Kreikan hallitustilanne: homomyönteinen Syriza ja homovihamielinen Anel muodostavat hallituksen

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 51
Sosiaalisen median reaktioita vaali-iltana

Sunnuntaina Ateenassa vasemmistopuolue Syrizan vaalijuhlassa liehuivat sateenkaariliput. Netissä ylistettiin Syrizaa ja sen johtajaa homo-oikeuksien ajajaksi. Maanantaina ilmoitettiin uudesta hallituksesta: Syriza saa apupuolueekseen äärikonservatiivisen ja homovihamielisen Anexartiti Ellines -puolueen (ANEL). Ääripäät kohtasivat.

Vanha valta sai väistyä. Sosialistinen Pasok on enää pikku puolue. 1980-luvun valta on kadonnut. Silloisen mahtisuvun, Papandreun nimi on nyt hävinnyt parlamentin listoilta – ensi kertaa 92 vuoteen. Viime vuosien oikeistolainen mahtipuolue Nea Dimokratia, uusi demokratia, koki sunnuntaina nöyryytyksen. Enää maan johdossa eivät ole Karamanlisin suvun jäsenet eikä viime vuosien pääministeri Antonis Samaras. Nea Dimokratia varoitteli kansaa ennen vaaleja vakavista seurauksista, jos Syriza voittaa. Tämä pelottelupropaganda ei tehonnut.

Hlbti-väestön kannalta viime vuodet eivät ole olleet hyvää aikaa. Parlamentissa on käyty keskustelua hlbti-ihmisten oikeuksista ja mm. Nea Dimokratian edustajat ovat puhuneet hyvin loukkaavasti homoista ja lesboista. Kerrotaan, että terveysministeri opiskeluaikoinaan kävi maalailemassa hakaristeja ja kielsi juutalaisten joukkotuhon. Edellinen terveysministeri kirjoitteli homofobisia kirjoja. Valtaeliitin mukaan pride-kulkueet ovat perkeleen aikaansaannoksia. Hlbti-ihmisten syrjintäsuojaa on vastustettu hallituksen suunnasta. Ateenassa on kerrottu, että väkivalta hlbti-ihmisiä vastaan on lisääntynyt. Väkivallan huippu oli viime vuonna, 2014. Natsimielinen Kultainen aamunkoitto-puolue on aktiivisesti toiminut homoja ja lesboja vastaan. Osa puolueen johtohahmoista istuu paraikaa vankilassa ja hoiteli sieltä vaalikampanjansa.

Mutta sitten tuli Syriza puolustamaan hlbti-ihmisten oikeuksia. Syyskuussa 2014 sukupuoli-identiteetti lisättiin viharikoslakiin yhtenä viharikosten mahdollisena kohteena, ja samalla maahan saatiin rasismin vastainen laki. Syriza edisti olennaisesti lakien läpimenoa. Yhä useammat hlbti-ihmiset alkoivat huomata, että he ovat saaneet poliittisen puolustajan vasemmalta.

Syrizan sunnuntainen historiallinen vaalivoitto muuttaa ainakin joitain asioita. Puolueen hymyilevä johtohahmo Alexis Tsipras on monelle kreikkalaiselle sankari. Eurooppalaispankkien analyytikoille hän tuntuu olevan antisankari. Ensi kertaa Kreikan historiassa vasemmisto voitti. Paavo Arhinmäki oli mukana Ateenan voitonjuhlassa. Syriza sai vuonna 2009 neljä prosenttia äänistä, nyt 36%.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Syriza haluaa Kreikkaan avoimuutta ja erilaisten vähemmistöjen kunnioittamista. Puolue ei ole uskonnollinen. Maanantaina puolueen johtaja Alexis Tsipras ei halunnut arkkipiispaa ottamaan vastaan uskollisuuden valaa. Hallituskumppani Anel eli ”Itsenäiset kreikkalaiset” on aivan toista laitaa. Puolue syntyi, kun pieni joukko kansanedustajia erotettiin hallitsevasta puolueesta 2012. He eivät hyväksyneet Troikan lainaehtoja. Anel, kreikaksi Anexartiti Ellines, uskoo ortodoksisuuteen. Syriza haluaa pakolaisille oikeuksia, Anel haluaa kaikki nopeasti ulos, takaisin Turkkiin. Syriza haluaa homoille lisää oikeuksia, Anelin johtaja Panos Kammenos ei edes halua lausua homo-sanaa. Hän sanoo, että Anel-puoleen johtolangat ovat uskonto, kansakunta ja ortodoksisuus eikä niistä livetä milliäkään.

Nyt jännityksellä odotetaan, miten kauan tämä vasemman ja oikean laidan kihlaus kestää.

Vasemmistoliitto ilmoitti jo etukäteen tukevansa Syrizaa.

Guardianin artikkeli Kreikan homofobiasta, viime syyskuulta

51 kommenttia

  • 1 / 51
  • Pettynyt
  • 28.1.2015, 8.13
Valitettavasti tästä sivustosta paistaa läpi avoin vasemmistolaisuus. Vahinko, sillä sivusto olisi tarpeellinen ilman vasemmistopropagandaa.
Nimimerkille "Pettynyt" voi sanoa vain, että ratkaisu on hyvin yksinkertainen: Ala kirjoittaa oikeistosta myönteisiä asioita (joita täällä muuten näkyykin tavan takaa).
Ja Kreikan vaalitulos tuskin on ranneliikkeen syytä/ansiota, eikä sen vaikutuksista ole myöskään syytä vaieta.