Miten videovuokraamot yleensä pysyvät pystyssä?
Kuljen usein lähistöllämme sijaitsevan videovuokraamon ohitse. Tila on komea ja hyvällä kauppapaikalla. Oven saranat näyttävät olevan kovassa kulutuksessa.
Kotona minulla on ongelma digiboxin kovalevyn täyttyessä jatkuvasti hyvistä ja kiinnostavista ohjelmista, joita en ehdi katsella kuin vain pienen osan. Tilaa pitää tehdä uusille ohjelmille poistamalla vielä katsomattomia. Videovuokraamon aineistolle ei ole minkäänlaista tarvetta. Julkisilta kanavilta tulee paljon katseltavaa kaikkeen makuun. Internetissä on lisää katseltavaa. Ihmettelen kuinka paljon ihmiset oikeasti istuvat tv:n ääressä. Pakosta tulee mieleen se, että jotkut ovat tv-ohjelmien superkuluttajia eli sohvaperunoita. Pelottavalta tuntuu, jos tv:n katselu on joillekin elämän pääasia. Miten on sen oman elämän laita ja suhteet muihin ihmisiin?
Jos kyse on makuunista, niin irtokarkeilla. Oli joskus haastattelu kauppalehdessä tai jossain ja tj sanoi noin.
Minusta Makuuni ei tarjoa mitään olennaista. Pääasiassa se tarjoaa ei-oota.
Aiheesta toiseen, minä en ole keksinyt helppoa tapaa tyhjätä digiboksin kovalevyä minnekään.
Mielestäni videovuokraamosta ei pääasiassa vuokrata tv-ohjelmia, vaan nk. "koko illan elokuvia". Eli jengi haluaa paahtaa astiallisen mikropopcornia ja istua tv:n/valkokankaan ääreen katsomaan elokuvaa. Juuri sitä elokuvaa, joka juuri sinä iltana kiinnosti ja jonka katsomisen aikana ei ole pelkoa mainoskatkoksista. Ja parhaimmassa tapauksessa voi myös katsoa elokuvan monikanavaäänentoistolla, mihin digi-tv ei Suomessa Ylen ohjelmapoliittisiin päätöksiin perustuen pysty.
Videovuokraamoita parhaimmilla liikepaikoilla ei enää tarvita, kun Video on Demand -palvelut hyvällä kuvan- ja äänenlaadulla ovat yleistyneet. Eli ihmiset voisivat vuokrata määräaikaisen katseluoikeuden elokuvaan, jonka tiedoston lataavat (tilapäisesti) koneelleen ja toistavat tv-kortilla varustetulla PC:llä tv:stä tai videoprojektorista. Niin kuin pornoteollisuus on käytännössä tehnyt mpeg4-elokuvillaan jo useamman vuoden ajan (esim.
http://www.aebn.net -palvelu).
On sanottu, että Blue Ray -levyformaatti on viimeinen optinen levymalli, jonka avulla video-ohjelmaa yleensä ottaen fyysisesti jaetaan ennen kuin sisällön jakelu on siirtynyt kokonaan nettiin.
Ja ehtiikö sitten näitä elokuvia katsoa? No se riippuu ihan kunkin omasta ajan käytöstä...
Pora-liike kirjoitti: "Minusta Makuuni ei tarjoa mitään olennaista. Pääasiassa se tarjoaa ei-oota.
Riippuu kokonaan siitä, mitä etsii. Kaipa sieltä etsivälle löytyy, koskapa joskus viikonloppuisin paikallisen vuokraamon sisällä on väkeä isompaankin jonoon asti.
He eivät liene ole yhtä kriittisiä ajankulun suhteen kuin Poris tai Juhani.
Oma satunnainen dvd-vuokraus tapahtuu 1-2 kertaa kuukaudessa, jos joku leffa on jäänyt näkemättä teatterissa tai vaihtoehtoisesti haluan/-mme viettää
elokuvaillan. Ihan kaikkea "mielenkiintoista" en kuitenkaan tv:stä katsele, emmekä toistaiseksi tallentele minnekkään niitä katsomatta jääneita - uusintana ne tulevat jossain vaiheessa kuitenkin.
Kokeilehan Poris hankkia ulkoinen 1,5 teran kovalevy (mahdollisesti kovo erikseen ja kuoret siihen) - piuha kiinni digiboksiin ja siitä vaan siirtämään... Tuollainen 1,5 teran ulkoinen kovo (bulkkitavarana) maksaa n.80 - 90 € ja kuoret siihen arviolta 25 - 30 euroa. Tietysti tämä ratkaisu edellyttää digiboksilta yhteensopivuutta esim USB-liitännän suhteen ja tuen ulkoisen kovalevyn käyttöön... Vaihtoehtoisesti tarjolla on 500Gt:n ulkoisia kovoja, joille voi tallentaa myös...
arkadas kirjoitti: "Riippuu kokonaan siitä, mitä etsii."
Discshopista olen joutunut ostelemaan esimerkiksi Escape from L.A.:n, nauhalla on esimerkiksi klassikko Tuulen Viemää. Minua kiinnostaisi esimerkiksi sairastuessani viettää tähtiporttimaratoni, mutta Tähtiporttia on mahdotonta vuokrata, pitäisi ostaa (kallista) tai ladata jaksot netistä (hidasta ja tökkivää). "Pathfinder" on leffa, jota ei muuten löydä Suomesta niin mitenkään, se on ikään kuin tiskinalustavaraa. Ei muuten löydy IMDB:stäkään, mutta löytyy USA:ssa Blockbustersista.
(Edittiä, löytyi:
http://www.imdb.com/title/tt0093668/ )
Minulla on naarmuisella VHS-kasetilla myös mainio leffa "Väkivallan veljeskunta" (
http://www.imdb.com/title/tt0214552/ ), ei löydy Makuunista. Samaa tasoa on "White lies" (
http://www.imdb.com/title/tt0149371/ ), turha etsiä Makuunista myöskään, eikä myöskään the Siege at Ruby Ridge (
http://www.imdb.com/title/tt0117523/ ) löydy Makuunista.
Tähtiportin ystävä kommentoi varmasti monen puolesta: "Joo haistakaapa subilla pitkä paska vitun runkkarit. mikä helevetin idea oli siirtyä 1 jakso/viikko systeemiin. Sanokaahan perkele että ette oo ostanu kun tähän 4. tuotantokauteen asti. Nyt tuli sit hätä puseroon et jaksot loppuu kesken. Voi vitun vitun vittu."
"Kokeilehan Poris hankkia ulkoinen 1,5 teran kovalevy (mahdollisesti kovo erikseen ja kuoret siihen) - piuha kiinni digiboksiin ja siitä vaan siirtämään... Tuollainen 1,5 teran ulkoinen kovo (bulkkitavarana) maksaa n.80 - 90 € ja kuoret siihen arviolta 25 - 30 euroa. Tietysti tämä ratkaisu edellyttää digiboksilta yhteensopivuutta esim USB-liitännän suhteen ja tuen ulkoisen kovalevyn käyttöön... Vaihtoehtoisesti tarjolla on 500Gt:n ulkoisia kovoja, joille voi tallentaa myös..."
Niin, mutta minä en ole ainakaan omalta digiboksiltani saanut siirtymään USB-kaapelin välityksellä mitään.
Mua kyllästyttää elokuvien kapea tarjonta. Euroopassa tehdään paljon mielenkiintoisia elokuvia kuten vaikka Ranskassa, mut tänne rantautuu vaan amerikkalaista skeidaa. Yhes vaiheessa ostin dvd elokuvia, mut kun yhden kerran katsoo niin ei kyllä enää uudelleen. Et vois limpata ikkunasta pihalle. En enää osta eikä kyl ees kiinnosta elokuvat kun ne ovat pääsääntöisesti huonosti tehtyjä.
Mä taidan siirtyä äänikirjoihin.
Niksu kirjoitti: "Jos kyse on makuunista, niin irtokarkeilla."
Totta. Edellisen laman aikaan karkkikauppa kävi hyvin. Joku totesi silloin täydessä Stokkan karkkimyymälässä, että "tää on nyt niitä hellyyshommeleita".
Irtokarkeissa on karmea kate. Eräs yksityinen kioski myi lapsille karkkeja kappaleittain tai pikkuruisiin pusseihin pakattuina. Ostin kerran pussin ja punnitsin kirjevaa'alla. Laskin kilohinnan kioskin tuotteelle ja vertasin tukussa suurissa laatikoissa myytävien karkkien hintoihin. Kioskinpitäjällä oli karkeille jättimäinen kate. Oma mielipiteeni oli, että hän käytti hyväksi lapsiperheitä.
Toisaalta jos vertaamme asvalttikartelleihin tai puoluetukiin meiltä verojen kautta imettyjä rahoja, niin suhteessa pienistä asioistahan kuitenkin on kysymys. Jostakin sen kioskinpitäjän täytyi elantonsa ansaita. Hän piti kioskiaan auki joka ikinen päivä 10-12 tuntia. Palvelukin maksaa.
Edes alkeellinen hintavertailu voisi piristää perheen taloutta kummasti. Samoja asioita voi ostella halvemmalla muista kaupoista kuin kioskeista tai bensa-asemilta.
...ja kuka mitenkin aikaa käyttää tosiaan, minulla ei televisiota ole joten en sitä katsele, eli digiboksin täyttyminen ei ole ongelma. Leffoja aika ajoin...ja niitä ostan itse tai lainaan kirjastosta tai kavereilta.
Hyvän leffan katsoo mielellään useammin kuin kerran.
Pora-liike; oletko kokeillut etsiä kirjastosta? Huomasin, että siellä on todella laaja valikoima kaikkea mahdollista tv-sarjoista harvinaisiin elokuviin. Lisäksi sieltä löytyy paljon sellaisia leffoja, joita kaupalliset vuokraamot eivät ota listoilleen.
Jännää on tämä elämä teknisten hilavitkuttimien maailmassa: Jokunen päivä sitten, kun tuskailuanne digiboksien täyttyvien kiintolevyjen kanssa lueskelin, tuli mieleeni omankin (hdd-/dvd-)tallentimeni melko täysi kiintolevy. Ja kas kummaa, laite päättikin äsken ratkaista pulmani "kaatumalla" ja sekoittamalla kaikkien tallennettujen ohjelmien järjestyksen sekä tuhoamalla käsinsyötetyt nimitiedot. Kumma kyllä, olo on oikeastaan helpottunut: nyt minun vihdoinkin on pakko käydä kaikki nimikkeet läpi ja ottaa talteen vain tärkeimmät, jotta saan levyn formatoitua. Oma "ennätykseni" siitä ajasta, jonka ohjelma on levyllä viettänyt odottamassa sopivaa katseluhetkeä, on noin 2,5 vuotta. Pistääkö kukaan paremmaksi?