Varsovan Pride 2008

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 10

Pride-juhlaviikko on alkanut Varsovassa. Kolme vuotta sitten pride-marssien tilanne Puolassa oli huono. Marssit olivat kiellettyjä. Nationalistit ja ortodoksit kävivät marssijoiden kimppuun ja poliisi jättäytyi sivuun.

Kaksi vuotta sitten Euroopassa syntyi vahva solidaarisuusaalto. Pride-paraati oli kielletty, mutta homot, lesbot ja ihmisoikeusaktivistit olivat ilmoittaneet, että tulemme Varsovaan marssimaan. Saksasta lähti bussilasteittain ihmisiä, Suomesta mm. vihreät nuoret ja kaksi kansanedustajaa. Muutama päivä ennen marssia se virallisesti sallittiin, ja turvajärjestelyt olivat ennenkokemattoman laajat. Harva on nähnyt niin paljon poliiseja kadun reunoilla kuin vuoden 2006 Varsovan Pridessä.

Vuonna 2007 kaikki meni jo paremmin, ilman suuria ongelmia. Vastarintakin oli vähäisempää. Poliittisia puolueita Puolasta ja muualta oli mukana marssilla. Sosiaalidemokraateilla oli oma ajoneuvo ja lava.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt, vuonna 2008, on uusi, hieman liberaalimpi pääministeri, Donald Tusk. Varsovan pormestari on myös liberaali. Solidaarisuuskampanjat ovat unohtuneet, koska uskotaan, että puolalaiset selviävät nyt yksinkin.

Paraati pidetään kesäkuun 7. päivänä 2008.

10 kommenttia

Nämä Pride-tapahtumat vaikuttavat olevan kunkin yhteiskunnan tärkeitä asenneilmapuntareita. Puolan tapahtumat eri vuosilta osoittavat, että julkitulolla ja kansainvälisellä tuella voidaan ihmisten asenteisiin vaikuttaa. Nähdään, että homoilla ja lesboilla ovat nenä ja korvat aivan samassa paikassa kuin katsojillakin. Paljaiden pakaroiden esittelyä Pride-kulkueissa pidän suorana tukena vastustajille.

Mielenkiintoista seurata millä asenteilla ollaan Puolassa tänä vuonna.