Anteeksi antaminen - oman itsen auttamista

  • 1 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 6.1.2010 12:20
Ehkä kirkollisena juhlapyhänä, loppiaisena voi ottaa esille aiheen, josta kirkossa puhutaan teoriassa, mutta käytäntö onkin sitten kokonaan toinen juttu. Minä en ainakaan ole tajunnut kirkollisesta anteeksiannosta tuon taivaallista.

Olen ollut aika skeptinen amerikkalaistyylisiin itsehoitoon tarkoitettuihin ohjelmiin, ohjeisiin ja kursseihin. Törmäsin äskettäin amerikkalaisen psykologin sivustoon. Hänen laatimansa yhdeksän kohdan ohjelma jotenkin kolahti. Seuraavassa tiivistelmänä nuo yhdeksän askelta. Lopussa linkki alkuperäiseen ohjeeseen. Mielestäni keskeisin ajatus koko hänen ohjeessaan on loukatuksi tulleen oman itsen auttaminen. Anteeksi antaminen parantaa omaa hyvinvointia.

Yhdeksän askelta anteeksiantoon

1. Mieti perusteellisesti mikä tilanteessasi ei ole OK. Kerro se muutamalle luotettavalle ystävällesi.

2. Lupaa itsellesi tehdä kaikki mahdollinen mielialasi ja olosi kohentamiseksi. Anteeksi antaminen on sinua itseäsi varten, eikä ketään muuta varten.

3. Anteeksi anto ei tarkoita välttämättä sovinnon tekemistä sinua loukanneen ihmisen kanssa tai hänen käyttäytymisensä hyväksymistä. Sinun tehtäväsi on oma rauhoittuminen.

4. Tunnista se, että pääosa tuskastasi on seurausta enimmillään loukatuista tunteista ja ajatuksista, kuin todellisesta tapahtumasta. Aseta nuo tapahtumat oikeisiin mittasuhteisiin. (Miltä tapahtuma näyttäisi avaruudesta valovuoden etäisyydeltä katsottuna? Miltä se vaikuttaa sadan vuoden kuluttua?)

5. Käytä jotakin rentoutumismenetelmää rauhoittamaan mieltäsi.

6. Lopeta odottamasta muilta ihmisiltä tai elämältäsi asioita, joita he ovat päättäneet olla antamatta sinulle. Tunnista "mahdottomat säännöt", joita haluat muiden ihmisten tai elämäsi noudattavan.

7. Kohdista huomiosi ja energiasi mieluummin myönteisiin päämääriin kuin kokemaasi loukkaukseen. Sen sijaan, että kelaisit jatkuvasti kokemaasi loukkausta mieti sitä mitä juuri sillä hetkellä oikeasti haluaisit.

8. Paras "kosto" on elää elämääsi eteenpäin myönteisesti. Näe ympärilläsi hyviä asioita.

9. Kerro selviytymistarinasi myös ystävillesi.

http://www.learningtoforgive.com/steps.htm

Kohta 6 on mielestäni hyvin tärkeä. Odotamme toisilta useimmiten liikaa. Emme myöskään osaa kertoa heille, mitä odotamme. Kuinka toinen voi silloin odotuksestani tietää yhtään mitään.

***********

Kysyin ukoltani loppiaisen merkitystä. Hän vastasi: "Se on päivä, jolloin kerätään pois joulukoristeet, etteivät ne ole esillä juhannuksena!"
Olen viime aikoina joutunut pohtimaan varsinkin tuota kohtaa 6, kuten sinäkin. Se ei ole helppoa varsinkaan, kun tulee syrjityksi esim. oman seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi tietyissä piireissä (mahdottomat säännöt). Ja mitä lähempänä nämä ihmiset ovat, sitä enemmän se satuttaa. Kosto ei ole hyvä ratkaisu.. vaan se vie pohjan pois myös koko anteeksiannolta. Joskus suuttumuksen ja vihankin tunteet ovat sallittuja; kunhan ne käsittelee ajan mittaan pois.. jää tilaa omalle elämälle.

Tärkeää on myös osata antaa itselleen anteeksi!

Niin Loppiaista vietetään itämaan tietäjien "kunniaksi", jotka saapuivat Jeesus-lapsen luokse mukanaan lahjoja: "Keskiajalta lähtien loppiaisen teemana ovat olleet Jeesus-lasta kunnioittamaan tulleet idän tietäjät, jonka vuoksi loppiainen tunnetaankin Euroopassa kolmen kuninkaan juhlana. Vanhalta ajalta periytyy myös toinen loppiaisen aihe, Jeesuksen kasteen juhla. Kolmas vanha aihe on Kaanan häät, joissa Jeesus teki ensimmäisen tunnustekonsa. Kaanaan kylässä vietetyt häät oli Johanneksen evankeliumissa mainittu tilanne, jossa Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa, muutti veden viiniksi, kun sulhasen tilaisuuteen tuoma viini oli päässyt loppumaan."(muutamia merkityksiä)
  • 3 / 6
  • Torontosta
  • 7.1.2010 2:22
In my mind I can and do forgive, but I never forget the wrong done to me.
  • 4 / 6
  • martin
  • 7.1.2010 2:41
Armo oman itsensä kohdalla on hieno asia. Sen vastaanottaminen mahdollistaa Jumalan lapsena olemisen.
  • 5 / 6
  • Kolmoisritti
  • 7.1.2010 19:15
Saa olla vapaasti kynnysmattona, jos se tuntuu itselle sopivan, mut ei meidän asiat etenis, jos tuolla keinolla toimittais.
  • 6 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 7.1.2010 22:34
Kolmoisritti, viittasitko minun kirjoitukseeni? Oletko kuitenkaan oivaltanut asiaa? Luepa otsikko kertaalleen.