Indiana: "uskonnonvapauden palauttamisen lain" katsotaan voivan johtaa hlbti-vähemmistöjen syrjintään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 21
Indianan parlamenttirakennus osavaltion pääkaupunki Indianapolisissa.

Yhdysvalloissa Indianan osavaltiossa hyväksytty "uskonnonvapauden palauttamisen laki" on herättänyt vilkasta keskustelua.

Torstaina Indianan kuvernööri Mike Pence hyväksyi lainsäätäjien äänin 40-10 hyväksymän lain, jonka arvioidaan mahdollistavan esimerkiksi hltbi-vähemmistöihin kuuluvien syrjintää. Uusi laki estää osavaltiota rajoittamasta ihmisten oikeutta uskonnon harjoittamiseen, mutta sen varjolla liikkeenharjoittaja voi myös kieltäytyä palvelemasta asiakkaita omaan uskonnolliseen vakaumukseen vedoten. Käytännössä yrittäjä voisi kieltäytyä palvelemasta esimerkiksi homoparia, perusteenaan oma uskonnollinen maailmankatsomuksensa.

Pence kuitenkin kiistää, että laki olisi syrjivä.

Indianassa monet liikkeenharjoittajat ovat ottaneet kantaa lakia vastaan laittamalla yrityksensä ikkunaan tarran, jossa luvataan palveltavan kaikkia. Lakia on moniäänisesti vaadittu kumottavaksi. Lain vastustajiin on liittynyt esimerkiksi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaavanlaisia lakeja ja käynnissä olevia lakihankkeita on muissakin Yhdysvaltain osavaltioissa, arvioiden mukaan vastalauseena tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön menestymiselle.

BBC: Apple boss ´disappointed´ by new Indiana religious law
BBC: Indiana boycott urged after ´religious freedom´ law passes
Wikipedia: Indiana SB 101

21 kommenttia

  • 1 / 21
  • stuckadrift
  • 31.3.2015, 10.54
Kuvaavaa on, että ABC:n haastattelussa Pence jättää kiemurrellen kerta toisensa jälkeen vastaamatta suoraan kysymykseen siitä, mahdollistaako laki seksuaalivähemmistöjen syrjinnän. Sen sijaan kysymykseen seksuaalivähemmistöjen syrjintäsuojan lisäämisestä osavaltion lakeihin Pencellä on selvä vastaus. "Uskonnonvapauden palauttamisen lain" varsinainen tarkoitus tuskin jää kenellekään epäselväksi.

http://abcnews.go.com/ThisWeek/video/gov-mike-pence-religious-freedom-law-29987447

"Kevennykseksi" ydinkohdat sisältävä Human Rights Campaignin editti samasta haastattelusta:

https://www.youtube.com/watch?v=0-9vsSi9RkY
Mielenkiintoista. Uskonnonvapaushan on jenkeissä kuten meilläkin, perustuslaissa. Samoin kuin sanan- ja ilmaisuvapaus, josta tulikin mieleen:

Mitenkähän meillä täällä Suomessa saataisiin järjestettyä heteroille oikeus saada virallisissa yhteyksissä ilmaista elävänsä tavanomaisessa heteroparisuhteessa. Onhan se vähän kornia, kirjoittaa aina siihen [x] Avioliitossa -kohtaan tikkukirjainin Hetero-etuliite.

Tällainen oikeus olisi suotavaa, sillä suuri osa kansasta ei kuitenkaan ole samaa sukupuolta edustavien avioliiton kannattajia, ja ihan näin tavanomaisessa suhteessa olevana haluaisin oikeuden saada ilmaista se, ettei asia koidu tappiokseni tai aiheuta syrjimiseni mahdollistavia turhia kysymyksiä esimerkiksi työhaastattelussa heteronormatiiviseen työpaikkaan.

Saattaa tietysti olla että tämä mahdollistaa homoseksuaalien syrjinnän, jonka vuoksi tätä oikeutta ilmaista millaisessa parisuhteessa elän, minulle ei voida suoda.