Lakivaliokunta ehdottaa tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 29

Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi torstaina tasa-arvoista avioliittolakia koskevan mietintönsä. Mietinnössään valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä. Aloitteen hylkäämistä ehdottava kanta voitti odotetusti valiokunnan äänestyksessä luvuin 9-8.

Kielteisen esityksen puolesta yhdeksän äänestänyttä olivat Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos2011), Kalle Jokinen (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps), Peter Östman (kd) sekä varajäsenenä Mika Niikko (ps). Jokinen sijaisti Markku Mäntymaata (kok).

Kahdeksan tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä kannattavaa olivat Stefan Wallin (r), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sdp), Jani Toivola (vihr), Mikael Jungner (sdp) ja Suna Kymäläinen (sdp).

- Olemme toki pettyneitä siihen, että lakivaliokunnan enemmistöllä ei ollut rohkeutta esittää eduskunnalle aloitteen hyväksymistä. On surullista huomata, että niin moni kansanedustaja haluaa pitää kiinni samaa sukupuolta olevien parien erilaisesta kohtelusta, kun samaan aikaan reilu enemmistö suomalaisista haluaisi avioliittolaista tasa-arvoisen, Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen sanoo.

Lopullinen päätösvalta tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta on eduskunnan täysistunnolla, joka äänestänee asiasta perjantaina 28. marraskuuta. Vähemmistöön jääneet kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen. Äänestyksessä vastakkain ovat valiokunnan mietintö ja vastalause.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kansanedustajien vastalause on aloitteen uusi mahdollisuus. Kansanedustajien vastalauseessa on myös huomioitu lakivaliokunnalle aloitteesta annetut lausunnot, joten mahdolliset tekniset viatkin on korjattu. Toivoa ei ole vielä menetetty, poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme toteaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hyväksytyksi tullessaan Suomen ensimmäinen kansalaisaloitteesta alkunsa saanut laki.

Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä Suomeen edistävä Tahdon2013-kampanja alkoi 19.3.2013. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi 166 851 kannatusilmoitusta ja se luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle 13. joulukuuta 2013. Enemmistö suomalaisista (65 %) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Toteutuessaan lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana.

Tahdon2013: Vastalause on tasa-arvoisen avioliittolain uusi mahdollisuus
Lakivaliokunnan mietintö

29 kommenttia

Eduskuntamme ei edusta, eikä toteuta suomalaisten tahtoa,

vaan Eduskunnassamme pitävät valtaa luonnottoman uskonnon harrastamiseen suuntautuneet.

Lakivaliokunnan puheenjohtava, yli 50-vuotias kokoomuslainen Anne Holmlund ei ole kyennyt lisääntymään, joten hakee adoptiolasta, mutta haluaa evätä adoptio-oikeutta muilta pariskunnilta.

Lakivaliokunnassa on avioliitossa eläviä uskovaisia ukkoja, kuten persu helluntailainen Nikko, jotka haluavat evätä avioliitto-oikeuden muilta ihmisiltä - perin ristiriitaisen kristillistä ja samalla Stalinin, Hitlerin, Mekan ja Putinin palvontaa heiltä.

Kommenttia muokattu: 20.11.2014 klo 18:26
  • 2 / 29
  • decoctor Sokal
  • 20.11.2014, 18.28
Kari Tolvanen (kok), joka on Mielenterveyden Keskusliiton MTKL ja kansanedustajien mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, äänesti MTKLn ja Suomen Mielenterveysseuran SMS kantaa vastaa ! Arja Juvonen (peruSS) väisti vastuunsa ja antoi Niikon varaedustajanaan toimio tasa-arvoista perhelainsäädäntöä vastaan. Surkeaa!