Seksuaalisen hyväksikäytön julkisuuskuva muuttunut

Onko seksuaalisen hyväksikäytön julkisuuskuva muuttunut?


Olen pannut merkille, että lasten seksuaalisen hyväksikäytön julkisuuskuva on muuttumassa. Lasten seksuaalinen hyvksikäyttö nousi aikoinaan vahvasti julkisuuteen Thaimaa-uutisesta. Siellä ensimmäinen ruotsalaismies vangittiin poikien hyväksikäytöstä. Ruotsalaismiehen sisar kirjoitti julkisen kirjeen ja ihmetteli, että suuren pidätysoperaation kohteena oli "tietenkin" homomies. Kotimaastakin alkoi vähitellen tulla uutisia siitä, miten melko usein nuorehko mieshenkilö ehdotteli 10-15-vuotiaille pojille erilaisia seksuaalisia ehdotuksia tai keski-ikäiset miehet houkuttelivat nuoria esim. viinaa tarjoamalla. Joskus näissä oli mukana selvä suunnitelma käräyttää hyväksikäyttäjä. Esim. uimahallissa joku esitteli penistään. Vankeus oli luultavasti usein ehdollista. Tv:n Silminnäkijä-ohjelma kertoi poikien hyväksikäyttäjästä, ja kertoi miehen uuden osoitteen. 400 metrin säteellä oli useita kouluja ja lastentarhoja.

Ulkomailla superskandaali oli tietenkin katolisen kirkon sisällä paljastunut laaja poikien hyväksikäyttö vuosikymmenien aikana. Elokuvissa teemaa oli käsitelty melko paljon, mutta oikeassa elämässä asia vaiettiin pitkään.

Monesti olen ihmetellyt, miten vähän on puhuttu esim. Thaimaan nuorien tyttöjen hyväksikäytöstä. Seksibisneksessä on mukana satoja tuhansia alaikäisiä tyttöjä, mutta esim. ulkomaisissa pedofiiliuutisissa on yleensä jäänyt kiinni vain poikien hyväksikäyttäjiä.


Viime aikoina julkinen kuva on vahvasti muuttunut ainakin Suomessa. Nyt on alettu nostaa julkisuuteen tyttöjen hyväksikäytöt, viimeksi tänään tv1:n Ilona Rauhala-ohjelmassa. Luulen, että julkinen kuva on tullut rehellisemmäksi. Hyväksikäyttäjiä löytyy sekä homoista että heteroista. Ja näille nuorille hyväksikäyttö on yhtä traumaattinen oli kyse pojasta tai tytöstä.

=====

Muistan itse nuoruudestani aina sen, kun vanhempi mies ehdotti minulle kadulla seksikontaktia - elämäni ensimmäistä kertaa. Vaikka olen homo ja olin jo täyttänyt riittävästi vuosia, se oli niin vaikea kokemus, että välttelin tätä miestä aina sen jälkeen. Kyseessä ei lain mukaan olisi ollut mikään hyväksikäyttö. Taannoin näin Helsingin Sanomissa, että ko. mies täytti vuosia. Hän on arvostettu ihminen omalla alallaan. Nyt olen jo sen verran kypsynyt, että olisin ollut valmis ottamaan yhteyttä ja toivottamaan hyvää vanhuutta. Mutta se jäi tekemättä. Ehkä hän ei olisi edes muistanut tapahtumaa.
Joskus muistan jonkun (en yhtään muista kenen ja missä) todenneen, että miehelle miehen raiskaamaksi joutuminen on pahin mahdollinen kohtalo - ja samassa yhteydessä tuli esiin että tämän sanoja ei pitänyt naisen miehen raiskaamaksi joutumista naiselle ensinkään yhtä pahana asiana. Sen muistan, että näkemystään valottava on mies.

Ehkä kyse on ollut vähän samanlaisesta ilmiöstä hyväksikäytönkin kohdalla; naisen on ajateltu olevan olemassa miestä (ja tämän halujen tyydyttämistä) varten, kohteena. Miehen hieman kyseenalaistakin toimintaa naisen suhteen on pidetty "normaalina". Sitä on suvaittu paljon pidemmälle kuin jos kyse olisi kahdesta miehestä.

Kahden naisen välisistä asioistahan vaietaan tyystin.
  • 3 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 12.2.2008 20:21
Sananlasku "Ei korppi korpin silmää noki" saattaa pitää tässä paikkansa. Tämän olen ollut havaitsevinani miesten kommenteista eduskunnan lähentelyjupakan kohdalla. Heteromies puolustaa toista heteromiestä.

Tyttöjen heteroseksuaalista hyväesikäyttöä Thaimaassa pidetään vähäisenä ongelmana, vaikka se saattaa olla laajaakin. Heteromiehethän siihen syyllistyvät. Kun joku pitää nostaa lasten hyväksikäytön syypääksi, niin eikö vain siihen homo kelpaakin oivallisesti. Jäävät omat synnit huomiotta.