Miten lapsia tehdään?

Sateenkaariperheet ry järjesti tänään tilaisuuden, jossa sateenkaarikansalaisia valistettiin lasten hankinnasta. Anna Moring antoi kuulijoille suorastaan mahtavan infopaketin sateenkaarilapsen hankinnasta. Viimeistään tuon esityksen jälkeen tajusi, että sateenkaarivauva ei voi olla mitenkään hetken mielijohteen seurausta. Yhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Niittynen viimeisteli Moringin hienon esityksen.

Lapsen hankinta voi olla koti-inseminaatiolla ("muumi-mukimenetelmä") toteutettu ja päätyä vaativimmissa tapauksissa jopa koeputki- ja mikrohedelmöityksen käyttöön. Klinikoilta hankittuna hedelmöityshoidot maksavat 400-500 euroa/kerta. Jos tavanomaiset inseminaatiohoidot eivät onnistu, voivat erikoishoidot maksaa 1.500-2.000 euroa/kerta. Inseminaatio ei ole riskitön. Vaarana voivat olla erilaiset taudit HIV:stä lähtien.

Sateenkaarilapsen hankinnan yksi tekijä on se, mikä rooli sovitaan siittiöiden luovuttajalle, täydellinen vastuu lapsesta ja toisessa päässä anonyymi luovutus. Nykyisin sperman luovuttajasta rekisteröidään tiedot. Vain parista maasta Euroopassa voi saada anonyymiä spermaa, siis isää ei voida koskaan tunnistaa.

Juridinen puoli on niin monimutkainen, etten edes yritä sitä kuvata. Joka tapauksessa lapsen hankinta on osapuolten syytä sopia tarkasti paperilla. Sitä kutsutaan intentiosopimukseksi. Lakien määräyksiä sillä ei voida kuitenkaan ohittaa. Sopimuksia laadittaessa ohje on miettiä myös sellaiset mahdollisuudet, että asiat menevät pahasti vikaan. Esimerkiksi lapsen kasvatuksesta vastannut pari eroaa taikka kumppani kuolee. Lapsen huoltajuus olisi hyvä olla mietittynä etukäteen hankalissakin tilanteissa.

Kerrassaan merkittävä ja onnistunut tilaisuus. Miehet loistivat poissaolollaan, mitä suuresti ihmettelen.
  • 2 / 7
  • arkadas
  • 28.6.2008 13:08
"Miehet loistivat poissaolollaan, mitä suuresti ihmettelen."

Olisikohan syy miesten poissaololle se, että miehille, naisia harvemmin, tulee halu hankkia lapsia - varsinkin miesparille.
  • 3 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 28.6.2008 17:35
En ole aivan vakuuttunut miesten lastensaannin haluttomuudesta. Omaan tuttavapiiriini kuuluu melkoinen joukko homomiehiä, joilla on taikka joilla on aikeissa hankkia jälkikasvua tavalla taikka toisella.
Miksipä tuota selitellä. Uskon vakaasti, että 80/20-sääntö pätee tässäkin. 80% homomiehistä ei halua lapsia ja 20% miettii kenen kanssa. Joten Juhani tuntenee siis kutakuinkin 60 homomiestä, jotta pääsee sanomaan "melkoinen joukko..."

On eri asia puhua mahdollisuudesta hankkia homomiehenä / miesparina lapsi, kuin hankkia se lapsi. Tarkistahan Juhani siitä melkoisesta joukosta, kuinka moni todella haluaa miesparina isäksi ja on aikeissa toteuttaa halunsa esimerkiksi lähimmän 5 vuoden sisään...
  • 5 / 7
  • Krister
  • 2.7.2008 14:59
Minä luulen, että isyys voisi olla homomiehille aivan yhtä luonteva juttu kuin heteroille ja ei sen kummallisempaa kuin äitiyskään. Epäilen, että aika harva miespari, pahimman biletysiän ohitettuaan, on tietoisesti päättänyt, että "ei halua lapsia". Yhteiskunta vain on niin rakennettu, että vieläkin aktiivista isyyta ja lasten haluamista pidetään vähän kummallisena.

Miehen edelleen oletetaan keskittyvän työuraansa, kavereihin ja seksiin; jos parisuhteessa hankitaan lapsia niin aloitteen ja vastuun tulee lähteä naiselta. Homomiehet ja lapset yhdistelmä tuntuu olevan hyvin outo asia tai jopa tabu, niin yhteiskunnassa ylipäätään kuin homopiireissäkin. Kun vielä miesparille lasten saanti ei onnistu ilman sitkeyttä ja vaivannäköä, usiemmat homot varmaan vain unohtavat asia. Lasten saaminen on jotain mitä on turha pohtia.
Mikä ihmeen 80/20-sääntö? Siis että 80% väestöstä ei halua lapsia? Juu, osaan kyllä lukea sen verran että tuossa arkadaksen viestissä nimenomaan mainitaan homomiehet, mutta jotenkin musta tuntuu että näissä(kään) asioissa käyttäytyminen ei kyllä juuri poikkea koko väestöstä.
"Mikä ihmeen 80/20-sääntö?" - kyseessä on Pareton sääntö
http://www.gassner.co.il/pareto/

Esimerkiksi: 20 % asiakkaista ostaa 80 % tuotteista - käänteisesti 80% asiakkaista tuottaa 20% katteesta. Kyseistä "sääntöä" voi soiveltaa sopivissa kohdin melkein mihin tahansa. Jatketaan toisella esimerkillä: 20% väestöstä enemmän tai vähemmän hbtl, 80% ollessa siis heteroita ;) - kannattaa huomioida, että kyseinen "sääntö" on tuollainen karkea mittakaava asioille...

Jos muut ovat sitä mieltä, että homomiesten isiyyshaaveet ja -toiveet, ovat samaa luokkaa kuin heteroilla, on oma ystävä/kaveripiirini (homot) sitten poikkeuksellinen (suurin osa alle 40v (80%)) =D), koska tähän kategoriaan rajatuista 15 henkilöstä ei kukaan ole halukas isäksi (itseni mukaan lukien), ja kun lukuun lisää heteromiehet samassa kategoriassa (12) - vain kolme heistä on isiä tarkoitushakuisesti.

No, en kinaa asiasta sen enempää - kun en näistä muumimuki-jutuista tiedä sen enempää, eikä aihepiiri ole ajankohtainen muutoinkaan kohdallani...
(Omalla kohdallani pitäydyn yli 35 v sitten tekemässäni päätöksessä - maailmassa on muutoinkin tarpeeksi "isättömiä" ja "äidittömiä" lapsia. nimim. avioerolapsi)