Harvat rekisteröivät alkuvaiheissa
Väli-Suomen sanomalehtien tekemän selvityksen mukaan 30 paria on varannut ajan parisuhteen rekisteröimistä varten. Eli mitään alkuryntäystä ei rekisteröinnin suhteen tullut.
Toisaalta eipä tuon suhteen tarvitse hätiköidä. Kun laki kerran astuu voimaan, niin sen jälkeen voi sitten odottaa otollista päivämäärää tai tilaisuutta (tai sitä, kenen kanssa parisuhteen voisi rekisteröidä).
Pitäis kai se puhemies perinne saada aikaiseksi näissäkin parimuodostus jutuissa. Tuota rohkeutta minulla kun ei enää ole jäljellä.
En ymmärrä, miksi aika maistraattiin pitäisi varata kuukausia etukäteen. Seta järjesti tietääkseni ainakin Helsingissä ja Turussa yhdessä maistraatin kanssa info-tilaisuudet rekisteröitymisestä; väkeä oli paikalla runsaasti. Maistraatin edustaja kertoi selvästi, ettei aikaa kannata tulla varaamaan ennen kuin 1.3. alkaen; rekisteröinti kestää korkeintaan vartin ja maistraatissa riittää aikoja vaikka kuinka paljon, jopa ensimmäisenä mahdollisena rekisteröintipäivänä pe 8.3. olisi vielä hyvin tilaa, jos joku haluaa kiireesti avioon.
Lehdissä ollut uutinen siitä ettei rekisteröinti kiinnosta, oli siis todella outo. Itseni lisäksi tunnen useita jo maaliskuussa rekisteriin aikovia, eikä kenellekään ole tullut mieleenkään, että aika pitäisi varata jo nyt.
YLEn pääuutisissa 24.2. oli aivan ihmeellinen uutinen parisuhdelain tiimoilta. Homot eivät kuulemma halua rekisteröityä, koska silloin menettäisi joitakin taloudellisia etuuksia mm. työttömyyskorvauksen pienentyessä tai lasten päivähoitomaksujen noustessa. Aika ihmeellinen väite, kun parisuhdelaki ei edes vielä ole voimassa ja koko uutinen perustui vain sille, että vasta 30 paria on varannut etukäteen ajan maistraatista. Kuten Rane kirjoittikin, maistraatista on neuvottu, ettei aikoja kannata turhaan varailla ennen maaliskuuta.
Eihän ensimmäinen mahdollinen päivämäärä ole välttämättä mitenkään mielekäs parisuhteen rekisteröimiselle edes. Kahden ihmisen sitoutuminen virallisesti toisiinsa on niin iso juttu - ja monessa tapauksessa asiaan liittyy niin paljon symboliikkaa, että se tietty päivämäärä löytynee ihan muilla tavoilla.
Se voi olla esimerkiksi ensitapaamisen vuosipäivä tai jotenkin muuten molemmille tärkeä päivä. Vuoden päästä varmaan voimme ryhtyä alustavasti pohtimaan sitä, että miten parisuhdelaki on vaikuttanut.
Helmikuussa lehdet repivät isoja otsikoita siitä, että rekisteröinti on etukäteen kiinnostanut vain 30:a pariskuntaa. Mutta maaliskuun aikana on vihille ehtinytkin jo 122 paria, mikä on paljon enemmän kuin itsekään uskalsin odottaa. Tieto oli sentään tänään lehdissä, mutta vain pienenä juttuna. Luulisi siitä saavan yhtä räväköitä otsikoita kuin helmikuussakin: "Homot valtasivat maistraatit" tai "Homoparien määrä yllätti kaikki".
Kuinkakohan moni vielä ehtii vihille vuoden aikana, kun kesäkin on vasta tulossa?
"Hui kamalaa, homot valtaavat maailman."
"Kaivakaa takapihalle bunkkeri ja ostakaa jälkikasvullenne paljon tuzzulehtiä, että edes he säästyvät tuolta kamalalta sairaudelta."
(Ennustettava otsikko Lakeudella Veisaa -körttiherätyslehden ensi kuun numerosta ;)
(Kiinnittäkää turvavyöt, laskeudumme kohta Suvaitsevaisuuden Planeetalle!)
Pikku huomautus:
Körttiläisyys eli herännäisyys lienee kaikkein suvaitsevaisin suuntaus kristinuskon eri ilmenemismuodoista.
Et ole tainnut perehtyä aiheeseen kovinkaan paljoa.
Itse olen opiskellut vuoden herännäisyys-liikkeen ylläpitämässä kansanopistossa, ja voin sanoa että herännäisyys on yksi ahtaimmista asioista maan päällä.
Tuohon kyseiseen opistoon en koskaan enää jalallani astu.
Ainoastaan lestadiolaisuus on ahdasmielisempi uskonnollinen ryhmittymä, herännäisyys tulee hyvänä kakkosena.
No en tiedä missä olet ollut, mutta herännäisyydestä et tunnu tietävän yhtään mitään.
Siellä ei tosiaan olla ahdasmielisiä, vaan kaikki mahtuvat mukaan.