Arizona: Yrittäjien ei tarvitse palvella homoja jos se on vastoin omaa vakaumusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Yhdysvaltain Arizonan osavaltion edustajainhuone on torstaina hyväksynyt lakiesityksen, joka sallii liikeyritysten omistajien kieltäytyä uskonnolliseen vakaumukseensa vedoten palvelemasta esimerkiksi homoseksuaaleja.

Laki hyväksyttiin äänin 33-27, pääasiassa republikaanien ja demokraattien välisen puoluerajan mukaisesti.

Lakia on ajanut Center for Arizona Policy -järjestö. Konservatiivinen järjestö on myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja abortteja vastaan. Lain kannattajat vetoavat erityisesti uskonnonvapauteen.

Lakia vastustavat taas näkevät tällaisessa lainsäädännössä vaaran syrjinnän lisääntymiselle. Lakihankkeelle onkin annettu liikanimi "license to discriminate" (suomeksi: lupa syrjiä).

Voimaan tullakseen laki vaatii osavaltion kuvernöörin Jan Brewerin hyväksynnän. Hänellä on viisi päivää aikaa mahdollisuus käyttää veto-oikeuttaan, allekirjoittaa laki tai antaa sen tulla voimaan ilman allekirjoitusta olemalla tekemättä mitään. Brewer on noin vuosi sitten estänyt vastaavanlain voimaantulon, mutta on epäselvää, miten hän aikoo tämän lain suhteen toimia. Hän on ilmaissut myös katsovansa, että liikkeenharjoittajilla pitää olla oikeus valita asiakkaansa.

Käytännössä lain voimaantulon jälkeen esimerkiksi ravintola voi laillisesti käännyttää oveltaan homoparin. Laki mahdollistaisi myös kieltäytymisen esimerkiksi yksin olevan naisen tai vieraan uskonnon edustajan palvelemisesta.

Vastaavia lakihankkeita on ollut ja on meneillään muissakin USA:n osavaltioissa.

Advocate: Arizona House Passes ´License to Discriminate´ Bill
The Telegraph: Arizona passes law allowing shopkeepers to refuse to serve gay people
Yle: Arizonalaispäättäjät: Homoja ei tarvitse palvella, jos se on vastoin uskontoa

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • kala86
  • 24.2.2014, 11.43
Jos menee paikkaan jonka suhtautumisesta asiaan ei tiedä niin pitääkö tuoda julki tai "esittää" olevansa pariskunta? Saisi koskea myös heteroita.
No mutta, onhan se sama oikeus ennen vanhaan koskenut myös väärää ihonväriä, joten perinteet kunniaan. Perinteet tuntuvat olevan kovasti pop muuallakin kuin suomalaisten kansanedustajien keskuudessa.

kala86: jos on pariskunta, ei pidä joutua "esittämään" olevansa mitään muuta, tämä koskee niin hetereoita kuin homojakin.