Varsovan Pride 2008 (juttukommentit)

Nämä Pride-tapahtumat vaikuttavat olevan kunkin yhteiskunnan tärkeitä asenneilmapuntareita. Puolan tapahtumat eri vuosilta osoittavat, että julkitulolla ja kansainvälisellä tuella voidaan ihmisten asenteisiin vaikuttaa. Nähdään, että homoilla ja lesboilla ovat nenä ja korvat aivan samassa paikassa kuin katsojillakin. Paljaiden pakaroiden esittelyä Pride-kulkueissa pidän suorana tukena vastustajille.

Mielenkiintoista seurata millä asenteilla ollaan Puolassa tänä vuonna.
  • 3 / 10
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2008 7:28
Tänään klo 15 Suomen aikaa starttaa jälleen tasa-arvoparaati Puolan parlamentin, Sejmin edestä. Paraati etenee Marsalkovskaja-paraatikatua läpi ydinkeskustan. Jälleen odotetaan vastustajien raivokkaita vastamielenosoituksia.

Yhteiskunnassa homo-asia pyritään vaikenemaan kuoliaaksi. Homojen ja lesbojen syrjintä sen sijaan ei katoa. Tageszeitung-lehti kertoo äskettäisen tapauksen. Eräs mies voitti kilpailussa kahden hengen matkan Kanarialle. Sitten tuli palkinnon jakamisen ja valokuvaamisen aika. "Missä ystävättärenne on" kysyttiin mieheltä. Kun tämä sanoi, ettei hänellä ole ystävätärtä vaan ystävä, järjestäjät ilmoittivat, että "ei käy, valitamme"! Avoin syrjintä on sallittua, koska ei ole mitään syrjintäsuojalakia, joka suojaisi homoja ja lesboja. Vain kansalliset, etniset ja uskonnolliset vähemmistöt suojellaan syrjinnältä.

Tämänvuotisen paraatin tunnuslause on: "Elä, rakasta, ole!". Siinä vaaditaan, että homojen ja lesbojen tulee saada elää ja rakastaa niin, kuin se heistä tuntuu oikealta. Monet lasten vanhemmat haluaisivat pyyhkiä lapsensa pois elämästään, jos tämä tunnustautuisi homoksi. Papit haluaisivat ajaa kaikki "perverssit" ulos kirkosta.

Kun hallitus vaihtui vaalien jälkeen, uskottiin, että homoille ja lesboille tulisi paremmat ajat. Todellisuudessa uusi hallituskoalitio on vaiennut seksuaaliset vähemmistöt pois näkyvistä.

Puolassa on myös sateenkaariperheitä. Äskettäin tabu rikkoutui ja vasemmistoliberaalilehti Polityka raportoi kuvan kanssa "lesmamysta" eli lesbopariskunnasta, joista toinen kuvan mukaan odottaa lasta. Muutenkin homon ja lesbon elämä on suurissa kaupungeissa melko normaalia. Rekisteröityjä parisuhteita ei tunneta. Sateenkaariperheessä huoltajuus kuuluu synnyttäneelle äidille. Tärkeintä olisi saada maassa vaikeneminen loppumaan. Perheille on suuri järkytys, kun lapsi paljastaa olevansa homo tai lesbo. Nuori joutuu hankkimaan tiedot internetistä tai lukemalla kirjallisuutta.

Kymmenettä luokkaa koulussa käyvä Robert kertoo oman coming-outinsa. Kun koulutoverit arvasivat, että hän on homo, alkoi jatkuva pilkkaaminen ja kiusaaminen. Nyt hän jo uskaltaa sanoa olevansa homo ja nuorten ryhmästä hän on löytänyt samalla tavalla tuntevia ja ajattelevia ystäviä.
  • 4 / 10
  • Frankieboy
  • 7.6.2008 10:24
Tuore kysely paljastaa että kaksi kolmasosaa puolalaisista vastustaa pride-paraateja (27% puolesta), lähes puolet (48%) vastustaa rekisteröityjä parisuhteita (41 % puolesta), kolme neljäsosaa vastustaa homojen ja lesbojen oikeutta avioliittoon (18% puolesta), 90% kysellyistä vastustaa adoptio-oikeutta (6% puolesta). Vain 15% puolalaisista tuntee jonkun homon tai lesbon. Ainoastaan 8% (enintään nuoria) pitää homoseksuaalisuutta normaalina ilmiönä. EU-maista vain Kreikka, Romania, Bulgaria, Latvia ja Kypros ovat yhtä homovastaisia (tai homovastaisempia) kuin Puola. Kyselyyn vastasi 1116 puolalaista 9-12 toukokuuta 2008.

Rzeczpospolita Homofobiczna (Homofobinen tasavalta)
Gejowo 6.6.2008
http://gejowo.pl/index.php?&pid=2&a_id=909

Polacy nie chc¹ parad homoseksualistów (Puolalaiset eivät halua homoparaateja)
Interia.pl 6.6.2008
http://fakty.interia.pl/kraj/news/polacy-nie-chca-parad-homoseksualistow,1123562,3

Inna Strona -gaysivustolla voimme seurata Varsovan pride-paraatin kulkua.

http://www.innastrona.pl/newsy/3701/parada-rownosci-relacja-live-na-zywo/

Kuvagallerioita:

http://www.innastrona.pl/magazyn/bequeer/parada-rownosci-2008-zdjecia.phtml

http://www.flickr.com/photos/queer-kopf/sets/72157605489267469/

http://www.images-gaies.com/galerie_photos-08_varsawpride_01.html

http://www.images-gaies.com/galerie_photos-08_varsawpride_02.html

http://ep2008.acoto.pl/

Videopätkiä Varsovan pride-paraatista.

TVN24 7.6.2008
http://www.tvn24.pl/-1,1552910,wiadomosc.html

Varsovassa marssittiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta
Helsingin Sanomat 7.6.2008
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Varsovassa+marssittiin+seksuaaliv%C3%A4hemmist%C3%B6jen+oikeuksien+puolesta/1135236990257
  • 5 / 10
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2008 13:58
Varsovan kaupungin viranomaiset ovat löytäneet uuden porsaanreiän hankaloittaakseen tasa-arvoparaatia. Puolalaisesta liikennnelaista löytyy kohta, jonka mukaan kuorma-auton lavalla ei saa kuljettaa ihmisiä. Nyt lakia halutaan soveltaa tasa-arvoparaatissa. Viime vuonna paraatissa oli ensimmäisen kerran viisi kuorma-autoa. Nyt autot on vedetty pois. Vain kaksi kuorma-autoa on mukana: kovaäänisauto ja saksalaisen solidaarisuusliikkeen auto.
  • 6 / 10
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2008 14:09
Toinenkin ongelma on. Kaupungilla ei saa liikkua naamioituneena. Transihmiset koristeellisissa asuissaan hyväksytään vain, jos se voidaan luokitella "esittäväksi taiteeksi". Mutta nyt ei voida olla auton lavalla. Hyväksytäänkö se esittäväksi taiteeksi, että he kävelevät katua pitkin asuissaan?

Tänä vuonna paraatin reitti on hieman pidentynyt. Lähtöpaikkana on raatihuoneen aukio, joten paraati kuljetaan vastakkaiseen suuntaan kuin aikaisempina vuosina. Päätepisteenä on presidentinpalatsin tienoo.
  • 7 / 10
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2008 14:35
Tänään kerrotaan, että marssille oli alunperin suunniteltu 20 autoa. Autonlavallaolokiellon vuoksi mukaan tulee vain 9 autoa. Marssin järjestäjät uskovat, että marssi tulee sujumaan rauhallisesti.
  • 8 / 10
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2008 15:43
Puolan perustuslakituomioistuin on tehnyt viime hetkellä pikapäätöksen: Tasa-arvomarssi voi toteutua alkuperäisen suunnitelman mukaan. Autojen lavoilla saa olla tanssivia ihmisiä.
Marssin kokoontuminen oli raatihuoneen edessä. Siellä olivat vanhaan tapaan myös marssin kaljupäiset vastustajat. Poliisi esti lähemmän tutustumisen näihin ryhmiin. Heidät pidetään erillään.
  • 9 / 10
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2008 16:22
Paraatin alkaessa vastamielenosoittajat olivat suurena joukkiona. Kun marssi lähti liikkeelle, vastamielenosoitttajat keräsivät kimpsunsa ja kampsunsa ja lähtivät perään. Kun he ehtivät jalkakäytäviä pitkin ohi paraatin, asettuivat he uudelleen taisteluasemiin, ja levittivät banderollinsa. Auton lavalta se näyttää lähinnä huvittavalta.
Paraati kulkee pitkin tärkeintä kauppakatua ja monet ihmiset katsovat tapahtumaa iloisina ja uteliaina.

Saksankieliseesä blogissa on tuoreita valokuvia marssista, joka on vielä kesken.
http://warschauerpakt2008.blogspot.com/
Tänä viikonloppuna marssitaan pride-paraateissa Varsovan ohella myös Saksassa (Kiel, Dresden), Ranskassa (Lille, Metz, Montpellier) Italiassa (Rooma, Milano), Kreikassa (Ateena), Norjassa (Bergen 6.6), Englannissa (Sheffield, Plymouth), Yhdysvalloissa (Los Angeles, Philadelphia 8.6) ja Kanadassa (Winnipeg 8.6).