Pohjois-Irlannissa kampanjoidaan tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Belfastissa on määrä järjestää mielenosoitus tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön puolesta 13. kesäkuuta. Useat yhdenvertaisuutta ajavat ryhmittymät järjestävät mielenilmaisun yhteisvoimin.

Irlannin tasavallassa viikonloppuna murskaluvuin kansanäänestyksessä hyväksytty samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeus on voimistanut Pohjois-Irlannissa vaatimuksia säätää alueelle tasa-arvoinen avioliittolaki.

Ison-Britannian Englannissa ja Walesissa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa 2014 ja Skotlannissa vuoden 2014 viimeisenä päivänä.

Pohjois-Irlannin puolueista Sinn Féin olisi valmis edistämään homoavioliittoja, mutta Demokraattinen unionistipuolue ei.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huhtikuussa Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden äänin 47 puolesta ja 49 vastaan. Demokraattinen unionistipuolue olisi ollut valmis käyttämään tarvittaessa "petition of concern" -menettelyä, jolloin käsiteltävän asian olisi saatava vähintään 60 prosentin kannatus tullakseen hyväksytyksi.

PinkNews: Protests to be held in Northern Ireland calling for same-sex marriage
March for Civil Marriage Equality - Belfast (Facebook)
Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui samaa sukupuolta olevien avioliitot

1 kommenttia

Irlannin päätöksen myösä myöskin Italiassa keskustelu yhdenvertaisen avioliiton saamisesta maahan on voimistunut.

Monet italialaiset sanomalehdet puntaroivat homoliittoja sunnuntain painoksissaan. La Repubblican mukaan pääministeri Matteo Renzin kanta on, että Irlannin jälkeen Itala ei voi enää vetkutella. Italian nykyhallintohan on ollut jo muutenkin asialle myötämielinen jo aiemminkin.

Italian Demokraattisen puolueen johtaja Roberto Speranza twiittasi Irlannin äänestykeen liittyen, että "nyt on Italian vuoro".
Myös italialainen poliitikko Laura Boldrini onnitteli Irlantia Twitter-tilillään ja totesi, että "Eurooppalaisuus tarkoittaa oikeuksien tunnustamista".


Mutta Euroopan suurimmassa maassa, Saksassa, yhdenvertainen avioliitto on koko lailla jumissa, vaikka ihmisten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen olisi erityisen tarpeellista Saksassa, jossa 75 vuotta sitten ääri-kristittyjen natsien valta vei ainakin 15 000 miesrakasta miestä keskitysleireillekin ja sitäkin suuremman joukon vankiloihin.

Ja Yhdysvalloissa odotetaan kuumeisesti Korkeimman oikeuden päätöstä siitä, tulisiko yhdenvertainen avioliitto-oikeus saattaa voimaan koko Yhdysvalloissa

http://attitude.co.uk/marriage-equality-as-fundamental-as-racial-equality-says-biden/