Kreikassa kaavailuja rekisteröidyn parisuhteen avaamisesta homopareille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kreikan tuore hallitus on ilmoittanut, että se pyrkii tunnustamaan samaa sukupuolta olevien väliset parisuhteet. Suunnitelmien mukaan tämä tapahtuisi avaamalla homopareille vuonna 2008 luotu, nykyään vain heteropareille sallittu rekisteröity parisuhde -instituutio.

Oikeusministeri Nikolaos Paraskevopoulos vahvisti suunnitelmat maanantaina parlamentille.

Edellisten vaalien myötä valtaan tammikuun lopussa noussut päähallituspuolue Syriza on aiemmin ainoana kreikkalaispuolueista liputtanut samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta, ja pääministeri Alexis Tsipras on aiemmin ilmaissut halunsa parantaa hlbti-vähemmistöjen asemaa yleisemminkin.

Viime vuosina samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamisesta on käyty laajempaakin keskustelua, ja sillä on vähäistä kannatusta muissakin poliittisissa ryhmissä.

Juuri nyt uutista samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamisesta pidetään kuitenkin yllättävänä, sillä Syrizan hallituskumppanina on Itsenäiset kreikkalaiset -puolue, joka vastustustaa hlbti-ihmisten aseman parantamista. Puolueen piiristä on esimerkiksi nimitelty Luxemburgin pääministeriä homovihamielisesti.

Kreikassa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asema on yleisesti heikompi kuin Euroopan unionin maissa keskimäärin.

PinkNews: Greece to grant legal recognition to same-sex couples
Kreikan hallitustilanne: homomyönteinen Syriza ja homovihamielinen Anel muodostavat hallituksen

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta