Homopakolaisten tukala asema

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 12

Mediassa puhutaan nyt pakolaisista. On sotaa pakenevia Lähi-Idästä, eri syistä Afrikasta saapuvia ja parempaa elämää etsiviä Balkanin pakolaisia. Ainakin Balkanilta saapuvat lähetetään pian takaisin. Pakolaisjoukko, josta ei ole puhuttu, on homo- ja transpakolaiset. Saksalainen iltapäivälehti B.Z. selvitti asiaa.

Artikkelissa todetaan, että pakolaiset suurella todennäköisyydellä yrittävät peittää tätä yksityisyytensä puolta. Muussa tapauksessa heitä uhkaavat karkeat loukkaukset, nyrkin iskut tai seksuaalinen väkivalta.

B.Z. laskee, että jos Saksaan tulee 800 000 pakolaista, heistä minimissään ainakin 8 000 on homoja. Todennäköisesti lukumäärä on huomattavasti suurempi, koska ISIS-alueilla homot ovat kuolemanvaarassa. Luultavasti myös Iranista saapuu enemmän homopakolaisia.

Tällä hetkellä Berliinissä on 22 homoa, lesboa ja transihmistä saamassa apua sosiaalipedagogi Jouanna Hassounilta. Viikossa tulee 6-8 yhteydenottoa. Vaikeaksi tilanteen tekee se, että pakolaiskeskuksissa on myös ISISin kannattajia. Sitä ei kerrota, miten ISIS-kannattajat ovat päässeet sinne.

25-vuotias transihminen Maggy on Libanonista. Hän tuli Berliiniin 4 kuukautta sitten. Pakolaiskeskuksessa hän sanoo olevansa kuin muukalainen. Hän on saanut yksityishuoneen, mutta ei juuri uskalla lähteä ulos. Hänen ystävällään on vielä vaikeampaa, koska tämä asuu yhdessä muiden pakolaisten kanssa. Yhteissuihkussa häntä nimitellään hintiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaikki hlbti-pakolaiset pelkäävät väkivaltaa. Sotatraumojen päälle he saavat vielä psyykkisiä ongelmia. Sosiaalipedagogi vaatii lisää varoja sellaisille majoituspaikoille, joita tulisi perustaa erityissuojelua tarvitseville. Myös homojärjestö vaatii lisää varoja hlbtiq-pakolaisten auttamiseksi. Yksi sosiaalipedagogi ei riitä tämän joukon tukemiseen.

Sosiaalipedagogi myös huomauttaa, että nyt olisi saksalaisen hlbtiq-yhteisön aika osoittaa solidaarisuutta, samalla tavalla kuin monet muut ihmisryhmät rientävät auttamaan hädässä olevia.


Homoviha ei taitu edes pakomatkalla

Monet pakolaiset ovat viime aikoina tulleet maista, joissa homoseksuaalisuudesta rangaistaan tai ainakin yhteiskunnassa näitä ihmisiä syvästi halveksitaan. Homopakolaisen on uskaliasta kertoa itsestään edes omalta kotiseudulta tulleille pakolaisille. Pakolaisasuntoloissa he jäävät hyvin helposti täysin eristyksiin. Berliinin AIDS-Hilfen blogissa toukokuussa asia nostettiin esiin. Jotain pitäisi tehdä.

Esimerkkinä oli Syyriasta tullut homo pakolainen, joka monen välivaiheen jälkeen oli päätynyt Berliiniin. Hän oletti, että Berliinissä voi elää vapaana ja avoimena ja hän erehtyi kertomaan asiasta huonetoverilleen, joka kuitenkin siitä lähtien sylki hänen päälleen. Hän kääntyi asuntolan johdon puoleen, ja asuinkumppani joutui puhutteluun. Mutta se kävi selväksi, ettei homoudesta kannata puhua muille. Kielteiset asenteet säilyvät, vaikka ollaan kaukana kotimaasta.

Yksin matkustavat pakolaiset joutuvat tiuhaan muuttamaan huonetta ja huonetovereita, koska perheelliset ovat aina etulyöntiasemassa, ja omat huoneet jaetaan ensin perheellisille.

Ongelmia voi tulla myös tulkkipalveluissa. Kun tulkki seuraa mukaan viranomaisten luo ja opastaa lomakkeiden täytössä, tulkin asenne voi olla vihamielinen. Tulkit yleensä ovat kotoisin samoista maista ja heillä on valmiiksi kielteisiä asenteita. Jos homo pakolainen yrittää kertoa viranomaisille homoudestaan, voi käydä niin, että tulkki ei edes käännä sitä, vaan häpeäleiman vuoksi vaikenee asiakkaansa homoudesta.

Useimmat hlbti-pakolaiset toivovat pääsevänsä jotenkin kontaktiin paikallisen homoyhteisön kanssa. He eivät etsi sieltä apua ongelmiinsa, mutta he kaipaavat sellaisia puhekumppaneita, joiden kanssa voi puhua ja jotka ymmärtävät, mitä on olla homo, lesbo tai transihminen.

Keväällä Berliinin poliitikot olivat myötämielisiä, kun vaadittiin hlbti-pakolaisille omia asuinyhteisöjä. Se auttaisi näiden ihmisten integroitumisessa, mutta se edellyttäisi, että nämä pakolaiset kertoisivat vastaanottohaastatteluissa homoudestaan. Monille se on erittäin vaikeaa, koska heidän omassa maassaan viranomaisten suhtautuminen oli vihamielistä.

http://blog.aidshilfe.de/2015/05/06/sie-wuenschen-sich-unter-ihresgleichen-zu-sein/

Näin keväällä, mutta nyt suuren pakolaisaallon aikana erityiskohtelun saaminen on kuitenkin paljon vaikeampaa.


Pakolaisen arkea: Helsingin Agricolan kirkon kryptaan avattiin perjantaina 4.9.2015 hätämajoituskeskus. Ensimmäiset pakolaiset saapuvat bussilla. Mukana patjat ja kassissa tyyny, mutta vain vähän omaa henkilökohtaista tavaraa. Kirkko hoitaa ruokailun ja lupaa järjestää puhelinyhteydet , jotta pakolaiswet voivat soittaa kotiin. Lehdistö ja tv on paikalla
Vain yksin liikkuvat nuoret mieyhet päätyvät yhteismajoitukseen patjoille.
Mies ja kitara

12 kommenttia

Sinällään muistettakoon se fakta että vain raamatussa on kuoleman tuomio homoille (tai bisseille, "naisesta mieheen vaihtajille")
- koraanissa itsessään sellaista tuomiota ei ole.

Eli ymmärrettävästi siis islamilaisista maista pakenevilla homoilla tulo umpi-kristillisille seuduille on kuin ojasta allikkoon joutumista.

Mitenkähän paljon Nigeriasta, Ugandasta ja muista umpi-kristillisyyden riivaamista maista tulee ja pääsee pois homo-rakkaita ihmisiä?

Lähi-idässähän trans-ihmisten kannattaa suunnata Iraniinkin, sillä siellähän (kuten useissa muissakaan arabimaissa) trans-ihmisiä ei vainota, vaan heille suorastaan tarjotaan julkisen terveydenhuollon avulla sukupuolen korjausleukkauksiakin.

Ihmiskunnan historiassa me homot ja lesbot olemme joutuneet ja joudumme yhä kohtaamaan etenkin abrahamisten uskontojen harjoittamaa äärimmäistä pahuutta, valitettavasti. abrahamisten uskontojen vaivaamissa yhteiskunnissa ja maissa niiden pahuus etenkin homorakkaita tai lesborakkaita ihmisiä kohtaan on kokonaisvaltaisen musertavaa sortoa koko ihmisyyttä vastaan.

Kommenttia muokattu: 04.09.2015 klo 01:39