Pohjois-Irlanti: Leipomo tuomittiin syrjinnästä kieltäydyttyään toimittamasta homoavioliittomyönteistä kakkua (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • sami
  • 20.5.2015 22:02
Minusta tämä on hyvä suunta, toivottavasti saadaan ennakkotapaus myös Suomessa. Yrittäjillä tai esim. lääkäreillä ei saa olla oikeutta syrjiä.
  • 2 / 8
  • kala86
  • 21.5.2015 2:14
Miten voidaan vaatia mainostamaan omalla tuotteellaan asiaa, jota vastustaa? Melko sairasta touhua... Sitä paitsi tuossa ei nyt kylläkään syrjitty ketään homouden perusteella.

Kommenttia muokattu: 21.05.2015 klo 17:38
Kun pistää pystyyn yleisesti kaikkia palvelevan putiikin, niin kaikkia ovesta sisääntulevia on sitten lähtökohtaisesti palveltava samoilla ehdoilla. Vaihtoehtonahan on valikoida asiakaskuntansa ja markkinoida toimintaa vain omia kanavia pitkin vain näille.

Jos ei halua kirjoittaa kakkuihin "Tue homoavioliittoja", niin liikeideaa on syytä rukata: kakkuihin ei tehdä kirjoituksia ensinkään. Valikoiminen ei käy. Eri asia on esimerkiksi lakia rikkovat viestit (vaikkapa väkivaltaan kehottavat), ihmisten yhdenvertaisuutta vastustavat (vaikkapa rotuerottelua kannattavat) tai muuten sopimattomat (vaikkapa sukupuolielinten kuvat).

Kalenteri voi tietysti olla aina täysi - ja se on asiallinen peruste kieltäytyä palvelemasta, mutta kalenteri ei voi yllättäen täyttyä enää tilauksen hyväksymisen jälkeen, kun tuleekin tieto vaikkapa nyt tällaisesta tekstistä.

Siten voidaan vaatia toimittamaan tilattu tuote - vaikka tekijä ei tykkääkään tuotteeseen tulevasta viestistä.
  • 4 / 8
  • laura
  • 21.5.2015 16:59
Yhteenvetoa Suomen tilanteesta:

* Eduskunta kävi läpi vuosia kestäneen väännön sukupuolineutraalista avioliitosta ja päätyi lopulta kannattamaan sitä selvin numeroin vuoden 2014 lopulla 105-92

* Presidentti vahvisti lain alkuvuonna 2015, mutta laki tulee voimaan vasta 1.3.2017, koska oikeusministeriön pitää kirjoittaa lakitekstimuutokset moneen eri lakipykälään

* Helluntailaisten ja muiden äärikristittyjen joukossa virisi kauhu: avioliittolaki tulee muuttamaan yhteiskunnan asenteita homoseksuaalisuutta kohtaan entistä sallivammaksi. Niiden joukossa, jotka pitävät homoutta 'syntinä', tämä kehitys väistämättä puistatuttaa

* Patmoksen Pasi Turunen ja muutama hänen tuttunsa päättivät organisoitua ja lähteä julkisesti vastustamaan uutta avioliittolakia. Taustalla ennenkaikkia uskonnollinen vakaus, mutta muita motiiveja voivat hyvin olla rahankeruumahdollisuus (iäkkäiden ihmisten joukossa on varallisuutta, jota voidaan kokiskella vanhoillisella sanomalla). En sulkisi pois muitakaan motiiveja, ainakin Yhdysvalloissa anti-gay liikkeessä on lähes kuukausittain jäänyt kiinni henkilöitä homoseksuaalisesta toiminnasta, kun oma sisäinen kamppailu kääntyy vihaksi toisia kohtaan. Kannattaa etsiä tällaisia lauseita: "homoseksuaalisuus on houkutus, jota pitää vastustaa ja voittaa jumalan avulla", näin löytää parhaiten ne jotka käyvät sisäistä kamppailua

* Päätettiin organisoida kansalaisaloite. Teemaksi otettiin lasten oikeudet, koska ei uskallettu suoraan sanoa oikeaa, uskonnollista, syytä. Lasten oikeus -argumenttia ei tiedepiireissä kannata enää kuin ääriuskovaiset tutkijat. Esim. Pelastakaa lapset ry ja Mannerheimin lastensuojeluliitto ovat uuden lain kannalla.

* Kansalaisaloite on kerännyt muutamassa viikossa vain murto-osan tasa-arvoisen avioliiton jo ensimmäisenä päivänä keräämistä nimistä. En osaa sanoa, onko tämä heikko menestys tullut yllätyksenä vai onko luvulla edes niin väliä, jos saadaan aktivoitua omaa porukkaa mm. rahankeruuseen.

* Tilanne näyttää pahalta uutta avioliittolakia vastustaville: kansan enemmistö on alle kymmenessä vuodessa muuttanut kantansa, uudessa eduskunnassa on vain noin 40 lain kumoamista kannattavaa, Sipilä ja Soini ovat julkisesti sanoneet vastustaneensa lakia mutta aikovat viedä lakipykälämuutokset maaliin. En keksi yhtään rationaalista tapahtumien kulkua etteikö uusi laki tulisi voimaan 1.3.2017, ehkä Venäjän tai ISISin miehitys:)

* Jos uusi aloite saa tarvittavat nimet, voi olla että se tyssää jo peruslakivaliokuntaan (kansanryhmälle annettujen oikeuksien kumoaminen). Suuressa salissa se häviäisi äänin noin 150-30

* Jos uusi aloite ei saa nimiä kasaan, ääriuskovaiset tuskin lopettavat ristiretkeään. Iso kuva kuitenkin on hävitty: homoseksuaalisuus nähdään mm. kouluopetuksessa samanarvoiseksi kuin heterous, nuoret sukupolvet kannattavat homojen oikeuksia noin 80-90 prosenttisesti, uusi avioliittokäsitys valunee myös kirkkoon, kuten kävi Ruotsissa. Uskon kuitenkin, että tämä äänekäs vähemmistö jatkaa, mutta joutuu ahtaalle omien samanmielisten porukoiden ulkopuolella. Ironia: syrjijistä on tullut syrjittyjä. Uskovaisten pelkoon on aihetta, jatkossa ei voi perustella omalla vakaumuksellaan tämän ihmisryhmän oikeuksien eväämistä, ilman että saa sakot tai vihat päällensä.

* Yhdenvertaisuus siis etenee, mutta välillä hitaasti. Homovastaisuuden kuolinkorina voi kestää vielä tovin:)
  • 5 / 8
  • Rubix
  • 21.5.2015 23:20
Teit hyvän analyysin Laura. Arki-illan väsyneenä ja kuitenkin viisujen värimaailmasta stimuloituneena sain näyn jossa suriseva ampiaispesä surisi aikansa, kunnes se hiljeni kalpeaan ja kylmään talveen. Kuningatar Turunen jäi yksin.
  • 6 / 8
  • vaihtoehto
  • 22.5.2015 8:34
Lauran arvio nykytilanteesta oli varmasti omasta näkökulmastaan aika todenmukainen.

Siinä mielessä tilanne on kuitenkin monimutkaisempi, että kun ihmisiä tätä asiaa vastustamaan on paljon, osa siitä saattaa myös radikalisoitua. Pitää muistaa, että yksi kiusaaja tuhoaa koko koululuokan ilmapiirin, ja sama voi tapahtua myös laajemmassa mittakaaavassa. Radikalisoitunut naapuri taloyhtiössä ja pienet huomautukset kotitalon pihalla saavat nopeasti ihmisen haluamaan muuttoa. Kaikkea tätä on mahdotonta estää.

Radikalisoituminen olisi kaiken kaikkiaan tapahtuma, joka muuttaisi koko suomalaista yhteiskuntaa. Sama tapahtui Ranskassa, kun pilapiirtäjä suututti väärät ihmiset, ketkä ovat valmiit äärimmäisiin tekoihin arvojensa puolustamiseksi. Koko kansakuntaan iskee alitajuinen pelko, joka on tuttu sissisodasta ja terrorismista. On hirvittävä ajatus, että Suomi, joka on välttynyt vastaavalta kehitykseltä toistaiseksi, ajautuisi tällaisen asian takia niin suureen toimintakyvyttömyyden tilaan, poliittisella ja operatiivisella yhteiskunnan tasoilla.

Näitä tällaisia asioita aatteellen omistautunut ihminen ei halua ajatella, ja niiden esittäminen leimataan pelkojen lietsomiseksi. Silti tosiasia on, että vaikka Breivik meiltä puuttuu, meillä on runsaasti mm. kouluampumistapauksia ja syrjäytyneitä, turhautuneita työttömiä nuoria, joilla tämänkaltainen radikalisoituminen ei ole mitenkään poissuljettu. Etenkään, jos nämä usein rikkonaisista, liberaalin yhteiskunnan tuottamista perheistä lähtöisinnolevat heikompiosaiset saavat itselleen arvojohtajan isällisestä, konservatiivisesta työttömästä hitsaajasta.
  • 8 / 8
  • Rubix
  • 22.5.2015 16:06
smo: Tuo "liberaalin yhteiskunnan" pelko on kyllä jotenkin erikoista

ja tutun tuntuista viime päivien kommenteista.