Onko kauppojen vapaassa aukioolossa järkee vai ei .
Omasta mielestäni siinnä ei ole mitään järkeä . Vaikka itsekkin olen vuorotyöläinen , niin kyllä minä ainakin ehdin " rahani tuhlata " päivälläkin , eikä tarvitse mennä yöllä kauppoihin .
Mutta toisaalta onhan se mielenkiintoinen ajatus että nykyään voi vaikka melkein yökerhosta suoraan lähteä jatkamaan viihteellä oloa soppailun merkeissä .
Minusta on yrittäjän asia, miten hän haluaa pitää kauppaansa auki. Minusta keinotekoisissa rajoituksissa ei ole järkeä. Eli vapaissa aukioloissa on mielestäni järkeä.
smo: kerrankin samaa mieltä ...
Naapurustoni vuokratyönvälittäjäfirmoista keikkansa saavat puotipuksut ja muutama ns itsenäinen yrittäjäkin saattaa olla toista mieltä.
Vuokratyön pitäisi olla yksiselitteisesti kiellettyä, kuten se aikanaan oli. Vuokratyöjärjestely on omiaan polkemaan työntekijöiden asemaa ja siirtämään yrittämisen riskiä palkollisille. Laajemmin; alihankintajärjestelyissäkin on usein vastaavanlaisia ongelmia, jolloin yrittämisen riski ulkoistetaan ensisijaisesti työntekijälle. Toki on monia paikkoja, missä alihankinta on kaikkien kannalta järkevin tapa hoitaa hommat.
Mutta en kyllä voi ymmärtää, miksi itsenäisen yrittäjän pitäisi iloita siitä, että toimintaa rajoitetaan.
Vapaat aukioloajat lisäävät työn kysyntää, mikä todennäköisesti johtaa myös osa-aikaisten ja vuokratyöläisten vakinaistamisiin. Lisäksi aukioloaikojen laajennus aivan yksiselitteisesti lisää vuokratyöläisile tarjolla olevien työvuorojen määrää. Vuokratyö ei ole yksiselitteisesti huonoasia. Osa ihmisistä työskentelee ihan oikeasti mieluummin ei vakinaisissa työsuhteissa vuokrayhtiöiden kautta. Yrityksille vuokratyövoiman liian suuri osuus työvoimasta voi olla myös riski. Vuokratyöyhtiöiden toimintamalleissa on toki työntekijöiden näkökulmasta paljonkin kehittämisen varaa samoin kuin yritysten suhtautumisessa vuokrahenkilökuntaan. Myös lainsäätäjällä olisi työsarkaa vuokratyövoiman oikeuksien määrittelyssä samoin työehtosopimusosapuolilla.
Kauppojen aukiolojen lisääminen ei minusta tunnu järkevältä, koska en usko sen lisäävän kauppojen myyntiä. Ihmiset käyttänevät ostoksiin kuukausittain suunnilleen saman rahamäärän kuin ennenkin, mutta ostosten teko vain leviää laajemmalle aikahaarukalle. Kauppojen pitäminen auki kuitenkin maksaa, ja arvelen kustannusten siirtyvän hintoihin, jotka jo ennestään ovat turhan korkeita.
Nermal:
Milloin annetaan Suomessa kansalle vapaus päättää, milloin käydään ostoksilla ja milloin pidetään kauppa auki?
Mikäli aihe punnitaan ainoastaan tunne tasolla, ei voida tehdä koskaan vastuullisia päätöksiä. Kannattavuus pitää osata laskea oikein, myymälän kiinteät kulut (poistot, energiat ja mahdollinen vuokra jostain on samat, onko kauppa auki vai kiinni, sen lisäksi maksaa kaupan aukaseminen ja sulkeminen, joten esim Tesco kokeillee monessa maassa 24t aukioloaikaa).
Molemmat suomalaiset kauppaketjut laskelmansa teki sinun puolesta valmiiksi ja jos heidän mielestään business on kannattava, miksi se pitäisi lailla kieltää? Koska se ei tunnu vaan jotenkin järkevältä?
Kysymys ei ole aukiolojen lisäämisestä, vaan holhousjärjestelmän osan poistamisesta.
Olen sinänsä vapaiden aukiolojen kannattaja. Erityisesti, jos niillä vähennetään uskonnollisten vaikuttimien määrää yhteyskunnan toiminnassa. Työntekijöiden työviikon lepo- ja pyhäpäivät voidaan leipoa työaikalakeihin ja työehtosopimuksiin sisään niin, että ne simuloivat perinteistä viikkorytmiä tai jonkin tietyn alan erikoisempia työaikoja. Esim. normaali työviikko olisi viisi peräkkäistä päivää töitä, tai maksimissaan 40 tuntia viikossa, ja sitten kaksi lepopäivää. Mihin kohtaan viikkoa nämä asettuvat, se olisi työnantajan ja työntekijän sovittavissa.
Olen USA:ssa käydessäni ihmetellyt juuri sitä mistä Nermal kirjoitti. Arki-iltana sikäläiset laatikkotavaratalot huutavat asiakastyhjyyttään. Yksittäisiä myyjiä hortoilee hyllyjen välissä oikomassa pinkkoja, mutta asiakkaita ei ole hehtaarihallissa kuin kourallinen. Jos sitäkään. Esillä olevan tavaran inventaariotaso on "meillä on valinnan varaa" -kilpailullisista syistä järkyttävän korkea joten varaston kiertonopeuden on oltava suurimman osan vuotta melko matala. Mutta onneksi USA:ssa kannattaa pitää kaupat auki vaikka ympäri vuorokauden, kun työntekijöiden palkkataso on näillä aloilla hyvin matala ja henkilökulut ovat siten kuitenkin melko pienet kokonaiskuluissa. Toisin on Suomessa ja tässä mielessä täällä Suomessa myynti on tehokkaampaa aukioloaikayksikköä kohden, mutta se tuo sitten mukanaan ruuhkaiset kaupat ja kassajonot, mikä asiakkaan näkökulmasta ei välttämättä ole kiva asia. USA:ssa ei tarvitse jonottaa kassalla ja myyjälläkin on enemmän aikaa palvella.
Statisti: Voit luottaa siihen, että tavaran kiertonopeus usalaisissa kaupoissa on yhtä nopea ellei nopeampaa kun Euroopassa, ROTA on amerkkailaisomisteisen etenkin pörssifirmojen pääkulmakivi. Kannattavuuslaskelmat jättäisin kauppiaan huoliksi, jos joku kustannus tulee liiankin kalliiksi, silloin pitemmällä tähtäimellä asia yleensä tasaantuu. Silläkin hinnalla, että kaupat eivät ole 24t auki....
Kaikille: Edelliseen viestiini vielä täytyy lisätä sekin seikka, että juuri Nermalin suhtautuminen asiaan kuvaa sitä minun monta kertaa esille tuomaa ja muiden monta kertaa haukkumaa yhteiskunnalista oikeudenmukaisuuden sokeuta, joka on kyllä vasemman puoleisen poliittisen alueen keksimä, lietsoma ja puolustama. Ihmisillä ei saa olla omaa aloitetta, ei saa pystyä kantamaan vastuuta mistään jne. Keksitään, mikä on yhteiskunnalle hyväksi ja sitten se ajetaan läpi hinnalla millä tahansa, ilman sitä, että ketään kiinnostaisi epäoikeudenmukaisuudet, jotka tämän ansiosta ilmenevät.
EUR kirjoitti: "...juuri Nermalin suhtautuminen asiaan kuvaa sitä minun monta kertaa esille tuomaa ja muiden monta kertaa haukkumaa yhteiskunnalista oikeudenmukaisuuden sokeuta, joka on kyllä vasemman puoleisen poliittisen alueen keksimä, lietsoma ja puolustama. Ihmisillä ei saa olla omaa aloitetta, ei saa pystyä kantamaan vastuuta mistään jne. "
Olen lukenut viestini (nro 7) monta kertaa enkä kyllä millään keksi, miten siitä voi vetäistä tuollaisen tulkinnan. Voisitko hieman tarkentaa, minkä osan viestistäni tulkitsit noin?
EUR kirjoitti: " Keksitään, mikä on yhteiskunnalle hyväksi ja sitten se ajetaan läpi hinnalla millä tahansa, ilman sitä, että ketään kiinnostaisi epäoikeudenmukaisuudet, jotka tämän ansiosta ilmenevät."
Malliesimerkki lauseesta, jolla voi sekä puoltaa että vastustaa kauppojen "vapaata" aukioloa...
Public Eye: Ei todellakaan vastusta kauppojen vapaata aukioloa. Yksi lause voidaan vääntää ja kääntää maun mukaan, sen teki jo tri Goebbels aikoinaan.
Saisinko, EUR, sen pyytämäni tarkennuksen?
Nermal: Koko Sinun viesti nro 7 on reaktioni aiheena, sen henki sekä varsinainen sanoma.
Eikö nuo korkeat hinnat johdu siitä, että kouluttamattomat ahtaajat muodostuvat merkittävän kustannuksen, joka täytyy lisätä loppulliseen tavaran hintaan?
EUR, viiltävän loistavaa taloudellista analyysiä! "Kouluttamattomien" ahtaajien palkat alas niin Suomen kansantalous pelastuu ja hinnat laskee! (Ellei sitten säästöä kuitenkin mieluummin käytetä antamalla metsäteollisuusyritysten pääjohtajille 0,0001 prosentin palkankorotus)
Public Eye: Mistä luit, että kirjoittaisin jotain ahtaajien palkkojen alentamisesta? Jos on siihen varaa, maksakoot heille niinku lentäjille tai lääkäreille.
Ja muuten totta puhut, johtaja ansaitsee aina palkkakorotuksen jo siitä piinasta noiden ammattiliittojen ka, kun perkeleet lakkoilevat jatkuvasti vaan ....