Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel avioon miehensä kanssa (juttukommentit)

Avio-onnea heille!

Keväällä, Lontoossa Euroviisujen 60-vuotiskonsertissa Luxemburgin 1973 Euroviisuvoittaja esitti voittokappaleen vielä näin hienosti, 63-vuotiaana, 42 vuotta voittonsa jälkeen ja esitys, taustavaloineen sopii hyvin Luxemburgin häätunnelmiin
: )

https://www.youtube.com/watch?v=oJdYotAVzAc
http://lyricstranslate.com/en/tu-te-reconnaitras-sin%C3%A4-tunnistat-itsesi.html

Luxemburgissahan on ollut laillista miesparin tai naisparin rakastaa ja rakastella jo vuodesta 1795 lähtien, eli hetikohta Ranskan Suuren Vallankumouksen luoman ihmisoikeuksien parannuksen ja uskontojen kahleista vapautumisen jälkeen.
Vain 1944-45, kun kristillisesti suuntautuneen Hitlerin natsit miehittivät Luxemburgia, oli siellä homorakkaus kiellettyä.

Kommenttia muokattu: 15.05.2015 klo 23:03
Ensimmäinen (nykyajan) avoimesti homoseksuaalinen pääministeri oli Islannin Jóhanna Sigurðardóttir, joka toimi virassaan 2009–2013. Hän avioitui virassa ollessaan puolisonsa Julie Bindelin kanssa.
Kyllä venäläis-ortodoksis-putinisteja taas ottaa kupoliinsa, kun tämä Luxemburgin pääministeri on venäläistä sukuvertakin. Hänen äitinsä oli venäläisen mestari-pianisti-säveltäjän, Sergei Rahmaninovin isoveljentytär.

Sergei Rahmaninov tosin pakeni Venäjältä joulukuun 22. pv 1922 rekikyydissä Helsinkiin, edelleen Tukholmaan ja sitten Yhdysvaltoihin.

- - -

Mitenkähän tuo Luxemburgin hallituspolitiikka mahtaa mennäkään, kun tämä homo-pääministeri on liberaali-demokraattisesta puolueesta ja homo-varapääministeri on demari.
Luxemburgin pääministeri-avioparille sopii hyvin tämäkin homo muisto vuodelta 1961, kun Luxemburg voitti Euroviisut ja voiton otti toisessa maailmansodassakin natsi-Saksaa vastaan taistellut homomies Jean-Claude Pascal, kappaleellaan Nous les amoureux ("Me, rakastavaiset").

https://www.youtube.com/watch?v=tpEZdGoqMbg

Tuolloin ei "tietenkään" vielä Jea-Claude Pascalista kerrottu niin avoimesti homo-miehenä, vaikka hän sitä olikin ja vaikka kappaleen sanoituksessa kerrotaan miesparin rakkaudesta, selviämässä vihamielisen maailman tuomitsemisista, näinkin selväsanaisesti (suomennos tässä)

"Meidät rakastavaiset
Haluttiin erottaa
Meidän onnemme
haluttiin tukahduttaa
Meille rakastavaisille
haluttiin näyttää helvetti
Tai kuuma rauta
Ja tuli.
Totta, nuo pölvästit ja ilkeämieliset
Tekevät meille hallaa, pilkkaavat meitä
Silti mikään ei ole sen selvempää
Kuin rakkaus
Me rakastavaiset
Me emme voi mitään heille
Heitä on tuhansittain, meitä on kaksi
Rakastunutta
Mutta ajat muuttuvat
Yöt vaihtuvat vähemmän vaikeiksi
Ja minä voin rakastaa sinua
Ilman että kaupunki puhuu meistä
Näin on luvattu
Näin on kirjoitettu.
Meille rakastavaisille
Aurinko säteilee meille
Ja me nukumme
Armoillisesti sylikkäin
Meille rakastavaisille
On annettu oikeus
Onneen ja iloon
Olla me kaksi
Te rakkaudettomat ja piittaamattomat,
Turha teidän on meitä estää
Te joita ei ole koskaan kivitetty
Sillä me rakastavaiset
Me aiomme elää ilman teitä
Sillä taivas on meidän
Rakastavaisten kanssa."

Tuona samaisena vuonna Suomi osallistui ensimmäisen kerran Euroviisuihin ja Suomen tuomaristokin piti Luxemburgin kappaletta parhaana.

Kappale oli suorastaan homo-rakkauden puolustuspuhe - vaikkakaan sitä tuolloin eivät monetkaan vielä niin ymmärtäneet.
Mutta ajat muuttuvat, ovat parantuneet : )

Kommenttia muokattu: 18.05.2015 klo 15:43
  • 6 / 10
  • Havainnoija
  • 17.3.2016 2:22
Homoavioliittoja 7 % kaikista viime vuonna solmituista

Alustavien tilastojen mukaan viime vuonna (2015) Luxemburgissa solmituista avioliitoista seitsemän prosenttia oli ns. homoavioliittoja (Homo-Ehen).
Hallitus on tuomassa lähiaikoina parlamentin käsittelyyn lakialoitteen ulkomailla solmittujen homoavioliittojen tunnustamisesta, jotta oikeus toteutuisi myös tässä asiassa. Lain on tarkoitus tulla voimaan takautuvasti.
http://www.lessentiel.lu/de/news/luxemburg/story/2015-wurden-mehr-als-100-Homo-Ehen-geschlossen-11786936
Ranskan tilasto edellisvuodelta 2014 kertoo, että silloin solmituista avioliitoista 4,4 % oli ns. homoavioliittoja.
---
Pääministeri Xavier Bettelin ja varapääministeri Etienne Schneiderin johtama hallitus on onnistunut lisäämään työllisyyttä ja parantamaan kansalaisoikeuksia. Tällä hetkellä kuumin puheenaihe on valtion ja kirkon ero, joka on päätetty jo aiemmin. Katolinen arkkipiispa pöyristyi, kun pääministeri Bettel heti toimeen päästyään lopetti uskonnolliset palvontamenot valtion tilaisuuksissa. Katolisen uskonnon opetus kouluissa lopetetaan, tilalle tulee arvo-opetukseksi kutsuttu Elämä ja yhteiskunta (Leben und Gesellschaft). Kaikki uskonnonopettajat irtisanotaan ja heille tarjotaan mahdollisuus järkevään työhön tai jatko-opiskeluun johonkin yhteiskuntaa hyödyttävään ammattiin. Katolinen kirkko, uskonnonopettajat ja muut änkyrät ovat lievästi ilmaisten hyvin närkästyneitä.
Opetusministeri Claude Meisch on ollut tulilinjalla:
http://www.wort.lu/de/politik/abschaffung-des-religionsunterrichtes-breiter-konsens-nicht-moeglich-56dd60731bea9dff8fa740d1

http://www.wort.lu/de/politik/empoerte-religionslehrer-neuer-wirbel-um-den-werteunterricht-56d7f5261bea9dff8fa73d6e
Luxemburgiin edistyksellinen translaki

Parlamentin edustajainhuone hyväksyi 25. heinäkuuta uudistetun translain äänin 57-3. Jatkossa mm. sukupuolen ja nimen muuttaminen virallisiin asiakirjoihin on yksinkertaista, sillä enää ei tarvita psykiatrin lausuntoa, ei hormonihoitoa eikä lääketieteellisiä/kirurgisia toimenpiteitä. Laki koskee myös Luxemburgissa asuvia ulkomaalaisia sekä ulkomailla asuvia luxemburgilaisia.

Lakimuutoksen toi käsittelyyn hallituskoalitio, johon kuuluvat liberaalit, sosialidemokraatit ja vihreät. Myös opposition edustajat äänestivät lakimuutoksen puolesta lukuun ottamatta pientä oikeistopopulistista puoluetta, jonka nimi on, kuinka ollakaan, vaihtoehtoinen demokraattinen reformipuolue. Neuvoa-antavana elimenä toimiva ylähuone, jota kutsutaan valtioneuvostoksi, päätti kaksi päivää myöhemmin, että edustajainhuoneen ei tarvitse äänestää lakimuutoksesta toista kertaa, kuten joissain tapauksissa vaaditaan.
(Tarkoitukseni oli kirjoittaa lakimuutoksesta jo heinäkuussa, mutta ne helteet... En kiireessä löytänyt luxemburgilaislehden uutista, joten tässä Süddeutsche Zeitungin uutinen.)
https://www.sueddeutsche.de/politik/luxemburg-ein-gesetz-das-menschen-wirklich-hilft-1.4070589

Homomiehet uudistajina
Hallituksen, joka on johtanut Luxemburgia vuodesta 2013, johtomiehet ovat pääministeri Xavier Bettel ja varapääministeri Etienne Schneider:
https://de.wikipedia.org/wiki/Regierung_Bettel-Schneider
He ovat avoimesti homoja. Sekä pääministeri Bettel että varapääministeri Schneider ovat naimisissa miehen kanssa.

Kaksikko on uudistanut Luxemburgin vanhoillista yhteiskuntaa merkittävästi. Siitä voidaan mainita tasa-arvoisen avioliittolain ja translain lisäksi esimerkiksi lukuvuonna 2016/17 kouluissa käynnistetty sekulaari arvo-opetus (Werteunterricht), jolla korvataan katolisen kirkon tunnustuksellinen uskonnonopetus. Katoliset piispat ovat olleet lievästi sanoen raivoissaan. Valtio uudelleenkouluttaa kouluissa toimineet katoliset uskonnonopettajat yhteiskuntaa hyödyttäviin tehtäviin.
  • 8 / 10
  • Havainnoija
  • 17.10.2018 16:17
Luxemburg: Bettel-Schneiderin hallitus jatkoon?

Luxemburgissa järjestettiin viikonloppuna parlamenttivaalit. Kristillisdemokraatit olivat valmistautuneet voittoon ja hallitusvastuuseen, mutta toisin kävi, sillä menettivät parlamenttipaikkoja. Luxemburgia vuodesta 2013 johtanut liberaalien, sosialidemokraattien ja vihreiden hallitus onnistui täpärästi säilyttämään enemmistön parlamentissa.
Suurherttua Henri nimitti eilen Xavier Bettelin hallituksenmuodostajaksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Bettelin ja Schneiderin johtama kolmen puolueen hallituskoalitio jatkaa seuraavat viisi vuotta.
Tageblatt
http://www.tageblatt.lu/politik/wahlen/fortfuehrung-der-dreierkoalition-grossherzog-ernennt-xavier-bettel-zum-formateur-der-neuen-luxemburger-regierung/
Yleisradioyhtiön englanninkielinen uutinen
https://today.rtl.lu/news/luxembourg/1253779.html
Bettel ja Schneider jatkavat Luxemburgin johdossa

Liberaalidemokraattien, sosialidemokraattien ja vihreiden koalitiohallitus (Bettel-Schneider-Braz tai Bettel II) nimitettiin toimeensa viime viikolla.
Pääministerinä jatkaa Xavier Bettel, ensimmäisenä varapääministerinä Étienne Schneider ja toisena varapääministerinä Félix Braz.
https://www.wort.lu/de/lokales/luxemburg-hat-eine-neue-regierung-529f7343e4b0a66dbd89adba

Kaikki ministerit valokuvan kera
https://gouvernement.lu/de/gouvernement.html
---
Tageblatt-lehden uutisessa ihmeteltiin, että hallitusohjelmassa ei ole juuri mitään uutta ja yllättävää. Ensimmäinen kommentoija kirjoitti, että miksi pitäisi olla, kun Luxemburgilla menee paremmin kuin koskaan. Kansalaisten siirtymistä julkisten liikennevälineiden käyttöön kannustetaan poistamalla matkaliput, jos hallitus saa tahtonsa läpi.
Ensimmäinen raitiotielinja avattiin noin vuosi sitten:
https://www.wort.lu/de/lokales/drei-neue-haltestellen-fuer-die-tram-5b59f1b2182b657ad3b908b3
Voin kertoa, ystäväni avustuksella, että luxeburgilaiset ovat todella tyytyväisiä päämisteriinsa ja varapääministeriinsä. Hallitus toimii hienosti ja nauttii suurta kannatusta.
Voi kun olisi meilläkin homot ohjaimissa?