Kroatiassa äänestettiin avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 41

Kroatiassa on äänestetty sunnuntaina 1.12. lakimuutoksesta, joka määrittäisi avioliiton perustuslaissa ainoastaan naisen ja miehen väliseksi.

Kansalaiset vastasivat kysymykseen "hyväksytkö, että avioliitto on miehen ja naisen välinen?", ja alustavien tulosten mukaan lähes 65 prosenttia äänestäjistä kannatti avioliiton rajaamista vain heteropareille.

Kroatian keskusta-vasemmistolainen hallitus on ollut lakimuutosta vastaan ja sillä on käynnissä lainvalmisteluhanke tasa-arvoisesta avioliitosta.

Maan parlamentti päätti avioliitot vain heteropareille rajaavaa lakimuutosta koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä marraskuun alussa sen perusteella, että tällaista rajausta puoltavaan vetoomukseen on jättänyt allekirjoituksensa yli 700 000 ihmistä.

Aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi tuli katolilaiselta U ime obitelji (Perheen nimeen) -järjestöltä. Samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastaiseen kampanjointiin liittyy vetoomus avioliiton määrittelemiseksi perustuslaissa "naisen ja miehen väliseksi elämänmittaiseksi liitoksi".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lähes 90 prosenttia Kroatian 4,4 miljoonasta asukkaasta kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Kirkko on vahvasti kannustanut äänestämään avioliitto-oikeuden rajaamisen puolesta.

Äänestysvilkkauden kerrotaan jääneen matalaksi.

Sateenkaarijärjestöt ovat suhtautuneet äänestyksen järjestämiseen kriittisesti ja kampanjoivat rajoitusta vastaan. Järjestöt ovat toivoneet äänestäjiltä tukea vähemmistölle ja esittäneet huolensa siitä, että rajauksen myötä seksuaalivähemmistöihin kuuluvista tulee toisen luokan kansalaisia. Järjestöt ovat pitäneet ylipäänsä äänestyksen järjestämistä syrjivänä. Myös Kroatian pääministeri Zoran Milanovic on puhunut rajoitusta vastaan.

Yleisen ilmapiirin sateenkaari-ihmisiä kohtaan on kuitenkin katsottu kehittyneen hiljakseen suotuisampaan suuntaan.

Croatia referendum votes for gay marriage ban
GayStarNews: Croatia votes on referendum to ban same-sex marriage
Kroatiaan kiistelty kansanäänestys homoavioliitoista

41 kommenttia

Pääministeri Zoran Milanovic nimitti äänestystä surulliseksi ja älyttömäksi.
- Toivon, että tämä on viimeinen kerta, kun joudumme järjestämään kansanäänestyksen tällaisesta asiasta -- joka liittyy perheiden yksityiseen tilaan, johon kenenkään ei pitäisi tunkeutua, hän sanoi.
Presidentti Ivo Josipovic vastusti myös äänestystä ja sanoi, ettei tällaista kansanäänestystä tarvita lainkaan.

Nimienkeräyksen kansanäänestykseen masinoi katolinen kirkko yhdessä ortodoksisen kirkon sekä islamilaisten ja juutalaisten seurakuntien kanssa. Maanjäristykset, tulvat ja tulivuorenpurkaukset eivät kykene yhdistämään uskontokuntia yhtä tehokkaasti kuin homoviha.

Kommenttia muokattu: 01.12.2013 klo 23:22
Oikea demokratian irvikuva. Kansanäänestys homojen yksityiselämästä. Oikeasti, ketä kiinnostaa mitä sukupuolta toisen aviopuoliso on siinä määrin, että koko avioliitto pitää kieltää? Ei voi olla noin tylsä elämä itsellä. Puolesta äänestäneiden tulisi hävetä.

Heteroavioliitot eivät häviä homoavioliittojen myötä minnekään. Turha niiden selviytymisestä on huolehtia. Sitä tekevät vain kaapissa olevat homovihaajat, jotka kuvittelevat että kaikki ihmiset ovat samanlaisia kuin he itse.