Michigan, USA: Tuomioistuin jäädytti homoavioliittokiellon kumoamisen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

Yhdysvalloissa vetoomustuomioistuin on myöhään lauantaina julkaissut päätöksen, jonka mukaan tuomarin päätös kumota Michiganissa homoavioliitot kieltävä laki jäädytetään tilapäisesti.

Käytännössä viranomaiset eivät voi myöntää samaa sukupuolta oleville pareille avioliittolupia tai vihkiä avioliittoon homopareja ainakaan ennen keskiviikkoa. Siihen mennessä ylempi oikeusaste on ehtinyt käsitellä tuomarin perjantaista päätöstä tarkemmin.

Perjantaina virastojen jo sulkeuduttua, kumosi liittovaltion tuomari Michiganissa kansanäänestyksellä vuonna 2004 voimaan saatetun samaa sukupuolta olevien avioliittojen kiellon. Lauantaiaamuna joissain piirikunnissa virastot pitivät ovensa auki, ja useat samaa sukupuolta olevat parit ehtivät avioitua.

Osavaltion oikeusministeri jätti välittömästi vaatimuksen jäädyttää tuomarin päätöksen toimeenpano. Vielä perjantaina vetoomustuomioistuin viestitti, ettei se puutu Michiganin homoavioliittoasiaan ennen tiistaita.

Detroit Free Press: Appeals court issues stay on Michigan same-sex marriages until Wednesday
Michigan, USA: Tuomari kumosi homoavioliittokiellon

7 kommenttia

Kuvio toistuu samanlaisena kuin Utahissa. Siellä osavaltion viranomaiset tulivat yllätetyiksi tuomarin päätöksellä. Heillä kesti varsin paljon pidempään saada kasaan riittävät argumentit, joilla avioliittotodistusten myöntäminen voitiin ylemmän oikeuden päätöksellä keskeyttää.

Michiganin viranomaiset olivat mitä ilmeisemmin valmistautuneet tällaiseen tuomarin ratkaisuun ja osasivat toimia heti.

Amerikkalainen juridinen ja poliittinen kikkailu todellisten ihmisten asialla ja tunteilla on todella ikävää.
Utahin jälkeen jo Oklahomassa, Virginiassa ja Teksasissa tehtiin oikeudessa sama päätös, Michigan poikkesi vain siten että nuo kolme muuta osavaltiota ottivat heti käyttöön jäädytyksen joka olisi niitäkin kohdannut muutaman päivän sisään Utahin ennakkotapauksen jälkeen. Lisäksi Kentuckyssa jäädytettiin muissa osavaltioissa tehtyjen avioliittojen hyväksyminen. Kaikissa näissä tapauksissa odotetaan korkeampien oikeusasteiden päätöstä, ja asia voi siirtyä lopulta korkeimpaan oikeuteen, mutta ei aivan lähiaikoina. Michiganin kohdalla kyse ei ole juridisesta kikkailusta vaan melko normikäytännöstä (Utahin kohdalla oli toisin).