Vanhukset ovat varsinainen riesa!

Ystäviimme kuuluu kahdeksaakymppiä lähentelevä mies, joka on varsinainen tekniikkafriikki. Hänen kämpästään löytyvät viimeisimmät vimpaimet äänen ja kuvannuksen alueelta. Jotkut hänen teknologisista vaatimuksistaan ovat sellaisia, ettei niitä ole edes vielä keksitty. Hänellä on valtava tietämys missä noilla alueilla mennään, eikä vauhti hiljene tippaakaan. Häneltä tulee myös kysymyksiä niin, että hengästyttää. Kun hän haluaa keskustella perusteellisesti jostakin uudesta innovaatiosta, pitää häneltä varata aika kuukautta etukäteen.

Tuoreimpaan tiedusteluun vastasin, että miksi hän ei tee kuten muutkin hänen ikäisensä, hanki kiikkustuolia, lämpimiä reinoja ja kissaa keskustelukumppaniksi. Todellisuudessa tunnen iloa ja mielihyvää siitä, että hänellä on elämänhalu ja tarmo edelleen tuollaista kadehdittavaa luokkaa.

Mietin, että onko minullakin tuollainen tulevaisuus. ;-)

(Tosikoille tiedoksi, että otsikko on tarkoitettu vitsiksi.)
Heh, heh. Tuo otsikko oli hyvä, heti herätti uteliaisuuden.
Juu näin on, ei ole iästä kiinni kuinka eläväinen elämässään on. Monet vähän yli parikymppiset voivat olla pystyynkuolleita ja monet yli 80v. saattavat elää vielä täysillä elämää, joka ihan oikeesti on täynnä elämää ja pää täynnä freesejä ajatuksia. Ja mikä parasta, ei se huumorintajukaan kuole, vaikka ikääntyy. -ei ainakaan peruspositiivisilla ihmisillä.
Psykologian alueella minulla on ollut kouluttajia, joista vanhimmat ovat olleet yhdeksänkymppisiä. Nuppi toimi hyvin, mutta koivet eivät aina. Kesällä muutama vuosi sitten Suomessa pidettiin suuri kansainvälinen psykologian alueen konferenssi. Yksi suurista guruista on nainen, joka jaksoi kävellä vain hiukan. Pyörätuoli oli välttämätön. Olin hänen avustajanaan. Vapaapäivälle oli järjestetty vaihtoehtoisia tapahtumia Nuuksion korpikeikka savusaunoineen, Helsinkiin tutustuminen ja yhtenä vaihtoehtona moottoriveneretki Espoon edustan kauniiseen saareen. Nuuksio ei tietenkään tullut kysymykseen. Tiesin, että hän rakastaa merta. Aloin vaivihkaa ehdotella, että miltä tuntuisi Helsinkiin tutustuminen. Hän hoksasi oitis mitä ajoin takaa. Muistaakseni hän kysyi hyvin tiukasti, jotenkin että aiotko sinä estää minua lähtemästä saareen. Siispä hän lähti mukaan ja piti tapahtumaa Suomessa olon ehdottomana kohokohtana.
Vanhuksilla on elämänkokemusta! Itseäni harmittaa ettei ole tuttavapiiriin valikoitunut juurikaan "vanhuksia" - onneksi on kuitenkin isovanhemmista vielä yksi tallella. Elämän mittaan ja nuoruuden angstivuosista päästyäni on tullut olo että vanhuuskin olisi mukava kokea, mielenkiintoinen kokemus, alkais olla jo aika paljon materiaalia itsereflektioon, ja todellakin pohjaa sanoa asioista jotain. Miks vanheneminen nähdään hyvin usein vastenmielisenä asiana? Minusta se on niin elementaari osa _elämän kokemista_ (duh) että ei siitä voi valittaa! :D
  • 6 / 12
  • Irokeesi
  • 17.3.2011 12:34
Läheinen ystävättäreni on toiminut tuntiopettajana virallisen eläkeiän ohitettuaan. 68 –vuotispäivien lähestyessä hänelle oli kuitenkin ilmoitettu, ettei opettaminen tuon rajapyykin jälkeen olisi enää mahdollista. Näin siis Suomessa, jossa puhutaan työiän pidentämisestä.

Asiaa selvitettäessä tuli kuitenkin ilmi, että hän saakin jatkaa opettamista tietyissä tuntiraameissa. Tällä hetkellä hänellä on sitten tarjolla / tiedossa enemmän viikkotunteja kuin moneen vuoteen.

Täytyisi keksiä uusi nimi järjestelyjen alla oleville ”pakkoeläkkeelle” –juhlille. Juhlia emme tietenkään enää peru.
Tilastokeskuksen väestörakennetilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2010 lopussa 80 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia henkilöitä 255 912. 80 vuotta täyttäneistä selvä enemmistö on naisia, sillä miehiä oli 81 205 ja naisia 174 707.

65 vuotta täyttäneiden määrä lisääntyi vuoden 2010 aikana runsaalla 30 000 henkilöllä, ja heitä oli vuoden 2010 lopussa väestössä 941 041. Suurimman väestössä olevan ikäluokan muodostivat vuonna 1948 syntyneet (82 048 henkilöä). 100 vuotta täyttäneitä oli 622, joista miehiä 93 ja naisia 529.

http://www.tilastokeskus.fi/til/vaerak/2010/vaerak_2010_2011-03-18_tie_001_fi.html

Tasan sata vuotta aiemmin eli vuonna 1910 oli 80 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia henkilöitä 18 600. Miehiä oli 7 200 ja naisia 11 400.

http://www.tilastokeskus.fi/til/vaerak/2010/vaerak_2010_2011-03-18_tau_003_fi.html
Tätä palvelua ei ole tainnut aiemmin olla. Lieneekö tarkoituksena rauhoittaa festivaalialuetta.

70 vuotta täyttäneet turkulaiset ilmaiseksi Ruisrockiin

Ruisrock ja Turun kaupunki tarjoavat kaikille 70 vuotta täyttäneille turkulaisille ilmaisen festivaalikokemuksen 8.–10. heinäkuuta.

Seniorikansalaiset voivat noutaa sisäänpääsyyn oikeuttavan rannekkeen festivaalille hotelli Marina Palacesta, osoitteesta Linnankatu 32.

Rannekkeen voi noutaa seuraavina aikoina:

* perjantaina 8.7. klo 15.00 – 22.00
* lauantaina 9.7. klo 12.00 – 21.00
* sunnuntaina 10.7. klo 12.00 – 19.00

Rannekkeen saamiseksi on noutajan todistettava henkilöllisyytensä, eikä ranneketta voi luovuttaa eteenpäin. Sisäänpääsyn ohella tarjoamme 70 vuotta täyttäneille myös vesibussikyydin Turun keskustasta suoraan Ruissalon tapahtuma-alueelle.
Kuljetus festivaaleille

Ilmainen vesibussikuljetus Turun keskustasta Ruissalon festivaalialueelle lähtee Aurajoen rannalta n. 400 m päästä hotelli Marina Palacesta Martinsillan kupeesta, vastakkaiselta puolelta Aurajokea Marinasta katsottuna. Vesibussiin pääsee vain rannekkeella eli käythän ensin noutamassa sen hotelli Marina Palacesta.

Ensimmäiset vesibussit lähtevät Turun päästä perjantaina klo 15.00 ja lauantaina ja sunnuntaina klo 12.00. Viimeiset tulevat takaisinpäin pe ja la klo 02.30 ja su klo 22.30. Tällä välillä vesibussit kulkevat taukoamatta eli pois pääsee jo aiemminkin.
Yleistä festivaaleista

Festivaalialueelle ei saa tuoda sateenvarjoja eli sateen sattuessa varaudu sadetakilla. Hyvät kengät ovat myös tarpeen, maasto voi olla paikoin epätasaista. Suosittelemme myös korvatulppien hankkimista etukäteen. Tyhjän muovipullon tuominen alueelle vesipulloksi on sallittua. Alueelta löydät useita maksuttomia vesipisteitä.

AVAAMATTOMAT muoviset virvoitusjuomapullot, mehupurkit ja vastaavat muoviset/pahviset alkoholittomat virvokkeet saat tuoda alueelle. Alueelta on mahdollista ostaa ruokaa ja juomaa – varaathan mukaan käteistä rahaa, kortti käy vain joissain paikoissa.

Alue saattaa olla aika ajoin ruuhkainen ja jonoja saattaa muodostua eli otathan mukaan leppoisaa mieltä.

Tervetuloa festivaaleille!

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=270303&nodeid=23

http://www.ruisrock.fi/
  • 9 / 12
  • Irokeesi
  • 15.6.2011 11:27
Tuska -festivaali on muistaakseni tarjonnut aiemmin vapaata sisäänpääsyä 63+ vuotiaille.
Kommentti eräässä äskettäisessä asiakastilaisuudessa. "Voitteko kuvitella, että joskus (=muinaishistoriassa) puheluita yhdistivät naiset työntämällä tulpan edessään olevan seinän reikään."
En kehdannut todeta, että oppipoika-aikoihin minä korjasin puhelinyhdistyksessä juuri noita välityspöytiä. Toki valmistuttuani ammattiin ne pöydät oli jo kärrätty romunkeräämöön. Puhelut yhdistyivät puhelimen valintalevystä vääntämällä. Keskusten automatiikka olikin sitten minun leipälajini.

Tiimissämme toimivat nuoret ovat ilmaisseet suorin sanoin, että minun on asiakastilaisuuksissa syytä pitää suuni kiinni "tietoliikenteen muinaishistoriasta". :-)