ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Michigan, USA: Tuomari kumosi homoavioliittokiellon

Sami Mollgren • 22.03.2014 22:29 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Liittovaltion tuomarin perjantainen päätös kumota Michiganin osavaltion vuosikymmenen mittainen samaa sukupuolta olevien avioliittojen kielto johti heti ensimmäisiin avioliittoihin.

Ensimmäinen päätöksen myötä avioitunut pariskunta on 27 vuotta yhdessä ollut naispari.

Tuomarin päätös tuli hieman jälkeen viiden perjantai-iltapäivänä, jolloin piirikuntien virastot olivat jo menneet kiinni viikonlopuksi. Joissain piirikunnissa rekisteritoimistoja pidetään kuitenkin poikkeuksellisesti auki lauantaiaamuna, jotta pariskunnilla on mahdollisuus saada avioliittolupa ja solmia avioliitto.

Osavaltion oikeusministeri jätti välittömästi vaatimuksen jäädyttää tuomarin päätöksen toimeenpano, mutta päätöksen toimeenpanon keskeyttämisestä voidaan tehdä päätöksiä vasta viikonlopun jälkeen. On jopa mahdollista, että nyt solmitut samaa sukupuolta olevat avioliitot kumotaan myöhemmin.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen kielto tuli Michiganissa voimaan kansanäänestyksellä vuonna 2004.

Vastaavia samaa sukupuolta olevien avioliittokieltojen kumoamispäätöksiä on tehty myös Texasin, Utahin, Oklahoman ja Virginian kohdalla.

USA:ssa osavaltiot päättävät omasta avioliittolainsäädännöstään. Homoavioliitot ovat tällä hetkellä laillisia 17 USA:n osavaltiossa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Nykyään liittovaltio tunnustaa myös samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Uskonnoista vapaat ateistit tuskin noitakaan avioliittoja vastustavat,
mutta tuolla Michiganissa taitaa valitettavasti olla uskovaisia, jotka eivät usko rakkauteen.

Toivotaan kuitenkin että tuollakin rakkaus voittaa.

lisäys: Onhan tuolla Michiganissa onneksi hyvä uskontokin, jolla usko riittää rakkauteen ja joka (jälleen, ikivanhojen perinteidensä mukaisesti) vihkii avioliittoja viime vuonnakin - eli Yhdysvalloissa intiaanien reservaateilla on oikeus päättää tuon tason omista laeistaan ja aikoinaan intiaaneillahan, kautta Amerikoiden, ei sorrettu kenenkään rakkauttaa, vaan arvostettiin yhdenvertaisena myös avioliitoissa.

Michiganissa siis vihittiin miespari viime vuonnakin, 2013 odawa-intiaanien maailla näin - varsin koskettavanakin uutisena:

www.mlive.com

Oklahoman osavaltion alueella asustavien Cheyenne- ja Arapaho-intiaanien avioliittolaki on ollut koko ajan sellainen, ettei se ota kantaa avioliiton osapuolten sukupuoleen - eli se on ollut Amerikan intiaanien perinteiden mukainen.
Ainoastaan Yhdysvaltain aiempien liittovaltiotason lakien ja vierasuskonto-asenneilmaston vuoksi naisparien ja miesparien avioliittoja ei välillä ollut tai niistä ei uutisoitu, mutta viime vuodesta alkaen jälleen noissakin heimoissa on solmittu naisparien ja miesparien avioliittoja.

Sen sijaan intiaanien asuinalueiden ulkopuolella Oklahoman osavaltiossa ei naispari tai miespari voi virallistaa parisuhdettaan.

Amerikan intiaanien parissakin ovat valitettavasti vierasuskonnot vaikuttanee huonosti. Aikoinaanhan uskonnollisiin sisäoppilaitoskouluihin jopa pakkovietiin intiaanien lapsia, pois vanhempiensa luota ja sisäoppilaitoksissa intiaanilasten olli kiellettyä puhua omaa heimonsa kieltäkin. Useimmiten kristillisten tahojen ylläpitämissä laitoksissa esiintyi paljon intinaanilasten pahaksikäyttöä, mukaanlukien seksuaalista pahaksikäyttöäkin. "pelastettiin sieluja" haavoittamalla lasten mieltä, revittiin intiaanilapsia juuriltaan, vietiin pois vanhemmiltaan - ja sitten myöhemmin ihmeteltiin, miksi intiaaneja ajautui alkoholisteiksi.

www.amnestyusa.org ja en.wikipedia.org
www.npr.org

Silti yhä perus-amerikkalaiset, eli intiaanit arvostavat ihmisten rakkautta avarammin, kuin monet maahanmuuttaja-porukoista.

Kommenttia muokattu: 23.03.2014 klo 00:28
  human • 22.03.2014 23:20
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy