Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit luopuu virastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5
Klaus Wowereit puhumassa Berliinin pridessa vuonna 2006.

Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit ilmoitti tiedotustilaisuudessan, että hän eroaa virastaan joulukuun 11. päivänä 2014. Syyksi sanotaan, että hän on väsynyt viran hoitoon. Hän on ollut 13 vuotta ylipormestarina. Hän aloitti 16. kesäkuuta 2001, ja sitä ennen hän oli vaalitaistelunsa aikana lausunut kuuluista sanat: "Ich bin schwul und das ist auch gut so" (olen homo ja niin on hyvä).

Alkuaikoina pormestari sai suosiota. Hän uudisti ja modernisoi Berliini-kuvaa. Berliinistä tuli kansainvälinen kaupunki. Wowereit oli myös henkilönä tyylikäs ja positiivinen. Wowereit osallistui ahkerasti erilaiseen seuraelämään ja siitä häntä välillä pilkattiin. Hän tuki aktiivisesti mm. pride-tapahtumia. Vuosien ajan hän myös lähetti tervehdyksensä mm. Berliinin Folsom-tapahtumalle, ja sai siitä välillä haukkumisia. Folsom on kansainvälinen fetissiväen tapaaminen joka vuosi syyskuussa. Wowereit puolustautui muistuttamalla, että Berliini on vapaamielinen kaupunki.


Wowereitin uskottavuutta on viime vuosina heikentänyt huonosti johdettu Berliinin uuden lentokentän rakennustyömaa, ja hänen suosionsa on romahtanut totaalisesti.


Mielenkiintoinen vaihe pormestarien elämässä oli suurten eurooppalaisten kaupunkien pormestarien vuosittaiset tapaamiset vuoteen 2008 saakka. Moskovan pormestari Juri Luzkov oli tunnettu homojen vastustaja ja hän ilmoitti, ettei ainakaan hänen pormestarius-aikanaan Moskovassa järjestetä pride-tapahtumia. Pormestarikokoontumisissa olivat mukana Lontoon, Pariisin, Berliinin ja Moskovan pormestarit. Berliinin ja Pariisin pormestarit olivat homoja ja Lontoon pormestari homomyönteinen. Vuonna 2009 Luzkov ei enää saapunut pormestarikokoukseen, ja perinne ilmeisesti loppui.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Klaus Wowereit on elänyt parisuhteessa neurokirurgi Jörn Kubickin kanssa vuodesta 1993 alkaen.

Uudeksi pormestariksi kaavaillaan Berliinin sosialidemokraattien puoluejohtajaa Jan Stössiä. Hänkin on homo.

5 kommenttia

Mikä ihmeen YLIpormestari?! Mistä ihmeestä Vaeltaja2006 keksii näitä titteleitä?
Berliinin kullakin 12 hallintoalueella omaa päätäntävaltaa, jota käyttää alueen oma valtuusto ja pormestari. Koko kaupungilla (ja samalla osavaltiolla) on tietysti myös hallintoelin ja pormestari. Kaupungin "hallitsevana pormestarina" (saks. Regierender Bürgermeister) toimii vielä Klaus Wowereit, ja hänen asemansa on Saksan liittovaltioiden pääministerien veroinen. Meillä Suomessa ei ole olemassa suoraan saksasta käännettyä nimikettä vastaavaa tehtävää. Selvyyden kannalta sanasta sanaan käännetyn tittelin asemesta "ylipormestari" on minun mielestäni ihan kelpo ilmaus, koska se erottaa tämän muista pormestareista.