Arkkipiispa sai nuhteita tuomiokapitulilta - ei ollut kuitenkaan ylittänyt toimivaltaansa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on ottanut kantaa arkkipiispa Kari Mäkisen marraskuisiin kommentteihin homoavioliitoista ja eduskunnan hyväksymästä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Tuomiokapitulin mukaan arkkipiispan olisi ollut syytä tuoda kommenteissaan vahvemmin esiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitys. Tuomiokapituli kuitenkin katsoi, ettei arkkipiispa ylittänyt toimivaltaansa.

Arkkipiispa kertoi Facebookissa iloitsevansa sateenkaariväen rinnalla siitä, että eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Hän myös kiitti kansalaisaloitteen tekijöitä.

Arkkipiispan kommentit hermostuttivat monia vanhoillisesti ajattelevia. Joidenkin näkemysten mukaan arkkipiispa ylitti toimivaltansa ja toimi kirkkoa vastaan. Arkkipiispan kommenteista kanteli kolme yksityishenkilöä.

Tuomiokapituli kuitenkin toteaa, että Mäkinen korosti kommenteissaan ymmärtävänsä myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien näkemyksiä. Arkkipiispa myös korosti kommenteissaan, että lakiuudistus ei koske tai muuta kirkon avioliittokäsitystä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuomiokapituli pitää asiaa nyt loppuunkäsiteltynä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on monissa muissakin yhteyksissä asettunut tukemaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamista yhteiskunnassa ja kirkon piirissä. Esimerkiksi kesällä 2014 arkkipiispa pyysi Porissa Suomi-areena- tapahtumassa puhuessaan anteeksi sitä, että yhteiskunta ja kirkko ovat kohdelleet homoseksuaaleja julmasti.

Yle: Tuomiokapituli näpäytti arkkipiispaa homoliittokommentista
Piispat ottavat etäisyyttä arkkipiispaan avioliittokeskustelussa
Kirkko vastustaa mutta arkkipiispa kirjoittaa myönteisesti - Viestinnän loppukiri
Arkkipiispa pyysi anteeksi homojen huonoa kohtelua

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Logiikka
  • 1.5.2015, 10.40
Olen itse lestadiolaisesta perheestä ja koko sukuni kuuluu kyseiseen lahkoon. Usein homojen oikeuksista keskusteltaessa saanut kuulla että raamattu kieltää homouden, eikä tätä "saastaista elämäntapaa" tule siksi hyväksyä. Siihen, että miksi he eivät kivitä tottelemattomia lapsiaan kuoliaiksi, vältä sekoitekankaiden käyttöä, pidä orjia, pakkonaita raiskattuja raiskaajilleen taikka syö simpukoita, en ole saanut mitään vastausta, vaikka nämä ohjeet löytyvät samasta Mooseksen kirjasta, jota siteerataan homoja tuomitessakin.