Ajan ilmiö: Facebook ja sadat frendit

Seuraava
FB on ihan tyhmä. Täynnä selfietä.Sitten on jenkeillä outoja sääntöjä: jos laittaa privaa, niin estetään. Homot laittaa itsestään koko ajan melkein alastonkuvia. Sit arabihomot laittaa näitä naintikuvia ja alastonkuvia jne. Mä en ymmärrä mitä FB on. Mitä varten? Kai sen kautta tehdään profiileja jenkeissä.
Yleensäkin olen joten kyllästynyt tietokoneihin. Koko ajan saa ostaa uutta eikä tietsikat oo mitään ekologista kuten puhelimetkaan: suurin osa menee luontoon, saastuttavaa romua-jätettä. Miksi vihreä liike ei boikotoi nykymenoa? Tietsikoita kuten Applea ja Mikrosoftia tulisi boikotoida: vakoilukoneita. Haluaisin takaisin lankapuhelimet. Joissakin on nuo internet puhelimet. Muistan kun mun yks frendi heitti oman puhelimensa mereen. Kohta mä teen saman jutun.
Kylässäkäyntiä (ja julkisessa tilassa kohtaamisia) sosiaalinen media ei näyttäisi lopultakaan syrjäyttäneen, vaan jopa lisänneen spontaaneja kohtaamisia, kun ihmiset tietävät toistensa menemisistä ja tulemisista enemmän. Vaan miksi ihmeessä pitäisi erityisesti soitella? Tuo "soittelu" - jopa kuvallinen sellainen - muuten onnistuu myös sosiaalisen median kautta.
Nelisen vuotta sitten tuli todettua, että kylässäkäyntiä (ja julkisessa tilassa kohtaamisia) ei sosiaalinen media ollut syrjäyttänyt. Kyläilyjä ja lähikontakteja on rajoittanut nyt vuoden päivät vellonut koronapandemia.

Sosiaalisen median palvelut sen sijaan ovat tässä tilanteessa osoittautuneet suoranaisiksi sosiaalisen kanssakäymisen mahdollistajiksi! Millaistakohan tämä olisikaan ollut reilu vuosikymmen tai etenkin kaksi vuosikymmentä sitten?
Yksi huomio vielä tämän ketjun avausviestin pohdinnasta: "Mutta käykö myös niin, että tieto kulkee vain frendipiirien sisällä ja entistä vähemmän ulkopuolelle jääville. Kun tapahtuu jotain HLBT-rintamalla tai jotain uutta on tulossa, frendipiirit omivat sen kaiken ja muille ei jää mitään. Asioista kerrotaan vain omassa frendiverkostossa. Joka alalle tulee asiaa vihkiytyneiden joukkoja, ja muut ovat entistä enemmän ulkopuolisia."

Tuo Vaeltajan näkemä asia on sittemmin jossain määrin toteutunut muodossa, josta puhumme "kuplina", "siiloina" tai vaikkapa "klikkeinä". Sosiaalisessa mediassa on erilaisia suljettuja ryhmiä, jonne pääsy on enemmän tai vähemmän tarjolla yleisesti. Sellaisen piirin ulkopuolelle ryhmissä jaettu tieto ei automaattisesti leviä. Toinen mekanismi ovat sosiaalisen median palvelujen algoritmit, jotka tuovat postauksia tarjolle valikoidusti, samanmielisten kuplia muodostaen.

Monet suomalaiset hlbti-toimijat ovat ottaneet ensisijaiseksi viestintäkanavakseen sosiaalisen median palvelut, pitkälti kai sen helppouden vuoksi ja koska monet aktiivit ovat aktiivisia myös sosiaalisessa mediassa. Tähän liittyy oletus, että suorastaan ihan kaikki ovat sosiaalisessa mediassa - ja lopputuloksena unohdetaan tavoitella kiinnostuneita ja vertaistukeakin kaipaavia muualta. Monet hlbti-yhdistykset ja tukipalvelut näyttävät unohtaneen sen, että heitä juuri eniten tarvitsevia saattaa hyvinkin olla tyystin sosiaalisen median palvelujen ulkopuolella. Ihmisillä on erilaisia syitä olla liittymättä tai rekisteröitymättä sosiaaliseen mediaan. Toisinaan jonkin toimijan some-sivulla julkaistu tieto on avoimesti tarjolla kuin tavallisella verkkosivulla aikään, mutta ei aina.
Seuraava