Äiti ulos kaapista - mitä lapset?

  • 1 / 1
  • vaeltaja2006
  • 3.9.2007 8:11
Äiti ulos kaapista – miten murrosikäiset lapset suhtautuvat


Itävallassa Crazin kaupunginvaltuuston vihreä huippuehdokas tammikuun vaaleissa Lisa Rücker kertoo lehtihaastatelussa, miten hänen murrosikäiset lapsensa suhtautuivat, kun perheeseen ilmaantui toinen nainen.

Lisa oli neljä vuotta naimisissa ja siitä avioliitosta on kaksi lasta. 10- ja 13-vuotiaat. Kolme vuotta sitten Lisa rakastui 43-vuotiaaseen naiseen. Avioliitto loppui ja naiset muuttivat yhteen. Lapsista huolehtivat yhdessä isä ja äiti. Vanhempi tytär koki ongelmia lesboperheestä Nyt oli kysymys uuden naisen roolista perheessä. Tytärtä vaivasi myös ajatus siitä, että perhe ei ollut ”normaali”. Siinä auttoi, kun lapsi näki, että Lisan äiti ja veli suhtautuivat uuteen tilanteesen täysin luonnollisesti. Lapsi alkoi sopeutua. Lisan mielesstä on tärkeää, että lapsi näkee ettei mikään muutu. Lapsi kuitenkin vaati, että säännöistä pidetään kiinni: äiti esim. ei saa suudella elämänkumppaniaan, jos lapsen kaverit ovat kylässä.

Nuorempi tyttö oli 7-vuotias ja vain seurasi tapahtumasarjaa. Hän saattoi ilmaista, että ”Äiti sekoilee”. Kriisi syntyi noin vuosi sitten, kun Lisa nousi politiikassa esiin. Hän selitti lapsilleen, että häntä haastatellaan paljon lehtiin ja hän aikoo kertoa lesbosuhteestaan. Siihen on poliitiset syyt. Jos homoseksuaalit olisivat tasa-arvoisia, yksityiselämää ei tarvitsisi paljastaa. Hän pyysi koulussa opettajia suojaamaan lapsiaan. Nuorempi lapsi oli jo 9-vuotias. Hän alkoi itekä ja sanoi jotain hyvin koskettavaa: ”Sinä saat siitä poliittisesti, mutta minä en saa tästä mitään”. Miten koulussa suhtauduttaisiin. Seurasi pitkiä keskusteluja. Muutamaa päivää myöhemmin lapsi tuli silmät loistaen koulusta. Hän oli kertonut luokassa, että äiti on lesbo. Mitään ei ollut tapahtunut.

Lisa pitää tärkeänä, että totuus kerrotaan lapselle .Koulussa asian pitäiti tulla esiin lasta tukien. Ja olisi tärkeää, että toinen aikuinen voisi adoptoida lapset, ettei olisi tunne ”laittomasta perheestä”. Muutkin kuin perinteiset perheet voivat toimia hyvin lapsen kasvuympäristönä. Tärkeää on lapsen rakastaminen.

(diestandard.at)