Lahti viettää pridea torstaista lauantaihin

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 2

Lahti Pride -tapahtumaa vietetään 30.1. - 1.2.2014. Tapahtuma on kaupungissa ja samalla koko Päijät-Hämeen maakunnassa lajissaan ensimmäinen. Tapahtuman teemana on tasa-arvo urheilussa. Lahti tunnetaan etenkin talviurheilukaupunkina.

Tapahtuman suojelijana toimii Lahdesta lähtöisin oleva Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen.

Torstaina 30.1. järjestetään Lahden ensimmäinen sateenkaarimessu. Kello 18 alkava messu pidetään NNKY:n salissa.

Perjantaina 31.1. kello 20.00 näytetään elokuva American Vagabond Kino Iiriksessä. Perjantain alkuillaksi aiottu keskustelutilaisuus peruuntuu keskustelijoiden peruutusten vuoksi.

Lauantaina 1.2. keskipäivällä alkaa Lahden keskustassa kokoontuminen kello 13.00 käynnistyvään Lahti Pride -kulkueeseen. Kulkue lähtee liikkeelle Lahden pääkirjaston takaa pysäköintialueelta. Lahti Priden päiväjuhla alkaa kulkueen jälkeen kello 14 ja tapahtuman päätös on iltajuhlassa ravintola Tivolissa.

Lahti Pride -tapahtuman järjestää Lahden Seta.

www.lahtipride.fi
Facebook: Lahti Pride
Yle: Lahden sateenkaariväki marssii kaapista ensimmäisessä ilojuhlassaan

2 kommenttia

Pride-tapahtumissa on usein mielikuvitusolentoihin suuntautuva osuus. Lahdessa sateenkaarihartaus pidetään ohjelman mukaan NNKY:n tiloissa. Pari vuotta sitten Lahden kirkkopäivien yhteydessä (uutinen silloin tässä palvelussa) kaupungin srkyhtymä esitti toivomuksen, ettei sellaista järjestettäisi srkyhtymän tiloissa. Ei kaiketi järjestetty sitten muuallakaan. Mutta siis NNKY:stä on löytynyt vastakaikua nyt. Ja siis NNKY-tilat ovat ainakin lahdessa seurakuntayhtymän kiinteistömassan ulkopuolella.

Suomen NNKY:n historiasta löytyy tasa-arvovaiheita. 30-luvulla naispuolinen suurlahjoittaja ja hänen naispuolinen elämäntoverinsa lahjoittivat suuren summan Pohjoisen Rautatienkadun kiinteistöä varten. Ainoa ehto oli, että he saisivat taloon yhteisen asunnon -
ja saivat.
Lahden Setan puheenjohtaja Katriina Lampinen kertoo, että Priden viesti on yksinkertainen: jokaisen pitää saada olla sellainen kuin kokee itse olevansa. Lampisen mukaan heteronkin on syytä tarkastella maailmaa laajasta näkökulmasta, sillä on kaikkien etu, että ketään ei syrjitä. Lampinen nostaa esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain, jota ajetaan nyt kansalaisaloitteella:
- Jos kansalaista voidaan syrjiä yhdessä asiassa sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen takia, se antaa signaalin, että ihmisiä voi syrjiä myös jossakin muussa asiassa esimerkiksi mutu-tuntuman tai vakaumuksen perusteella.
Lampinen ottaa esille myös homosaatio-termin, jota käyttämällä yritetään leimata niitä, jotka ajavat kaikkien oikeuksia.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/01/30/lahti-priden-jarjestaja-muistuttaa-tapahtuma-tekee-hyvaa-heterollekin