24.09.2015 klo 23:12