Elämäni saunat

On yksi oleellinen asia, missä Suomi on paras vuodesta toiseen: Suomi on saunojen ja saunomisen suurvalta. Mutta minkälaiset löylyt ovat muualla? Oleellisintahan kaukomailla ollessa on päästä saunaan, mieluiten nopeasti. Mitä sauna kertoo maasta?

Yhdysvallat
Koska Yhdysvallat on laaja maa, kuvailen kaksi saunaa.
San Joséssa oli sähkösauna, jossa veden heittäminen kiukaalle oli kielletty. Amerikkalaisten mukaan sähkön ja veden yhdistäminen kun on riski turvallisuudelle. Saunassa oli lämpö noin 40°C, suunnilleen yhtä paljon kuin ulkona. Ulkona taas oli laaja uima-allas. Siitä ei kuitenkaan oltu otettu vettä pois hukkumisen estämiseksi.

Kingsin piirikunnassa oli leirintäalue Hauli Huvila. Leirintäalue oli yksityinen, siitä ei puhuttu ulkopuolisille ja siellä pääsi yöpymään henkilö, jolla oli esittää voimassaoleva Suomen passi sekä hänen perheenjäsenensä.

Eesti
Hiidenmaalla oli ihan normaali sauna, mutta sen yhteydessä oli kylpyamme, joka oli niin tekninen, etten osannut sitä käyttää. Tiedän, että tulee aika vielä, etten enää tiedä kuinka kylpyammeessa kylvetään, mutta ihan vielä en olisi sen uskonut tulevan.

Ruotsi
Abiskon retkeilymajalla oli sauna, joka oli äärimmäisen puhtaana pidetty, kuin kliininen. Löylyt olivat vähän tylsiä ja velttoja. Kiuas sanoi vain laiskasti påfff!

Venäjä
Karjalan tasavallassa pääsin kunnon, vanhan ajan puulämmitteiseen saunaan, jossa oli kuuma kuin gehennassa. Saunasta pääsi kastautumaan läheisessä järvessä keskellä kylää. Järven vesi oli hyytävän kylmää, olihan marraskuu. Kiukaassa oli tekninen ratkaisu sellainen, että lauteilta piti tulla alas, heittää löylyvesi etuluukusta sisään, jonka jälkeen tulikuuma löyly tuli rakettina suoraan kasvoille ellei älynnyt tieltä pois.
Saksassa (viihde)kylpylässä oli useita saunoja, muistaakseni 20 asteen välein 40:stä 120:een. Kylmimmässä kuului olla 45 minuuttia kerrallaan, koska kolme erilaista magneettikenttää vaihtelivat 15 minuutin välein. Missään ei saanut heittää vettä kiukaalle, kuumin sauna oli ainoa missä ei tullut kylmä... Lisäksi paikalliset paheksuivat sitä että puhuimme saunassa, aidossa suomalaisessa saunassa kun kuulemma pitää olla hiljaa!
  • 3 / 4
  • millikan
  • 25.7.2008 15:42
Juu, Saksa...

Itsekin olen parissa kylpylässä ollut muutamassa saunassa (ne harrastavat noita "kymmenen erilaista saunaa" juttuja). Ja kyllä niissä kuumemmissa on ollut ihan lämmin, ja joitain ihan kivoja saunoja on tullut vastaan...

Mutta se on tosiaan aika yleistä että monessa saunassa on hiljaisuus ja taustalla soi sellainen newagerentoutuspimpelipom-musiikki...olen huomautellut että yleinen sauna on sosiaalinen tapahtuma mutta ainakin kylpyloissä asia ei ole näin.

Ja loylyä heitellään joissain paikoissa, kaikkialla se ei ole sallittua/mahdollista. Tosin kun suosivat myos noita aromaattisia oljyjä loylyvedessä niin mitään megaloylyja ei voi heittää jos ei halua tukehtua eukalyptuksen tms tuoksuun.

Ja sitten on nuo seinällä olevat saunontaohjeet montako kertaa käydään loylyhuoneessa ja mitä siinä välillä tehdään, ja seinällä olevat tiimalasit joista voi ajoittaa 15 minuutin loylyt. Eli suomalainen "menen sen mukana mikä tuntuu hyvältä" on outo asenne...

Mutta joka tapauksessa, jos jättää huomiotta jotkut oudot paikalliset tavat niin olen ollut hyvissä saunoissa Saksassa.
  • 4 / 4
  • arkadas
  • 26.7.2008 0:06
Omat kokemukseni muualla saunomiseen rajoittuvat pariin ulkomaan hotellin "saunoihin", sekä tietystikin (lähes) jokaiseen Turkin matkaani kuuluvaan hamam - käyntiin. Hamam eli turkkilainen sauna poikkeaa suurestikin suomalaisesta - höyrysaunaksi hamamia voisi yhdellä tavalla kuvata. Itse pidän hamamista huomattavasti enemmän kuin tavallisesta kotikansallisesta saunastamme.

http://www.phnet.fi/public/ergene/turkki/sauna.html

Vanhin hamam, jossa olen käynyt on yli 700 vuotta vanha.
http://www.antalya.com/images/hamam.jpg