Espanjalaiset jalkapallojoukkueet peliasuilla homofobiaa vastaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 7

Kaksi espanjalaista jalkapallojoukkuetta ovat päättäneet ottaa peliasuillaan kantaa yhdenvertaisuuden puolesta.

Espanjalainen ykkösdivisioonassa pelaava jalkapallojoukkue Rayo Vallecano ottaa peliasuillaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, muiden joukossa seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvaan syrjintään.

Seksuaalivähemmistöjen syrjinnän lisäksi asialistalla ovat perheväkivalta, lasten hyväksikäyttö, ympäristö, masennus, vammaisten oikeudet ja syöpä.

Kolmannessa divisioonassa pelaava CD Guadalajara puolestaan esitteli Madridin pride-tapahtuman aikaan uuden kotipeleissä käytettävän peliasun, jossa violetissa paidassa on esillä sateenkaaren värit.

Joukkue myös kertoo, että viisi prosenttia myynnistä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, jolla toimitaan espanjalaisessa jalkapallossa esiintyvää homofobiaa ja muuta syrjintää vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Edelläkävijä Ruotsi

Ruotsissa jääkiekkojoukkue Kiruna IF tuli tunnetuksi kesällä 2014, kun se ilmoitti ottavansa käyttöön sateenkaaren väriset pelipaidat ja ottavansa muutenkin asialistalleen hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvät kysymykset.

Alkuvuodesta 2015 pääsarjatasolla pelaava Örebro HK otti kantaa hlbti-yhdenvertaisuuden puolesta niinikään sateenkaaren väreissä olevalla pelipaidalla.

Ruotsin jääkiekkoliitto sai kesäkuussa avoimesti homon puheenjohtajan.

Ruotsalaisjalkapallossa naisten Mestarien liigassa pelaava seura FC Rosengård käytti syksyllä 2014 venäläisjoukkuetta vastaan pelatussa ottelussa kotikentällään Malmössa sateenkaarilippuja kulmalippuina.


Suomessa joukkueurheilun huipputasolla jalkapallon Veikkausliiga on aktiivisimmin osallistunut keskusteluun hlbti-vähemmistöistä urheilussa.

Suomessa Jääkiekkojoukkue Jokerit juhlisti joulukuussa eduskunnassa hyväksyttyä tasa-arvoista avioliittolakia koskevaa kansalaisaloitetta näyttämällä ns. pusukamerassa suutelevia naispareja ja tekstiä we are all equal (suom. olemme kaikki tasa-arvoisia).

PinkNews: A second Spanish Football team joins fight against homophobia by donning rainbow football kit
Spanish football team Rayo Vallecano unveils rainbow kit to challenge homophobia
Jääkiekkojoukkue vaihtaa sateenkaaripaitoihin

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • tjas
  • 9.7.2015, 11.46
Ei kai kukaan usko, että tällaisilla mielenilmauksilla olisi mitään merkitystä. :)

Urheiluseurat ovat kyllä brändejä, mutta urheilun todellinen sisin on kilpailussa ja tuloksissa. Vain niillä on lopulta merkitystä ja niille brändit rakentuvat. Lapset ja nuoret ajetaan kilpailun kautta moodiin, jossa keskitytään vain olennaiseen ja muu sälä opetetaan jättämään vähemmälle huomiolle. Tällaiset tempaukset jäävät yksittäisiksi kampanjoiksi.

Juuri tämän vuoksi koko touhu on niin naurettavaa, poliittista tunkutusta, jolla muka pyritään vaikuttamaan johonkin. Korkeintaan siitä saadaan hyvät hymistelyt aikaan, kun valmentaja lataa pukuhuoneessa ennen peliä että ei sitten pelata niinkuin neitejä vastaan pelataan. Sen jälkeen fokus on jo itse ottelussa eikä pelipaidan riemunkirjavassa ulkoasussa tai poliittisissa kannanotoissa.
Noin sinä näytät ajattelevan.