Setan Asiallisen tiedon omena Finlaysonille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seta palkitsi lauantai-iltapäivänä Helsinki Pride -tapahtuman puistojuhlassa Asiallisen tiedon omenalla Finlayson Oy:n. Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Samalla Setan nuorisotoimikunta jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon Espoonlahden seurakunnan erityisnuorisotyöntekijälle Mio Kivelälle.

Kunniarotta-antipalkinnon sai Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka. Kunniarotta-antipalkinnolla Seta nuhtelee julkisesti tahoa, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

Finlayson on tuonut esiin hlbti-vähemmistöä myönteisesti

Asiallisen tiedon omenan saanut Finlayson on tuonut markkinoinnissaan positiivisesti esiin seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta, kannustanut nuoria elämään rohkeasti omana itsenään sekä osoittanut yritysvastuullisuutta. Finlayson julkaisi viime vuoden marraskuussa Tom of Finland by Finlayson -malliston, joka perustuu Touko Laaksosen (1920–1991) taiteeseen. Toukokuussa Finlayson onnitteli Helsingin Sanomien etusivun mainoksessa ylioppilaita Tom of Finland -teemaisella kuvalla ja tekstillä ”Olkaa rohkeita, ravistelkaa, kyseenalaistakaa. Uskokaa itseenne, tehkää suuria ja olkaa onnellisia”. Huhtikuussa Finlayson kertoi lopettavansa yhteistyön avoimen hlbti-vastaiseen ja rasistiseen Magneettimedia-julkaisuun yhdistetyn tavaratalo Kärkkäisen kanssa.

- Finlaysonin markkinointi tuo kuvaavasti esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevien asenteiden ja ilmapiirin muuttumisen. Viime vuonna valtava joukko suomalaisia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä asettui tukemaan Tahdon2013-kampanjaa, ja tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin ensimmäisenä kansalaisaloitteena. Tällä hetkellä keskustellaan translain uudistamisesta ja itsemääräämisoikeuteen perustuva menettely juridisen sukupuolen korjaamiseen saa laajaa kannatusta, perustelee Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Puolimatka käyttää tieteellistä auktoriteettiaan oman agendan ajamiseen

Kunniarotta-antipalkinnon saanut Tapio Puolimatka on Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori, joka on julkisuudessa ottanut voimakkaasti kantaa tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Puolimatkan tieteellisten lähteiden käyttöä on kyseenalaistettu monilta tahoilta. Puolimatka on henkilökohtaista agendaansa ajaessaan käyttänyt toistuvasti tieteellistä auktoriteettiaan ja asemaansa Jyväskylän yliopiston professorina. Niin sanottujen perinteisten perhearvojen puolesta puhuessaan Puolimatka tuo usein esiin lasten hyvinvoinnin, vaikka hänen näkemyksiään ovat vastustaneet useat kasvatustieteen asiantuntijat.

Kivelä edistää transihmisten asemaa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tänä vuonna Setan nuorisotoimikunta aloitti uuden perinteen ja jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon. Vuoden 2015 sateenkaarinuoreksi valittiin Espoonlahden seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Mio Kivelä, joka on muun muassa tehnyt opinnäytetyönsä transihmisten kokemuksista evankelisluterilaisessa kirkossa sekä tuonut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä esiin kirkossa. Kivelä toimii myös Setan Transtukipisteen vapaaehtoisena.

Setan Asiallisen tiedon omenoita lähes neljännesvuosisadan ajan

Seta ry on vuonna 1974 perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Seta on jakanut vuosittaisen Asiallisen tiedon omenan vuodesta 1991 saakka. Kunniarotta-antipalkintoa ei ole jaettu joka vuosi.

www.seta.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!