Helsinkiläinen taksimafia ja muita kertomuksia taksijonosta
Eilen oltiin pitkästä aikaa ihmettelemässä helsinkiläistä yöelämää. Kotiinlähdön aikakin koitti jossain vaiheessa, ja siinä vaiheessa taksiin turvautuminen oli ajankohtaista, koska sohjoisessa lumessa kävely ei miellyttänyt, vaikka olisi ollut ehkä terveellistä. Marskin taksitolpilla oli jonoa, vaikka ei mitään mahdottoman pitkää.
Noh, aluksi jono eteni siedettävällä vauhdilla, kunnes pari juopunutta sankaria hortoili jonon keulilla. Takseja tuli, mutta kun jonon kärjessä olevien tila näkyi, kuskit painoivat kaasun pohjaan. Yhden kerran joku kuski erehtyi jopa avaamaan ovet, mutta kun sankarit liukastelivat, lähti taksi aika vaarallisen näköisesti eteenpäin - ilman noita kahta. Kollektiivisen painostuksen alla nämä sankarit lakkasivat tämän jälkeen jonottamasta.
Tässä vaiheessa takseja tuli kuitenkin jo melko harvakseltaan. Joo, kikkoja taksin nappaamiseksi muualla kuin jonossa on toki ja joskus ne jopa toimivat. Ja olisimme voineet tietysti kävellä puolen tunnin matkan kotiin, jos taas olisi tiennyt, että odottamiseksi menee. Jonottaminen venyi niin, että olisimme ehtineet kävellä kotiin ja takaisinkin
Eikö nyt kuitenkin pitäisi olla niin, että asiakas valitsee taksinsa, eikä niin, että taksi valitsee asiakkaansa? Säännöksiä pitää muuttaa siten, että pykälät parantavat asiakkaan asemaa, eivätkä suharin ja taksi-isäntien kukkaron asemaa. Siis lisää kilpailua ruuhkahuippujen ajaksi.
Ymmärrän kyllä noiden taksien reaktiot hoippuviin asiakkaisiin jonon kärjillä. Nimittäin tällaiset asiakkaat, jos tilaavat matkan pitkälle nukkumalähiöön, saattavat ajon aikana päästää plyyshi-istuimille näytille kaiken sen mitä ovat illan mittaan kitaansa kaataneet. Siinä menee sitten koko yön saldo ohi tekstiilien pesussa. Ja se varmasti jurppii isäntää, vaikka asiakas tässä tilanteessa onkin joutunut maksamaan kyydin lisäksi erillisen puhdistusmaksun. Ja omasta kokemuksestani vuosien takaa voin sanoa, että se maksu on aika iso. Kattaa aika monta normiajoa. Toinen syy varmasti on asiakkaan yleistila ja sen tuoma turvallisuusepävarmuus kuljettajalle. Enpä nyt osaa sanoa onko takseilla jopa oikeus kieltäytyä ottamasta kyytiin liian päihtynyttä asiakasta. Olettaisin, että on.
On se nyt kumma että ihminen ei saa kusta, paskoa ja oksentaa julkisissa tiloissa vapaasti ilman että taksikuskit kieltäytyvät palvelemasta...
No niin. Kirjoitin huonosti, ja varsinainen asian ydin jäi udun peittoon. Kyse ei ollut noiden kahden kännikalan palvelemisesta vaan koko muusta jonosta. Takseja on siis liikenteessä selvästi liian vähän, jos kuskeilla on varaa kaasuttaa jonon ohi.
"Takseja on siis liikenteessä selvästi liian vähän, jos kuskeilla on varaa kaasuttaa jonon ohi."
Valitettava totuus - helsinkiläisen taksimiehen suusta kuultuna - on, että taksit valitsevat asiakkaansa varsinkin viikonloppuöinä. Taksit ottavat myös "lyhyitä" keikkoja (kantakaupungin alue) mieluusti, koska silloin voi sahata kestustan tolppien välillä helpostikin useita keikkoja tunnin sisällä, kuin että heittää yhden puolen tunnin keikan Vuosaareen/Espooseen, eikä saa paluumatkalle keikkaa paikalliselta tolpalta. Myös asiakkaan kunto on ratkaiseva valintaperuste. Tietenkään näitä syitä ei tunnusteta julkisesti. "Taksissa ei voida asiakasta jättää tien varteen - jokainen maksava asiakas on tärkeä." on virallinen selitys.
Oman säväyksensä (varsinkin viikonloppujen tilanteeseen) antaa Helsingin taksien (normiautot) ja isojen yhtiöiden (eteenkin TJP Lines, Easy Cap Company etc) tilataksit. Isot tilataksit ovat rekisteröity usein henkilökuljetukseen soveltuviksi kuorma-autoiksi (maksitaksi)i, jolloin siihen pätevät eri säännöt ja määräykset, kuin normitaksiin.
Lisätietoa:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/84398-helsingin-taksisota-nama-autot-kielletaan
http://www.vapaasana.net/blogi/2009/10/taksikieltolaki-on-kehityksen-este
Tietysti aina voi ilmoittaa taksitarkastajalle, jos jollain tolpalla tapahtuu tuota ohiajoa paljon:
Taksitarkastajan yhteystiedot: GSM: 0500 400 666 Sähköposti: taksitarkastaja(at)taksihelsinki.fi
Huonosta palvelusta voi antaa asiakaspalauteen osoitteella: risutjaruusut(at)taksihelsinki.fi
Lisätietoja
http://www.taksihelsinki.fi/
Itse vältän noita vilkkaita tolppia, jos se on mitenkään mahdollista. Niinä harvoina kertoina, kun liikun Helsingin puolella aamuyön tunteina, saatan kävellä hiukan sivummalle - tietystikin sellaiseen paikkaan, mistä on helppo "lennosta" pyydystää tyhjä taksi. Tai sitten tilaan sen taksin - vaikkapa siihen ravintolan kulman taakse päästyäni (osoitteen tarkastettuani) tilauskeskuksesta.
Suomen Suurruhtinaskunnan ajoilta peritty taksijärjestelmä muuten myös ansaitsee uudistuksia. Siis vuonna 2010 ja siinä high tech Suomessa, "lottovoittosyntyämaassa" p i t ä ä j o n o t t a a j o t a i n m a k s u l l i s t a p a l v e l u a kun leipää Pelastusarmeijan pisteessä...
Yksi sääntö pätee, vapaa markkina poistaa yleensä jonot ...
Ja niinä hyvin harvoina kertoina, kun viitsin maksaa yön ruuhka-aikaan yli 50 euroa taksista Helsingistä Espoon perukoille, lähden tolpalla jonottamisen sijaan suosiolla kävelemään kohti Ruoholahtea. Viimeistään Ruohoparkin kohdalla saa paluutaksin lennosta juuri ennen kuin sammuttavat kyltin katolta saapuessaan tolppakortteleiden vaikutusalueelle, jossa takseillakin on näköjään jonkin sortin keskinäiset käyttäytymissäännöt hakea asiakkaat vain tolpilta.
Itse taksia pari vuotta ajaneena; enää en onneksi aja; voin kertoa, että olen tuhansia kertoja ajanut tolppien ohitse juuri tällaisiissa tapauksissa, missä smo oli ollut. Syynä on useimmiten se, etten halunnut ko. päihtyneitä tai muuten epämääräisiä "asiakkaita" kyytiini. Syitä tähän on monenlaisia:
- turvallisuus, päihtyneet ja epämääräiset ihmiset luovat turvattomuuden tunnetta taksin kuljettajalle
- siisteys, en halua pestä/pesettää autoani tällaisten juppojen jäljiltä
- hoippuvilla ihmisillä on usein tapana joko sammua tai aiheuttaa jotain häiriötä matkan aikana
Taksinkuljettaja, joka on ajanut viikonloppuöitä vaikka vain muutaman kuukauden, oppii yrityksen ja erehdyksen kautta tunnistamaan mahdolliset häiriöasiakkaat. Ja sen voin sanoa, että kuski on tolpalla ollessaan hyvin yksin; jos jonossa ensimmäinen "asiakas" alkaa repimään päätä tai jotain muuta, niin hyvin harvoin kukaan tulee auttamaan kuljettajaa, lähinnä muita tolpalla olijoita kiinnostaa, milloin se oma pirssi tulee. Näihin tilanteisiin ei yksikään taksinkuljettaja halua. Muutenkin taksi ei ole mikään sosiaalikeskuksen jatke, heidän ei ole pakko ottaa kyytiin asiakkaita, jotka voivat aiheuttaa häiriötä tai epäillään olevan maksuvaikeuksia. Tässä kohtaa siis kuljettaja saa valita asiakkaat, ei päinvastoin. Asia on vaan näin, ja mielestäni hyvä näin, koska Suomessa en ole kuullut että yksikään kuljettaja olisi kieltäytynyt kyydittämästä asiakasta määränpäähän ilman perusteltua syytä.
Jos jonot halutaan saada liikkumaan, tehkää niinkuin muualla maailmassa, kyselkää ihmisiltä: "kuka menee itikseen/espooseen/vantaalle?" edes vähän sinnepäin, ja hups, jono liikkuu monta kertaa nopeammin. Ei siinäkään mitään järkeä ole, että taksissa on yksi matkustaja/auto ja parhaimmillaan kaksi peräkkäistä tolpalla seisonutta asiakasta menevät samalle kadulle eri takseilla, näinkin on käynyt.
Toinen keino saada auto nopeammin on kävellä siihen suuntaan mihin itsekin on menossa, näin taksin saa lennosta nopeammin, eikä tarvitse pelätä jonossa olevaa tappelua siitä kenen auto tämä on. Se mersu tai joku muu on aina siinä tilanteessa sen kuljettajan, ei kenenkään muun!!!
Ja yhden asian olen oppinut näistä, jotka valittavat taksin saantivaikeuksia: he yleensä käyttävät taksia pari kertaa vuodessa, ja silloinkin pahimpaan pikkujouluruuhkaan, tai sitten he haluaisivat saada auton aina viikonloppuyönä kello 03-05 aikana. Ne ovat ne taksien rahahetket, millä paikataan ne arkiöiden tai sunnuntaipäivän kyydittömät tunnit. Koittakaa tilata taksi vaikka sunnuntaina kello 10 aamulla, eipä ole ruuhkaa.
Ja mitä tähän vapaaseen kilpailuttamiseen tulee, en kannata. Menkää vaikka Tukholmaan tai Pariisiin. Siellä on vapaa kilpailu ja homma on kuin villin lännen touhua. Pariisissa pitää kysyä kuljettajalta, josko hän suostuisi ajamaan tällä kertaa eri puolelle kaupunkia, sil vou plait. Aina ei onnaa, sit vaan seuraavaa taksia tilaamaan. Tukholmassa on ongelmana ettei kuskeja kiinnosta ajaa hiljaisina hetkinä kun ei ole kyytejä, Suomen järjestelmä pakottaa siihen, että aina on sopiva/maksimimäärä autoja liikenteessä.
Nämä kannattaa muistaa kun seuraavan kerran tilaa/on taksin kyydissä
Vielä loppukaneetti: ei se taksin ajaminen/omistaminen mikään kultakaivos ole
Itselläni on suomalaisista takseista ainoastaan hyviä kokemuksia, vaikka toisinaan sitä on tullut baarista hypättyä taksiin jokseenkin arveluttavassa kunnossa. Taksit ovat pääsääntöisesti erittäin luotettavia; ne eivät yritä huijata, vievät oikeaan määränpäähän ja autot ovat hyvätasoisia. Suuri osa kuskeista on erittäin ystävällisiä ja juttelevatkin asiakkaiden kanssa. Nämä asiat ovat harvassa maassa itsestäänselvyyksiä. En muista kotikaupungissani törmänneeni koskaan sellaiseen, että taksi ajaisi tolpan ohi jos siinä on joku humalassa. Ehkä maakunnissa asiakkaita on sen verran vähemmän, ettei takseilla ole varaa valikoida asiakkaita. Toinen näkökulma ehkä on, että jos yksi taksi ajaa epämieluisan asiakkaan ohi, kyseinen asiakas jää toisen taksin huolehdittavaksi eli taksikuski tekee tavallaan killerin kollegalleen. Ehkä silläkin on merkitystä pienessä kaupungissa, jossa kaikki taksikuskit tuntevat toisensa.
Tavallaan taksikuskin näkökulman kyllä ymmärtää, mikäli hän ei halua riskiasiakasta kyytiinsä. Onhan kyse taksikuskin toimeentulosta, joka saa heti loven jos esimerkiksi asiakas oksentaa taksiin. Puhdistuskulut voi veloittaa asiakkaalta, mutta luultavasti ei menetettyä ansiota siltä ajalta, jonka auto on poissa liikenteestä. Toisaalta jos kilpailutilanne olisi isoissakin kaupungeissa tasapainoinen, luulisi että hankalammatkin asiakkaat kelpaisivat.
Huomattavan paljon ärsyttää yön tunteina myös tyhjät taksit, jotka pitävät taksivaloaan päällä, vaikkei ole mitään aikomusta ottaa lennosta kyytiin ketään.
Minua ei täysin tyydyttänyt tokyo84:n kirjoitus. Jäi vähän sellainen käsitys, että on ihan ok, jos taksit kyykyttävät maksavia asiakkaita viikonloppuöiden ruuhkahuipun aikaan, koska silloin on taksikuskien markkinat. Tietystä näkökulmasta kyllä ymmärrettävää, mutta palvelusta ei ole enää kyse - ja mitä sellaisella palvelulla oikeasti tekee, joka ei toimi silloin kun sitä eniten tarvitsisi?
Ja kyllä; minä olen juuri niitä, jotka eivät käytä taksia sellaisiin aikoihin, jolloin paikasta a paikkaan b pääsee julkisillakin.
Sen verran korjaan, että Pariisin taksimarkkinat on ihan samalla tavalla säännöstellyt kuin Helsinginkin. Joskus saa taksin la-su-välisenä yönä lennosta, joskus tilaamalla, joskus ei itkemälläkään. Gare du Nordilla jonotat taksia melkein mihin vuorokauden aikaan tahansa vähintään 40 minuuttia, tai nappaat tilausauton joka saa ottaa asiakkkaita muualtakin kuin tolpalta - ja maksat tuplasti sen mitä tavallinen taksi maksaa.
On hyvä että taksien ja kuljettajien tasoa valvotaan, mutta minusta siinä ei ole mitään järkeä että kilpailua rajoitetaan rajoittamalla taksilupien määrää.
Samaa mieltä Tokyo84:n ja Nermalin kanssa. Tosiasia on myös, se että tietyiltä tolpilta saa kyydin pilkun jälkeen paljon helpommin kuin toisilta. Osittain kyse on tolpan sijainnista, osittain tolpan maineesta. Käytän itse taksia vähintään kerran viikossa baari-illan päätteeksi ja kävelen aina tietylle tolpalle (hiukan alle kilometrin), koska sieltä saa taksin käytännössä heti. Syynä on kuskien mukaan se, että sijainti on optimaalinen autojen palatessa edellisiltä keikoilta ja sekin, että tolpalla on selväpäisempää porukkaa ts. ei kovin paljon baareja välittömässä lähiympäristössä. Kuski saa nopeasti pokan jolta saa nopsasti rahat ja joka ei oksenna autoon. Hyvä diili minustakin, koska heidän liksansa ei todellakaan kummoinen ole ja ruuhkahuippu, jolloin kyytejä nopeille kuskeille riittää hyvin, on aika lyhyt. Mulle plussaa on sekin, että saan siinä tolpalla odotellessani olla rauhassa ördääjien ehdotteluilta, koska jonottava porukka on vähemmän kännissä.
Samppanjalta tuli kullan arvoinen vinkki kaikille taksinkäyttäjille, mitä en itse muistanut mainita: kävelkää vaikka seuraavalle tolpalle, siis ei siihen, mikä on sen juottolan vieressä mistä juuri ulostauiduit, vaan vaikka kilometrin päähän. Saat kyydin kotiisi varmasti nopeammin. Kaikki taksinkuljettajat tietävät NE tolpat, missä porukka riehuu ja tappelee autoista; ei sinne kukaan halua mennä autoaan naarmuttamaan tms. Ottakaa pieni happihyppely baari-illan jälkeen, niin ajatukset selviää ja sinulla ja taksinkuljettajalla on paljon parempi mieli seuraavana aamuna :)
Näin toimin itse aina, paitsi tietenkin vieraassa kaupungissa, mutta ei kovin korkeaa matematiikkaa tarvita siihen, mistä ne tyhjät taksit tulevat. Kun kävelette takseja ns. vastaan kävelkää vasemmalla puolella tietä menosuuntaan nähden :)
smo:lle, jollet ymmärrä, minkälaista on ajaa taksia viikonloppuöisin, etenkin Helsingissä, niin kannattaisiko kokeilla itse. Kun pari tyyppiä örveltää, oksentaa ja/tai uhkailee, niin silloin kuka tahansa nostaa kytkintä aika livakasti etenkin Marskin tolpalta. Jos sinulle ei työturvallisuus mitään merkitse, olet oiva viikonloppurenki :)
Taksien saatavuudesta:
- tiettyihin aikoihin, etenkin pikkujouluna ihmiset valittavat taksien vähyyttä. Se pitää paikkansa pienen ajan vuodesta ja ympäri vuoden vain muutaman tunnin viikossa. Ei kannata pitää autoja tyhjinä tolpilla suurinta osaa aikaa vain sen takia, että takseja riittää kaikille 10min sisään lauantaiyönä kello 03:30. Ei mun lähellä olevassa Prismassakaan ole kassoja kuin ehkä 25 (?), ja joka lauantai jäätävät jonot. Mutta tiistaina kello 13 siellä on aina tilaa :)
Olen käyttänyt taksia ainakin kymmenessä Euroopan maassa ja monissa muissakin, ja täytyy sanoa että kokonaisuutena Suomen järjestelmä on ehkä yksi parhaimmista. Monessa maassa hinnat ovat halvempia, mutta autot vanhempia, kuskit osaamatttomia tai onpa minut jopa melkein ryöstetty taksissa EU-maassa (!)
Taksimafiaksi Suomen taksijärjestelmää ei voi sanoa, jos haluat päästä oikeaan taksimafiaan, suosittelen junalipun ostamista VR:ltä muutama sata kilometriä itään, siellä on aivan oikeasti mafian takseja..
BearTrapille: taksit eivät saa ottaa asiakkaita kyytiin mistä kohtaa tahansa ja tehdä U-käännöstä miten haluaa. Heitä koskevat myös liikennesäännöt, jos taksi on juuri ohittanyt pysähtyminen kielletty - merkin, turha on siinä viuhtoa. Ja myös etenkin viikonloppuisin; kuljettajan on joskus vaikea erotella, kuka viuhtojista haluaa kyydin ja kuka huitoo muuten vaan. Suosittelen jälleen ajamista vaikka omalla autolla kaupunkien keskustoissa viikonloppujen ruuhka-aikaan. Ja kupu päällä ei se ainakaan rauhoitu.
smo:lle vielä: oletko tehnyt jotain asialle, että taksijonot eivät olisi niin pitkät. Istutko aina yksin omassa autossa (parhaassa tapauksessa yksin tila-autossa), vai yritätkö edes saada taksiin toisen, kolmannesta puhumattakaan. Jos tehtäisiin näin, ei jonot olisi läheskään niin pitkät. Nykyisin parhaassakin tapauksessa vain 50% ajosta ajetaan viikonloppuisin mittari päällä, toinen puolikas haetaan asiakkaita. Jos olisi enemmän kyyditettäviä, hukka-ajoa olisi paaaaaaaaaljon vähemmän.
Haastankin nyt sinut, smo, tekemään seuraavalla baarikierroksellasi näin: kävelet siihen suuntaan missä asut ns. isoja väylöjä tahi yksi tolppa poispäin keskustasta. Jos päädyit tolpalle ja siellä on muita, niin kysyt heiltä, sopiiko tulla samaan taksiin jos matka on edes vähän samaan suuntaan. Jos olet paalupaikalla jonossa niin kysyt vastavuoroisesti sinun jälkeesi tulleilta.
Jos yrität ottaa lennosta, kannattaa vilkaista ettet ole pysähtyminen kielletty - vaikutusmerkin alueella, ja sitten vain huitomaan, ei missään nimessä ajoradalle kumminkaan. Silloin jokainen kaasuttaa ohitsesi.
Tule sit sänne kertomaan miten kävi?? :)
eks je :)
tokyo84: Esimerkiksi viime viikonloppuna meitä lähti tuosta jonosta samaan taksiin neljä. Minun ja puoliskoni lisäksi kaksi tuntematonta. Siltä osin homma hoidettu "ohjeistuksen mukaan". Etuna oli, että säästyihän rahaa, vaikka sillä ei sinänsä ollutkaan merkitystä. Rahaa olisi myös säästynyt, jos olisimme kävelleet. Käytän kyllä mieluummin oikeaa joukkoliikennettä, joka joukkokuljetuksiin on oikeasti tarkoitettu.
Yöbussejakin menisi, mutta se touhu on jotenkin karseaa, vaikka toisaalta ei juuri tarvitse odotella, niitä kun Hakaniemen kautta menee kohtuullisella tahdilla. Ja sitä paitsi jos on päässyt Helsingissä Rautatientorille asti, on jo melkein Pitkälläsillalla, joka taas on jo melkein kotona. Jos olen ylipäänsä kävelytuulella, kävelen mieluusti kotiin. Loskassa tarpominen vaan ei nyt miellyttänyt. Tällaisia tilanteita varten pitäisi olla toimiva järjestely, jolla auto ja kuljettaja tulevat rahasta kuskaamaan, silloin kun sitä tarvitsee. Ilmiselvästi autoja on aivan liian vähän viikonloppuöisin liikenteessä, kun tällaista odottelua joutuu sietämään.
Ja kyllä, olen tietoinen näistä "kikoista", joilla taksin (ehkä joskus) saa helpommin lennosta, hyvällä onnella kotiinpäin kulkiessa jo puolimatkankrouvin kohdalla.
Minua ei kiinnosta taksin ajaminen viikonloppuyönä Helsingissä - tai oikeastaan millaista se homma edes on. Tuskin taksikuskikaan on kiinnostunut erityisesti siitä, mitä minä teen arkena. Minua kiinnostaa päästä kotiin viikonloppuyönä Helsingissä nopeasti ja helposti. Kun pääsen taksilla kotiovelle, annan taksikuskille rahaa taksamittarin osoittaman summan, tai jos kuski on ollut mukava, niin sopivasti ylöspäin pyöristettynä.
EDIT: Omalla kohdallani olemassaolevat tolpat Mannerheimintien alkupään ja Pitkänsillan välillä patikoidessani on baarien sulkeutuessa vähintään yhtä kansoitettuja kuin Marskin tolppa. Suorin reitti käsittää lisäksi hyvän matkaa kävelykatua ja Rautatientorin seudulla autot eivät pysähdy lennosta muutenkaan, edes Vilhonkatua ja Kaisaniemenkatua pohjoisesta/idästä palatessaan. Jossain Varsapuiston jälkeen auton voi hyvällä onnella saada pysäytettyä, mutta siinä vaiheessa sillä ei ole enää juuri väliä.
smo:lle, hyvä että osaat laittaa taksin täyteen porukkaa, se on aivan oikein, onnitteluni.
Takseja ei ole liian vähän, nykyisessä taloustilanteessa monet taksiyrittäjät ovat talousvaikeuksissa kyytien vähyyden vuoksi. Taksikuskeilla ja -omistajilla on paljonkin elämää viikonloppuöiden ulkopuolella. Jos nämä muutamat tunnit ovat niitä taksien "herkkuhetkiä", annetaan heidän pitää ne, koska tosiasia on, että takseja on nyt tänä vuonna kysyntään nähden liikaa:
http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2009/09/25/helsingin-takseilla-talousvaikeuksia/200920753/137
Kannattaa tutustua tähän, aiheesta on ollut monissa muissakin medioissa, ja tämä on aivan totta. Elämää on meillä kaikilla viikonloppuöiden ulkopuolella, ei taksien määrää voi sitoa/autoja seisottaa vain sen takia että niitä tarvitaan parina hassuna tuntina viikossa. Niillä on oltava myös kyytejä muinakin aikoina turvatakseen toimintansa. Vaikka taksiluvat vapautettaisiin, en usko että monikaan ryhtyisi taksiyrittäjäksi vain sen takia että saisi ajaa muutaman keikan viikonlopun ruuhka-aikoina. Joten taksilupien määrän lisääminen ei ole tie autuuteen.
Vielä kerran: pelkät viikonloppuajot ovat loppujen lopuksi vain pieni osa yrittäjän tuloa, leipä ansaitaan suurimmaksi osaksi arkena mummojen kuskaamista sun muuta.
Yritä jo ymmärtää että Suomessa on taksiasiat loppujen lopuksi todella hyvin, Suosittelen lämpimästi esim. juuri Pariisia, itä-Euroopasta puhumattakaan :)
Jonkin verran olen istunut taksin takapenkillä muuallakin kuin kotomaassa, ja esimerkiksi odottaminen ja jonottaminen on ollut pikkutunneilla(kin) vähäisempää. En viitsi enempää harrastaa eipäs-juupastelua tästä asiasta, kun ei tässä varmasti viimeistä sanaa ole mistään tulossa. tokyo84, taksinratintakainen näkökulmasi on varmasti paikallaan, mutta niin on myös asiakkaan näkökulma.
Yksi syy näihin viikonloppuöiden jonoihin on tietysti se, että jatkoaikaluvilla varustetut ravintolat joutuvat sulkemaan neljältä. Jos ravintolat voisivat pitää oviaan auki vapaammin, niin ruuhkat jakautuisivat tasaisemmin. Nyt juopuneet ihmiset päätyvät taksi- ja nakkikiskajonoihin yhdellä jysäyksellä - ja turhautuvat jonottamisesta. Seurauksena on mm. tappeluita. Yksi helpottava asia olisi, jos (Helsingissä) kantakaupunkia kiertävät ratikkalinjat 3B/T ajaisi viikonloppuisin vaikkapa 30 minuutin vuorovälillä läpi yön.
Suomalaisilla tuntuu olevan kumma mentaliteetti, että taksilla on normaalia kulkea ainoastaan baarireissuilla humalassa ollessa. Jos ihmiset käyttäisivät pirssejä ahkerammin myös selvin päin ollessaan ja päiväsaikaan, taksiliikennekin kannattaisi paremmin ja takseja voitaisiin lisätä. Monessa maassa taksien kysyntä on tasaisempaa pitkin viikkoa, joten ehkä sekin selittää jonottamisen vähäisyyttä, ja toisaalta hintojen halvemmuutta.
Heh, minun pitäisi siis mennä päiväsaikaan ratikan sijaan taksilla keskustaan ja maksaa kahden euron sijaan kaksikymppiä... ja tämä vain siltä varalta, että joskus saattaisi tuntua ikävältä jonottaa taksia rautatieasemalla kello 04.15 aamulla.
Ei kiitos. Mieluummin maksan vielä vähän enemmän veroja, että julkinen joukkoliikenne toimisi paremmin ja luotettavammin. Maissa, joissa taksikyyti on halpaa, ei joukkoliikenne yleensä toimi edes yhtä hyvin kuin meillä, ja ihmisten on pakko käyttää taksia.
Ei se ole homo eikä mikään, joka ei hurauta taksilla Forumin nurkalta Stockalle!
En ole koskaan ymmärtänyt logiikkaa, jonka mukaan taksien taso laskisi, jos lupakiintiöistä luovuttaisiin. Kaikki muut kriteerit voidaan pitää yhtä tiukkoina lupaa hakiessa. Ainoa asia mikä muutettaisiin, olisi taksien määrän säännöstely. Ja jos määräyksiä ei noudateta, luvat otetaan pois. Sääntely on jäänne menneisyydestä. Ei muillakaan aloilla ylläpidetä kiintiöitä sillä perusteella, että toiminta pidetään nykyisille toimijoille tuottoisana. Tai miksei määrätä, että kunnassa saa olla vain tietty määrä baareja tai kauppoja, jotta asiakkaita riittäisi kaikille? ( apteekkikiintiöt ovat myös mennyttä maailmaa)
Onko taksinkäyttäjän velvollisuus järjestää kimppakyytiläisiä, jotta taksijonot pysyisivät kohtuullisina? Kämpin baarissa joka ilta kerätään kimppakyytiläisiä takseihin? Vai onko taksinkäyttäjissä jotain erilaisia kategorioita, parempia ihmisiä ja tavallisia tallaajia? Minä ainakin maksan taksissa myös siitä, että saan matkustaa yksityisesti rauhassa ilman vieraiden ihmisten seuraa. Bussissa voi nauttia seuramatkasta, jos sitä kaipaa.
Ei siitä kauheasti ole aikaa, kun Alko:n virkamiehet säätelivät baarien ja ravintoloiden määrää. Sääntely päättyi muistaakseni joskus 1985. Anniskelulupien (anniskelupaikkojen) määrää tarkasteltiin kaupungittain ja kaupunginosittain. Täysien oikeuksien saaminen oli (yleensä) vuosia kestävä prosessi; keskiolutlupa, B-oikeudet, rajoitetut a-oikeudet, a-oikeudet. Tuonne 80-luvun puoliväliin sijoittuu myös ensimmäinen kahvila, joka sai (rajoitetut) a-oikeudet. Se oli Kahvila Trube (?) Joensuussa.
Kaikenlainen säännöstely, alkoholin vähittäismyynti mukaanluettuna, on jäännettä vanhalta Kekkos-neuvosto-Suomi ajalta. Osa sääntelystä periytyy sitäkin kauempaa tsaarin ja kuninkaan ajoilta.
Pitäisiköhän noille viikonlopun yövuoroille ottaa käyttöön kolmosluokan vuokra-autot eli kehitellä jokin "sikaosasto" taksiautoihin? Matkustamo voisi olla pleksillä tms. erotettu kuljettajan työtilasta ja sellainen, että mahdolliset roiskeet voisi pestä vaikka painepesurilla. Tällöin vähän huonommassakin kunnossa oleva illanviettäjä pääsisi kotiinsa ihan itse maksaen. Nykyisin kai väsyneimmät juhlijat kuljettaa "miekkataksi", jonka palvelut tuskin ovat kaikkein halvin vaihtoehto, ainakaan veronmaksajan kannalta.
Kekkosta ja Neuvostoliittoa on kätevä syyttää melkein mistä tahansa, ja välillä ihan aiheestakin, mutta tässä keskustelussa holhousyhteiskunnan symboliksi nostettu Suomen mennyt ja nykyinen alkoholi- ja anniskelupolitiikka on kyllä pikemminkin pohjoismainen kuin slaavilainen ilmiö.
Suomen tiukat, välillä kyllä hieman arveluttavin seurauksin viime aikoina höllennetyt anniskeluperiaatteet juontavat juurensa kieltolakiin, joka tuli voimaan vuonna 1919 ja kumottiin toistakymmentä vuotta myöhemmin. Pehmeän laskun takaamiseksi alkoholia virallisestikin suvaitsevaan yhteiskuntaan vähittäismyynnistä tehtiin valtion monopoli ja anniskeluoikeuksista harvojen herkkua. Nykyäänhän viinaa tai ainakin mietoja saa jo varsin vapaasti, ja minulle nykyinen vapaus riittää mainiosti.
Takseihin palataksemme, vapautumista on ilmeisesti myös siellä vuosien mittaan tapahtunut. Ainakaan kaikki taksit eivät enää ole mersuja niinkuin menneinä vuosikymmeninä, mikä lienee osoitus siitä, että yrittäjä joutuu oikeasti ajattelemaan myös toimintansa kustannuspuolta. Minusta takseja voisi sallia liikenteeseen enemmän silloin kun niille on tarvetta, kysynnän ja tarjonnan mukaan. Samalla kuitenkin arvostan sitä, että voin luottaa kuskin mittarin nakuttavan samaan tahtiin jokaisessa taksissa ja että minun ei tarvitse yleensä pelätä joutuvani huijatuksi kotimatkallani edes silloin, kun olen hieman nauttineessa tilassa.
Minulle vapaus on itseisarvo. Jos joku haluaa tarjota kyytiä muille maksua vastaan, siihen pitäisi riittää voimassaoleva ajokortti sekä lakien ja kaupunkien järjestyssääntöjen noudattaminen. Jos haluaisi ajoneuvonsa katolle tai kylkeen laittaa merkinnän "Taksi" tai "Taxi", niin siihen voisi viranomainen vaatia taksitutkinnon suorittamisen (vaikkapa ajokoe ja teoriakoe samaan tapaan kuin ajokortin saamiseen vaaditaan). Samaan tapaan kuin on olemassa koronkiskontakielto, niin voisi olla kielto peria kohtuutonta korvausta kyydistä, millä pyrittäisiin ennaltaehkäisemaan asiakkaiden huijaamista. Toki nämä molemmat rajoitukset ovat rajoituksia täydelliseen vapauteen nähden, mutta se olisikin jo sitten anarkiaa...
Taksi- ym. monopoleista luopumista vaatii yksi poliittinen yhdistys, joka parhaillaan kerää kannattajakortteja palatakseen puoluerekisteriin:
http://puolueeksi.liberaalit.fi/?src=lfVapaus on hieno asia. Silti haluan olla suhteellisen varma luovuttaessani henkeni ja terveyteni toisen ihmisen armoille, että tämä tietää mitä on tekemässä, ja joku toinen, joka myös on tiennyt, mitä oli tekemässä, on sen jollain yleisesti hyväksytyllä tavalla luotettavasti todennut ja vahvistanut.
Vai pitäisikö umpisuolenleikkauksia ja hampaanpoistojakin maksua vastaan päästää suorittamaan kuka tahansa, joka on käynyt ensiapukurssin ja noudattaa yleisiä lakeja ja järjestyssääntöjä?
Kuten sanoin, ei lupamäärien rajoitusten lopettaminen tarkoita, että taksien tasosta pitäisi tinkiä. Kyllähän taksiluvan kriteerit voidaa pitää tiukkoina, määrää vaan ei rajoiteta. Pelottelu taksien turvallisuuden häviämisellä ja ryöstöhinnat ovat vain nykyisen systeemin kannattajien propagandaa.
Hei,
Pistänpä pienen ehdotuksen smolle. Ensi kerralla, kun lähdet radalle, tee niin, että tilaa esim Kovaselta taksi ennakkoon johonkin tiettyyn paikkaan, mistä haluat itsesi noudettavan. Maksaa 6,15€ ennnakkotilausmaksun lisää. Ei tarvitse miettiä miten pääset kotiin, koska saat varmasti siistin auton ja hyvän palvelun. Harrastan tätä itse ja en ole koskaan pettynyt.
Mini
Ja propagandakortti on isketty pöytään.
Minulla ei ole mitään syytä "kannattaa nykyistä systeemiä", olen vain aidosti huolissani laadusta. Jos valvontakiriteerit ja laatuvaatimukset pysyvät entisellä tasolla (vaikka taksinkuljettajksi jo nytkin pääsee hyvin monentasoista yrittäjää, mutta ihmisiähän tässä kaikki ollaan), siitä vaan, taksit lisääntykööt ja täyttäkööt kaupungin.
Ikävä kyllä kokemus on alalla jos toisellakin osoittanut, että taikasanat "kilpailu" ja "vapaus" ovat romahduttaneet palvelun laadun, mikä tekee hieman varovaiseksi uusien kokeilujen suhteen. Sitä paitsi, toimin itse yrittäjänä enkä pitäisi kyllä itseäni lainkaan vapaana, jos minulla ei olisi oikeutta tai mahdollisuutta valita asiakkaitani...
Public eye: pitäisikö sinun mielestäsi muillakin aloilla rajoittaa kilpailua? Jos ei, niin mikä on perustelusi? Ja miksi taksibisnes eroaisi muista aloista?
Missä kohtaa sanoin, että taksialalla pitäisi rajoittaa kilpailua?
Olen samaa mieltä kilttipojun kanssa. Ei taksibisneksen vapauttaminen tarkoita sitä, että luovuttaisiin kaikista standardeista ja alettaisiin myydä taksikylttejä Alepan hyllyltä jokaiseen corollaan istutettavaksi!
Saat ajaa taksia, jos sinä ja autosi täyttävät tietyt tiukat kriteerit. Piste.
Itse olen kerran odotellut melkein tunnin taksia. Vitutti rankasti, todella rankasti. Ja mitä tulee asiakaspalveluun, omat kokemukseni eivät ole niinkään hekumallisia. Nuorena asiakkaana tunnun olevani lähinnä taakka ja mitä todennäköisimmin oksennan autoon. Hyvää palvelua olen saanut, mutta myös huonoa; hinta on sama molemmille, koska kilpailua ei ole, ainakaan kunnollista.
Mini-Mii: Ensi kerralla kun lähdetään radalle, katson säätiedotuksen. Lähtö jää väliin, mikäli yöllä on riski kävelykelvottomaan keliin.
Kyydin ennakkotilaus aikaan X ja paikkaan Y ei minusta ole oikein hyvä idea. Se vähän vesittää niitä juttuja, jonka vuoksi kaupungin yössä ollaan; törmätään tuttuihin ja vaihdetaan spontaanisti paikkaa sen perusteella missä on kivointa. Entäpä jos halutaan lähteä kotiin aiemmin tai myöhemmin, tai jos oma sijainti onkin tuon ajan nurkilla jotain koordinaattien Q ja R välissä? Jos jonnekin pitää kävellä, niin melkein yhtä hyvin voi kävellä kotiin. Ja teininä tuli ihan tarpeeksi monta kertaa tähdättyä määräaikaan (jotain varttia yli kolmen) lähtevään L-junaan. EDIT: Minusta määräaikaan lähtevä (joukko)liikenne on yksi asia ja taksit toinen.
Kun väki pakkautuu pääkaupungin kehyskuntiin asumaan ja hoitaa päivittäiset asiansa läheisissä isoissa kauppakeskuksissa, Helsingin keskustan kaupoissa olettaisi käyvän vähemmän asiakkaita. Ainakaan minä en ole ostanut Helsingin keskustasta juuri mitään tavaroita moneen vuoteen. Sen sijaan viihdepalveluille kuten baareille ja yökerhoille löytynee jatkossakin kysyntää. Niinpä minua ihmetyttää, että Helsingin Seudun Liikenne ei panosta yövuoroihin klo. 02:00 jälkeen. Tai yleensäkään ympärivuorokautiseen palveluun. Toki kuljettajapula yötöihin voi olla syynä, mutta silti.
Olenpa harvinaisen samaa mieltä statistin kanssa. Oikeassa kilpailuyhteiskunnassa palveluja tarjotaan, jos on kysyntää. En näe yhtään syytä, miksi esimerkiksi viikonloppuöille ei voisi lisätä taksimäärää tuntuvasti nykyisestä. Ei sen tarvitse tarkoittaa taksilupia arkisin tolpalle seisomaan vaan luovaa ajattelua siihen, kuinka luvat tai muut sertifikaatit keskitetään niin, että silloin kun on oikeasti kysyntää, on myös tarjontaa. Yksi hyvin tunnettu ja taatusti toimiva keino on kysyntähuippujen mukainen hinnoittelu. En usko, että humalassa tolpalla klo 04 heiluvat hintellektuellit panisivat erityisesti pahaksee, jos pirssin hinta olisi vaikka 5-10 (tms.) euroa päälle arkiyömittarit tms. - ei täällä olla köyhiä eikä kipeitä. Ehkä alkaisi taksejakin löytyä...
Public eye kirjoitti: "Vai pitäisikö umpisuolenleikkauksia ja hampaanpoistojakin maksua vastaan päästää suorittamaan kuka tahansa, joka on käynyt ensiapukurssin ja noudattaa yleisiä lakeja ja järjestyssääntöjä?"
Toki autolla ajo turvallisesti vaatii taitoa eikä kaikilta onnistu, vaan eiköhän tuon taidon opi nopeammin kuin noiden umpisuolenleikkausten (hampaanpoisto onkin sitten vähän toinen asia - riippuu hampaan sijainnista, asennosta, kunnosta yms.). Uskoakseni taksikilpailun vapauttaminen johtaisi muutaman suuren taksifirman syntymiseen ja tunnistettavien selkeiden brändien tuloon. Brändit tuovat laatua ja luotettavuutta. Varmasti pienyrittäjillekin jäisi markkinarakonsa.
Public Eye: Millä alalla on taikkasana "vapaus" tuottanut laadun laskun? Se mikä Sinulle riittää, ei välttämättä ole tämän päivän hyväksyttävää tasoa. A-rajoitusten kanssa leikkiminen on sekä Pohjoismaissa että Venäjällä (Gorbatshovin kaudella viimeksi), kysymys on yhteiskunnista, jotka ovat niin nuoria, ettei viinan kanssa vielä osata toimia ihmisenä, siihen liittyy myös luterilaiskirkon vaikutus. Toinen sellainen aivan kamala ilmiö on jonot baareihin ja portsareiden ylivalta (heille annetaan Suomessa tippiä ...)
Kekkosajalta on perittyy kieroutunut suhtautuminen oikeusperiaatteisiin (holhous, monopoolit, omaisuusvero, ALV valmiiksi kannetusta verosta, tulohin perustuvat sakot jne.).
Ei saisi taaskaan provosoitua EURin suurta tuntemusta huokuvista "yhteiskunta-analyyseistä", mutta en osaa yhdistää esimerkiksi (pohjoismaisten) alkoholirajoitusten ja yhteiskuntien "nuoruutta" keskenään. EURilla on varmaan kuitenkin hyvä syy puhua Pohjoismaihin kuuluvasta Ruotsista "nuorena" yhteiskuntana? Siellähän viinamäen touhut ovat jokseenkin samanlaisen kontrollin alla kuin Suomessa. Eikä Kekkosen aikakaan taida oikein selitykseksi käydä, jos puhutaan länsinaapuristamme, vaikka siellä yhteiskunnan rattaat raksuttavat varsin samalla rutinalla kuin Suomessakin... Suomi kun oli osa Ruotsia ennen autonomian ja itsenäisyyden aikaa...
EDIT: Taksiliikennehän taitaa kumminkin olla vapaampaa kuin Suomessa. Ehkäpä siitä voi päätellä, että sikäläinen yhteiskunta on vanhempi kuin täkäläinen.
Kiireisimpien viikonloppujen öiseen taksipulaan on tuskin muuta ratkaisua kuin säännöstelemättömät tilapäiset (vain viikonloppuajo) taksit. Nykyinen järjestelmä velvoittaa takseja olemaan tietyn määrän liikenteessä myös hiljaisina aikoina. Säännöstelyn säilyttämistä perustellaan yleisimmin sillä, ettei huonoina aikoina olisi takseja sitten lainkaan saatavilla. Näin siis väitetään, kukaan ei voi varmaksi sanoa kävisikö näin.
Yksinkertainen ratkaisu taksin saamiseen on lähteä aikaisemmin kotiin, jolloin takseja on paremmin saatavilla. Ydinkeskustan, Etu-Töölön, Lauttasaaren ja Suomenlinnan kattavan eteläisen poliisipiirin alueen 600 sadassa anniskeluravintolassa on yli 100 000 asiakaspaikkaa (Yhteishyvä 3.10). On siinä kiireisimpinä iltoina aikamoinen urakka sekä julkiselle liikenteelle että takseille, että kaikki nuo juhlijat saadaan kotiin + kaikki ne ihmiset, jotka viettävät iltaansa/yötä muiden kuin ravintolarientojen parissa.
”Suomen tiukat, välillä kyllä hieman arveluttavin seurauksin viime aikoina höllennetyt anniskeluperiaatteet…” Ravintoloitsijoilla on tästä asiasta hieman päinvastainen näkemys. Anniskeluasioiden siirtyminen STTV:ltä (nyk Valvira) lääninhallituksiin on pikemminkin taas kiristänyt anniskelua koskevien lakien tulkintaa –siinä määrin, että nykyistä kontrollia on verrattu jopa 50-lukuun.
Irokeesi, viittaukseni "viime aikoina" tapahtuneeseen alkoholipolitiikan löystymiseen viittasi vähän pitempään perspektiiviin, kun keskiolutkapakoita alkoi poksahdella kivijaloista kuin sieniä sateella ja Suomenlahden yli saa kärrätä viinaksia niin paljon kuin kärry kestää...
Tuo anniskeluvalvontaviranomaisen vaihtuminen on pelkkää hienosäätöä, eri viranomaisella saattaa olla vähän eri periaatteet joilla sääntöjä tulkitaan. Hyvä vain, jos kaikkein humalahakuisimpien juottoloihin saataisiin edes pientä kontrollia muutenkin kuin paperilla, ja yrittäjät maksaisivat välillä jopa veroa toiminnastaan samalla tavoin kuin muutkin.
Et kai hyvä Publicum sentään syytä kaikkia yli 8000 (tilasto vuodelta 2008; MARA) anniskelutoimintaa harrastavaa ravintolaa, baaria ja kahvilaa veronkierrosta?
Lääninhallitusten erilaisista uusvanhoista lakitulkinnoista alkoholiasioissa voisi avata aivan uuden keskustelun - omalta osaltani en viitsi, kun niiden kanssa joudun tekemisiin työnkin puolesta.
Yleistämisen logiikalla voisin vastaavasti haukkua kaikki taksit paskasta palvelusta, koska sellaista olen pari kertaa viimeisen 30 vuoden aikana takseista saanut. Jokainen varmaan ymmärtää kääntäen, että ne kaikki muut lukuisat taksikyydit ovat sitten olleet aivan hyviä tai vähintäänkin tyydyttäviä.
En syyttänyt enkä syytä. Olisitko itse halukas menemään takuuseen kaikista noista euron-kahden kaljatuoppeja myyvistä kivijalkaluolista, jotka vaihtavat nimeä ja omistajaa kuin homppeli kalsareita?
smo: Kiitos suuren tuntemukseni arvostuksestasi! En odottanut niin suurta kunniaa!
1. yhteiskuntien nuoruus ja kehitysaste joskus kulkee käsi kädessä, tässä tein virheen, oikea termi on kehitysaste, koskee Ruotsiakin.
2. Vastuu yhteiskunnan tilanteesta osataan liiankin usein siirtää kuitenkin sille länsinaapurile ... tyypillinen suomalainen pikkuveljen kompleksi.
3. Kekkoskausi ei tarkoita välttämättä suuren UKK:n aiheuttamia ongelmia, onhan Suomessa ollut silloinkin niitä kommareita ja SAK:laisia, kaikkine lakkoineen.
Otsikolla "Punaista, sinistä ja vähän valkeaakin" on ketju yhteiskunnan perusteisiin liittyville asioille, jossa sopii hyvin vaikkapa näitä yhteiskunnallisia kehityskulkuja ja muuta aiheeseen liittyvää ruotia tarkemmin. Tämä taksikeskustelu voitaisiin jättää nimenomaan sille aiheelle.
Tuntuu siltä, että täälläkin ovat olleet äänekkäimmin taksiuudistusta vaatimassa ne parhaimmat "asiantuntiat", jotka käyttävät taksia vain pahimpaan ruuhka-aikaan kapakasta poistuessaan. Se vaan sattuu olemaan vain pieni murto-osa kaikesta taksiliikenteestä.
nimim.: "taksikuskinakin toiminut"
Tukholmassa saa takseja mutta osa on rikollisten käsissä. Pääsääntöisesti takseja ajavat muslimit. He eivät tiedä paikkoja ja seurauksena ajattavat asiakkaita sinne tänne aivan huvin vuoksi, kun eivät osaa eli taksissa olijan pitää tietää miten ajetaan ja mille kadulle. Eiks oo kivaa? Sitten kannattaa aina maksaa käteisellä, koska välttämättä ei hyväksytä ulkomaalaisia kortteja, jos taksikuski ei ymmärrä siitä, mikä kortti on kyseessä tai sen käyttö maksaa taksikuskiyrittäjälle.
Tukholman vanhassa kaupungissa en halua enää käydä kovinkaan usein koska siellä on veronkiertomeininki. Joissakin paikoissa halutaan vain käteistä tai kortin käyttöön vaaditaan 5 kruunun lisäsumma. eli jos kahvilamaksu oli 70 kruunua, sen päälle voi joutua pulittamaan 5 kruunua lisää, jos käytetään korttikonetta. On ravintoloitsijoita, jotka huijaavat asiakkaitaan sillä lailla, että painelevat hyvin vuoksi omia koodejaan koneelle, joka hylkää maksun ja sitten tullaan levittelemään käsiä, että kortissa on jotakin vikaa, vaikka asiakkaan tulisi laittaa oma pin koodi. Tällä lailla yritetään saada käteistä rahaa.
Voin sanoa että humalaiset seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat maailman rasittavimpia asiakkaita meille taksikuskeille.
Ja kyllä, me todellakin ajamme tolppien ohi tyhjänä jos siellä seisoo pikkasenkin ei-toivotun näköisiä asiakkaita.
Yksiä apinoita tosin koko kaupunki täynnä viikonloppuisin, olivat ne sitten heteroja tai homoja, Jeesus-bussi on ainoa positiivinen asia stadin viikonlopussa.
Sori jos saarnaan, mutta kun on pakko.
Ei se mitään, saarnaa vaan. Mutta ehkä alan vaihto olisi kuitenkin vielä parempi vaihtoehto.
Miksi vaihtaisin? Taksikuskilla täysi vapaus valita asiakkaansa. Joten niin teen.
Ihmisen, joka viihtyy ammatissaan noin huonosti, olisi kyllä syytä ihan oman etunsa (ja asiakkaidensa sekä ennen kaikkea oman alansa edun) vuoksi syytä etsiä itselleen paremmin soveltuva työ.
... josta pääsemmekin siihen, että kilpailua on markkinoilla ilmiselvästi liian vähän, kun palvelua myyvällä ei ole kiinnostusta myydä...
No, eipä tässä taantumassa oikein pysty vaihtelemaan työpaikkoja. Eikä ne asiakkaat mitään huomaa, saatan ehkä olla hiljaisempi kuin keskivertokuski, kun ei oikein nappaa keskustella mistään...
Mistä Public Eye tietää kuinka joku viihtyy työssään parin taksikuljettajan kommentin perusteella? Itsekin ajelen toisinaan taksia ja kiertelen tarkkaan kaukaa kaikki mestat missä vähänkin haiskahtaa siltä että kyytiin on tunkemassa ikäviä asiakkaita. Ja muuten on oikeus katsoa ketä ottaa kyytiin. Mikään asetus ei velvoita kuljettamaan asiakasta, joka vaikuttaa esim maksukyvyttömältä. Kannattaa lukea vaikka se taksiasetus ja taksiohjesäännöt huolellisesti ennen kuin kommentoi. itse nautin suhaamisesta ja on mukava kuljettaa ja palvella ihmisiä. Palkka on tätä nykyä aika paska ja jos joskus vähän valikoi niin ei se palkka nyt enää tuosta hirveesti putoa ja onpa mukavaempaa kuin se et pitää ajella oksentelevia asiakkaita, joilta ei meinaa saada maksua jne. Ravintolakin voi olla ottamatta asiakkaita niin voi myös taksi Helsingin yössä.
Mini
No, Mini-Mii, esimerkiksi lausunto "...ajamme tolppien ohi tyhjänä jos siellä seisoo pikkasenkin ei-toivotun näköisiä asiakkaita. Yksiä apinoita tosin koko kaupunki täynnä viikonloppuisin..." viittaa kyllä minun käsityskykyni mukaan siihen, että henkilö ei ihan täysin rinnoin nauti työstään asiakaspalvelijana aikana, joka kaiketi on taksialalla kaikkein tuottoisinta.
Kyllä se vanha totuus, "sitä saa mitä tilaa", pätee myös tässä. Ja myös koskien taksikuskia. Jos kuljettaja on asiallinen ja palvelualtis, yleensä asiakaskin käyttäytyy paremmin. Jos taas kuskina elämäänsä kyllästynyt, istuimeen liimautunut ärjy, ei voi olettaa, että asiakas käyttäytyy yhtään paremmin.
Palvelualtis ja kohtelias taksinkuljettaja saa hyvälle mielelle ja piristää koko päivää. Vastikään kuljettajaksi osui vanhempi herrasmies. Sujuvasti onnistuivat tervehtimiset ja oven avaamiset sekä autoon noustessa että sieltä lähtiessä. Kyseessä ei ollut mikään nöyristely ja palvelijana toimiminen vaan aitoa asiakaspalvelua. Kuinka moni tänne kirjoittava taksikuski avaa matkustajalle oven? Enkä nyt tarkoita rollaattorimummoja, joille ovi on pakko avata.
Taksiohjesäännön mukaan ovi on aina avattava asiakkaalle niin asiakkaan tullessa kyytiin ja poistuessa kyydistä. Tervehdykset ja ystävällisyys kuuluvat myöskin asiaan. Viikonloppuöisin vilkkaimpaan aikaan asiakkaita kyllä riittää mutta ruuhkahuippu on kuitenkin kovin lyhyt ja viimeistään viideltä ei enää asiakkaita kovinkaan paljon ole jäljellä ja sit on jo huomattavan hiljaista. Sääntelyn ja luvat päättävät lääninhallitukset. Reilu vuosi sitten Helsinkiin tuli parisataa uutta lupaa ja jo viime kesänä iso määrä uusia yrittäjiä oli pulassa taloudellisesti laman iskiessä kyytien määrään. Hyvähän se on vaatia lisää kalustoa ja vapaata kilpailua, kun markkinatilanne ajoi yrittäjiä niin uusia kuin vanhojakin ongelmiin. Viikon muutamille tunneille ei oikeastaan ole muuta hyvää ratkaisua kuin ko ajankohdille lisää joukkoliikennettä. Taksien määrän lisääminen ei ole mikään ratkaisu. Vapaa kilpailukaan tuskin tuo parannusta niin kuin moni on täällä maininnut. Palveluntasossa on kyllä parantamisen varaa aika monien kuljettajien kohdalla. omalta kohdalta voin todeta, että tuskin on valittamisen aihetta ollut. Ja asiakkaita on aina mukava palvella välillä ruotsiksi, välillä englanniksi ja jopa saksaksi. Kaikenlaisten ihmisten kanssa yleensä pärjää ja vaatii ihmistuntemustakin.
http://www.youtube.com/watch?v=kR5ZoTRxu7M
Mini
Matkustan taksissa varmaan noin 100-150 krt/vuosi työmatkoilla.
Edelleen olen yllättynyt siitä, että 95% kuskeista on hyvä asiakaspalvelijoita. Harvoin kypsyttää. Toki liikematkaajana olen "helppo poka".
Kerran sattui laiska naiskuski (yleensä naiset ovat miehiä parempia, joten oli todella poikkeus). Minulla oli matkalaukku ja hän painoi nappulaa jolla takaluukku nousi ja jatkoi perseellään istumista. Tuumasin että taitaa olla itsepalvelu.
No annas olla, kun päästiin Helsinki-Vantaalle. Maksoin, kiitin ja nostin laukkuni auton takaluukusta JA JÄTIN LUUKUN SULKEMATTA. Helkkari kun oli hauskaa kun daami joutui nostamaan laiskan perseensä penkistä sulkeakseen luukun !
...nonni... huomenna taas töihin... ja taatusti varon marskin tolppaa... hercusta kun tuppaa tulemaan humalaisia puppelipoikia kyytiin... nou thänks... viekää oikeuteen, jos homot ahdistaa mua, niin sit ne ahdistaa... onko laitonta ahdistua?
Melko ansiokasta trollailua.
kiitos, mutta totuus se oli... taisin onnistua välttämään seksuaalivähemmistöt tänä viikonloppuna kokonaan... ei nyt ainakaan muistu mieleen... tosin olihan mulla yli 30 "pokaa" pe&la aikana.. enkä kysellyt suuntautumisia... mutta vaisto kait jo toimii... toivottavasti.
Mietityttää vaan, että mikä näitä taksikuskin tapaisia intoilijoita meidän saiteillamme viehättää. Jos me homppelit ollaan kerran niin kamalia, niin minkä takia pitää uida liiveihin koko ajan? Itse olen alkanut epäillä, että Arto T, taxidriver ja muut vastaavat haluavat alitajuisesti tulla käännytetyiksi pois hihhulismista ja että joku avaisi sorkkaraudalla heidän kaappiensa ovet...
Huvittaa nää probleemat. Tuttuja asuu maalla ja jos siellä joskus viitsii ainoaan paikalliseen kapakkaan mennä, taksia on turha haikailla. Siellä kun ei taksipalvelut yöaikaan toimi, ei edes viikonloppuna. Vaihtoehtona se, et joku tuttu on saatu vikiteltyä tarvittaessa töihin kutsuttavaks kuskiks tai sitten vaan kävellään se kymmenen kilsaa. Useimmiten kävellään, jollei pakkanen ihan hirmulukemissa ole. Kesällä on olemassa se veivattava kakspyöränen. Jos yöbussi kulkis, siitä oltais ihan pilvionnellisia. Mut kun ne ei kulje enää edes päivällä kovin usein.
Jos vaihtelua haluaa, voi tietysti matkustaa suureen maailmaan, vuokrata hotellihuoneen, käydä baarissa ja sit mukisematta kävellä sinne takas, kas kun se kävely kaupungin kohtalaisen hyvin hoidetuilla kaduilla ei tunnu missään. Tää on niin suhteellista.
taxidriver, saat olla varmasti rauhassa, en ole koskaan nähnyt ainakaan Hesassa niin hyvän näköistä taksikuskia, että edes tulisi mieleen sitä ruveta ahdistelemaan. eikä ole kysymys pirssihommien yhteiskunnallisesta statukseta, kaikkihan täällä tietää, ettei nuo asiat minuun vaikuta ...
ihmetyttää vain, että palvelualalla toimiva henkilö ei osaa asiakastaan käsitellä ... syynä varmasti se, että Suomessa taksit eivät ole palvelua vaan kalkistunut laitos, muualla sivistyneessä maassa ei taksari menisi sellaista sanomaan.
Juuri noin! :) Tuollaista se on täällä landella, hyvä että otetaan tämäkin näkökanta esiin ja pannaan hiukan ongelmia oikeisiin mittasuhteisiin. Nyt vaan tietty kaikki halukkaat pääsee valittamaan, etteihän siellä landella ole kukaan pakottanut asumaan. No eipä ole ei mutta plus-puolet voittaa kuitenkin ja joskus hiukan korpeaa stadilaisten puuteripeppujen rutina :D