USA: Oregon kieltää nuoriin kohdistuvat eheyttämisterapiat

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Yhdysvalloissa Oregonin osavaltion senaatti on päättänyt kieltää alaikäisiin kohdistuvat ns. eheytyshoidot. Vastaavanlaiset kiellot on jo Kaliforniassa, New Jerseyssä ja pääkaupunki Washington DC:ssä.

Laki etenee seuraavaksi kuvernöörin allekirjoitettavaksi, jonka odotetaan allekirjoittavan lain. Kuvernööri Kate Brown on kertonut avoimesti biseksuaalisuudestaan.


USA:n korkein oikeus on aiemmin jättänyt ottamasta käsittelyyn Kalifornian ja New Jerseyn osalta vetoomuksia, joiden pyrkimyksenä oli alaikäisiin kohdistuvien eheytysterapioiden kieltävien lakien kumoaminen. New Jerseyn tapauksessa vetoomuksen jättäneiden mielestä kielto loukkaa eheytysterapiaa tarjoavien terapeuttien sananvapautta tai uskonnollisia oikeuksia.


Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa kieltää hoidot joiden tavoitteena on nuorten seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttaminen. Valkoisen talon lausunnossa huhtikuussa eheytysterapiana tunnettua toimintaa nimitettiin "tuhoisaksi".

Lääketieteen, psykiatrian ja psykologian järjestöissä suhtaudutaan yleisesti torjuvasti seksuaalisen suuntautuneisuuden muuttamiseen tähtääviin ns. eheytyshoitoihin.

Suomessa ei ole tällä hetkellä olemassa puoskaroinnilta suojaavaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi Seta katsoo, että erityisesti alaikäisten kohdalla täyskielto eheytyshoidoille olisi tärkeää.

Advocate: Oregon to Ban ´Ex-Gay´ Therapy for Minors
USA: Korkein oikeus pitää voimassa New Jerseyn eheytyshoitokiellon

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!