Kangasniemi Pride vetää väkeä ja joutunut uskonnollismielisen paikallispoliitikon häiriköimäksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 13
Talvella KD-puolueen jäsenyydestä vapautettu aktivisti on säilyttänyt medianäkyvyytensä Keski-Suomessa. Kuva KSML:n sivulta.

Kangasniemellä, Keski-Suomessa, lauantaina 27.6.15 järjestettävään ihmisoikeustapahtumaan Kangasniemi Prideen on menossa marssijoita Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua myöten.

Tapahtumavastaava Tarja Pölkki on ilmoittanut poliisille, että tapahtumanjärjestäjät varautuvat noin 120 hengen osallistujamäärään. Tulijoita on Kangasniemen ja lähialueiden lisäksi ainakin Helsingistä, Vantaalta, Heinolasta ja Lahdesta, Pölkki kertoi sanomalehti Keskisuomalaiselle.

Kangasniemen tapahtuma on joutunut maakunnassa uskontopohjaisen vastustuksen kohteeksi. Kristillisdemokraateista viime tammikuussa homokommenttiensa takia erotettu Juhani Starczewski kirjoitti Kangasniemi Priden FB-seinälle viime aikojen voimakkaista myrskyistä. KSML-lehden mukaan Starczewski todennäköisesti tarkoittaa, että lauantaina järjestettävällä Pride-tapahtumalla olisi jotain tekemistä näiden luonnonilmiöiden kanssa. Starczewski on myös jakanut tapahtuman seinälle erilaisia linkkejä, muun muassa videoita siitä, mitä vaikutuksia "homoliittolailla" on ollut Amerikassa. Järjestäjät ovat poistaneet kirjoituksia.

Starczewski oli viime tammikuussa laajasti julkisuudessa, kun hän vihjasi nettikeskustelussa eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.) vaimon sairastumisen saattaneen johtua "Jumalan vihasta", joka puolestaan johtui Heinäluoman homomyönteisestä kannanotosta.

Kangasniemi Pride -marssi lähtee liikkelle Kangasniemen Keskusparkista lauantaina kello 13 ja etenee pitkin Keskustietä, Asematietä, Joutsantietä ja Otto Mannisen tietä. Kulkueen jälkeen Anni Swanin puistossa ja Pirtin perinnepuistossa pidetään vapaamuotoinen piknik. Se ei ole Kangasniemi Priden järjestämä.


Sanomalehti Keskisuomalainen on verkkosivuillaan seurannut näkyvästi Kangasniemi Pridea. Kuva KSML:n verkkosivulta perjantaina 26.6.15.

Uutinen KSML:ssä

13 kommenttia

En tahdo mitenkään pelotella, mutta lienee vain ajan kysymys, milloin tämä vastarinta radikalisoituu.

Esimerkiksi tuleva kansalaisaloite ja liitännäislakien käsittely ovat todennäköisesti jo sellaisia asioita, että keinot kovenevat puolin ja toisin. Asiathan ovat edenneet rauhanomaisesti lähinnä siksi, että nopeasti läpi runnottuna (Cameron) vastapuoli ei ehtinyt käytännössä organisoitua.

Mielenkiinnolla odotan myös, millaista viestiä kesäjuhlilta lähetetään asian tiimoilta. Uskon, että linjat selkenevät ja kansalaisaloite kerää allekirjoituksia paljon. Kysehän on ennen kaikkea linjanvedosta, jossa tulisi löytää yhteinen tie, tai lähteä omalle tielleen.

Kaikenkaikkiaan on tietysti surullista, että tällaisella teemalla on onnistuttu luomaan täydellinen umpikuja koko maan arvokeskustelussa. Kahtiajako on käsittämättömän jyrkkä, sisältäen nuoret vastaan vanhat, kaupungit vastaan maaseutu, liberaalit vastaan konservatiivit, valtamediat vastaan kansan mielipide. Tuskin tämä edes voisi enää purkautua ilman selkeitä konflikteja, edes asianmukaisen valtiojohdon alaisuudessa.
Tietysti on surullista, että tässä asiassa on vastakkainasettelua.

Se, että jotkut "ei tykkää" (tai salonkikelpoisemmin ilmaistuna "on vastoin arvomaailmaansa"), on kuitenkin huono perustelu olla viemättä yhdenvertaisuutta eteenpäin. Jos ei yhdenvertaisuutta viedä eteenpäin joidenkin vastustuksesta huolimatta, päädytään tilanteeseen, että eriarvoistavat käytännöt jäävät purkamatta.

Olisi aika turha odottaa vaikkapa hlbti-vähemmistöihin kuuluvilta osallistumista täysin rinnoin näihin isänmaan pelastamistalkoisiin, jos em. vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisemman aseman puolesta ei samalla tehdä työtä - vaan sen sijaan pyrittäisiin ylläpitämään eriarvoistavia käytäntöjä näitä kohtaan.