Mikä kumman kasvihuoneilmiö?
Olen ruikuttanut Kanadaan Suomen kurjasta talvesta ja kasvihuoneilmiöstä. Jopa ensimmäiset sienet on meillä Espoossa poimittu tammikuussa.
Kanadassa heidän alueellaan ulkona tuulen vaikutuksesta pakkasta on jopa -55 astetta. Väitti sen olevan oikeasti totta. Ulos mennään vain sen verran kuin juostaan rivakasti autoon käymään pakosta jossakin tai takaisin sisälle.
Pakkasen purevuustaulukko löytyy vaikkapa osoitteesta:
http://www.fmi.fi/tuotteet/kauppa_17.html Sieltä aukeaa myös lumoava sovellus jolla voi sitten katsella millä edellytyksillä tuo -55 asteen purevuus saadaan aikaan. 15 m/s tuulella pitäisi pakkasta olla -34 astetta jotta tuohon päästäisiin. Ei mahdotonta, muttei nyt varmaan ihan jokapäiväistä.
Mutta eiköhän meillekin ole kunnon talvet luvassa kunhan vain Golf-virta saadaan pysäytettyä...
..ja Golf-virran pysähtymiseen ei menee enää kauan, sillä uusimman ennusteen mukaan on pohjoinen napajää sulanut jo viiden vuoden kuluttua.
Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ei tarkoita pelkkää koko planeetan tasaista lämpenemistä, vaan se tarkoittaa myös äkkinäisiä, yllättäviä ja radikaaleja sääilmiöitä. Ilmastonmuutoksen myötä esimerkiksi hirmumyrskyjen määrä kasvaa ja sademäärät lisääntyvät yhtäällä kun samaan aikaan toisaalla kärsitään yhä todennäköisemmin kuivuudesta. Kun huomioon otetaan vielä valtamerten lämpeneminen ja tämän vaikutus merivirtoihin (esim. Golf-virta), niin virtauksissa tapahtuvat muutokset voivat paikoin jopa viilentää ilmastoa. Ilmastonmuutos on siis paitsi ilmaston lämpenemistä myös sen muuttumista kaoottisemmaksi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Venus
Maapallo tulevaisuudessa?
JuhaniV kirjoitti: "Olen ruikuttanut Kanadaan Suomen kurjasta talvesta ja kasvihuoneilmiöstä. Jopa ensimmäiset sienet on meillä Espoossa poimittu tammikuussa.
Kanadassa heidän alueellaan ulkona tuulen vaikutuksesta pakkasta on jopa -55 astetta. Väitti sen olevan oikeasti totta. Ulos mennään vain sen verran kuin juostaan rivakasti autoon käymään pakosta jossakin tai takaisin sisälle."
Kröhöm... Oikea sana on kasvihuoneilmiön voimistuminen. Eikä sitä paitsi nykyään puhuta enää kasvihuoneilmiöstä, vaan ilmastonmuutoksesta, koska se on paremmin tilannetta kuvaava. Säätilalle kun tapahtuu muutakin kuin vain lämpenemistä.
Riippuu paikasta..Tama on maaailman laajempi maa, idan (atlantin) puolella on kova luminen talvi tana vuonna. Etelassakin,ja preerie provincceissa, lannessa hyva (Brirish Columbia,BC.) Ylhaalla Nothwest Territories )Suomen korkeudella on aina normaali talvi. Ette voi sanoa mita Canadassa on ilma tanaan.
Olen ilmastonmuutoksen kokenut konkreettisesti. Parikymmentä vuotta sitten tänne Espoon perukoille muutettuamme joka talvinen riesa oli lumen lapiointi talon katolta. Joskus useita kertoja talven aikana. Oli vaarana, että suuri lumikuorma olisi romahduttanut katon. Yli viiteen vuoteen en ole pudottanut katolta ainuttakaan lapiollista lunta.
Olen sitkeästi sitä mieltä, että nykyiset leudot talvet ja yllättävät sääilmiöt eivät ole ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen aikaansaannosta ainakaan siinä määrin, kuin yleensä annetaan ymmärtää.
Säät tuntuivat "yleisen mielipiteen" mukaan olevan aivan kohdallaan vielä muutama vuosi sitten, siis kesät olivat normaaleja kesiä ja talvet normaaleja talvia. Siitä on niin vähän aikaa, että vuodet voi hyvin laskea sormilla. Jos ilmastonmuutos todella etenisi näin nopeasti, eihän tämä maapallo olisi ihmiselle elinkelpoinen enää 20 vuoden kuluttua. Niin tuskin tulee kuitenkaan käymään.
"Jos ilmastonmuutos todella etenisi näin nopeasti, eihän tämä maapallo olisi ihmiselle elinkelpoinen enää 20 vuoden kuluttua."
Sanos muuta. Pelottaako? Kyllä pitäisi; tutkijat kun ovat tällä hetkellä melko varmoja, että ilmastonmuutos eteneekin huomattavasti pelättyä nopeammin.
"Niin tuskin tulee kuitenkaan käymään."
Toivossa on hyvä elää.
Codpiece kirjoitti: "Sanos muuta. Pelottaako?"
Ei pelota. Ei, vaikka ilmastonmuutos todella etenisikin noin nopeasti. Maapallolle tuskin on suuri menetys, vaikka ihminen ei täällä enää kykenisikään elämään.
"tutkijat kun ovat tällä hetkellä melko varmoja, että ilmastonmuutos eteneekin huomattavasti pelättyä nopeammin."
Tutkijat ovat olleet melko varmoja monesta asiasta. Viime vuosina muun muassa maailmanlaajuisesta lintuinfluenssapandemiasta, SARS-epidemiasta jne. Veikkaan että niistä ovat olleet melko varmoja myös monet tämän foorumin lukijat. Tutkijat ovat aikanaan olleet melko varmoja myös mm. siitä, että planeettamme on litteä ja siitä, että oudosti käyttäytyvät ihmiset ovat noitia.
On toki selvää, että ilmasto on lämmennyt. Mutta lainkaan selvää ei ole se, onko sen taustalla todella ihmisen toiminta vaiko luonnon muut prosessit. Ilmastonmuutoksesta keskusteltaessa tunnutaan unohtavan, että tiede ei ole kaikkitietävää, ja voi olla luonnontieteellisiä prosesseja ja reaktioita joista ihmisellä ei ole aavistustakaan. Kuulisin mielelläni, millä perusteella nämä toistaiseksi tuntemattomat ilmiöt eivät voisi olla ilmastonmuutoksen taustalla.
Simsalabim Jim kirjoitti: "Maapallolle tuskin on suuri menetys, vaikka ihminen ei täällä enää kykenisikään elämään."
Amen. Itse asiassa parasta, mitä tälle pallolle voisi tapahtua olisi, että tämä sen historian tuhoisimmaksi osoittautunut elämänmuoto häviäisi jäljettömiin (eikä hätää, kyllä ihminen varmasti tästä ennen pitkää vielä huolehtiikin ja ihan itse). Maapallon toipuminen katastrofaaliseksi osoittautuneesta kokeilusta nimeltä ihminen tosin kestää ainakin satoja tuhansia vuosia, mutta hyvin pieni ajanjaksohan tuo on verrattuna sen koko elinkaareen...
Haitat lämpenemisestä ovat hyvin kouriintuntuvia. Jo nyt paksukarvainen koira kärsii kuumista kesistä. Jänis juoksee Kaivopuistossa valkoisena, vaikka maa on musta. Maalla rakennukset kärsivät kosteudesta. Puurakennukset eivät lahonneet ennen talven pakkasten aikaan. Nyt ne ovat kosteita läpi talven. Haitat ovat monenlaisia. Jotkut sopeutuvat, jotkut eivät. Kun afrikkalaiset lähtevät kohti viileämpää pohjoista, siinä on vitsit vähissä. Tai kun ruoka kallistuu, kun pellot muutetaan tuottamaan bensiiniä maailman pienelle rikkaalle eliitille.
Jumala asetti ihmisen vallitsemaan luontoa ja saamaan siitä elantonsa. Ihminen on ajautunut tässä melkoisen ongelman eteen: kasvattaa volyymiä tuhoamatta resursseja. Ihmisen on vaikea itse nousta tästä synnistään: ympäristönsä saastuttamisesta. Itsensähän ihminen on jo saastuttanut ja siitä johtuu saastumisen laajeneminenkin.
Silti Jumala ei ole hylännyt ihmistä. Hän toteuttaa ihmiskunnalle varaamaansa suunnitelmaa vääjäämättä. Hän on toivomme. Jokainen teko Jumalan valtakunnassa (= meidän keskellämme) on teko, jolla on arvonsa. Olemme välikappaleita, joiden kaikilla teoilla teemme ratkaisua.
Alkuräjähdyksen jälkeinen materian uudelleenkasaantuminen galakseiksi ja aurinkokunniksi, maan kehittyminen sellaiseksi kuin se on, elämän synty ja sen kehittyminen eri elämänmuodoiksi on osa sitä tarinaa, johon ihminenkin kuuluu. Ihminen on evoluution myötä saanut kyvyn ajatella käsitteellisesti ja sen avulla tullut taitavaksi hyödyntämään mm. erilaista tekniikkaa. Ihminen on myös hyödyntänyt luonnonvaroja melko suruttakin.
Ihminen ja koko ihmiskunta on yksin vastuussa niistä ratkaisuista, mihin suuntaan elämänpiiri tällä pallolla kehittyy - ja tekee ratkaisunsa myös mm. ihmiskunnan säilymisestä samalla.
Minä en usko, että mitään suunnitelmaa on. Se ei vaikuta kovin todennäköiseltä. On vain sarja tapahtumia jotka ovat seurausta jostain aiemmasta.