Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel avioon miehensä kanssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel on solminut avioliiton kumppaninsa Gauthier Destenayn kanssa. Pari on elänyt rekisteröidyssä parisuhteessa viisi vuotta. Bettel on ensimmäinen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa avioitunut EU-maan johtaja.

Luxemburg hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain kesällä 2014, ja laki astui voimaan vuoden 2015 alusta.

Joulukuussa 2013 pääministerin virkaan astunut Bettel ilmoitti tavoitteekseen avioliitto-oikeuden saamisen nopeasti myös samaa sukupuolta oleville pareille. Myös maan varapääministeri Etienne Schneider on avoimesti homo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puolen miljoonan asukaan Luxemburg on heinäkuun alusta lukien puolen vuoden ajan EU-politiikan keskipisteessä, sillä maa toimii Euroopan Unionin puheenjohtajamaana vuoden loppuun asti.

PinkNews: Luxembourg´s PM to marry same-sex partner today
Yle: Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel solmi avioliiton miesystävänsä kanssa
Luxemburg: Vuosi 2015 toi homoavioliitot

10 kommenttia

Avio-onnea heille!

Keväällä, Lontoossa Euroviisujen 60-vuotiskonsertissa Luxemburgin 1973 Euroviisuvoittaja esitti voittokappaleen vielä näin hienosti, 63-vuotiaana, 42 vuotta voittonsa jälkeen ja esitys, taustavaloineen sopii hyvin Luxemburgin häätunnelmiin
: )

https://www.youtube.com/watch?v=oJdYotAVzAc
http://lyricstranslate.com/en/tu-te-reconnaitras-sin%C3%A4-tunnistat-itsesi.html

Luxemburgissahan on ollut laillista miesparin tai naisparin rakastaa ja rakastella jo vuodesta 1795 lähtien, eli hetikohta Ranskan Suuren Vallankumouksen luoman ihmisoikeuksien parannuksen ja uskontojen kahleista vapautumisen jälkeen.
Vain 1944-45, kun kristillisesti suuntautuneen Hitlerin natsit miehittivät Luxemburgia, oli siellä homorakkaus kiellettyä.

Kommenttia muokattu: 15.05.2015 klo 23:03