Rekisteröityminen thaipuolison kanssa

  • 1 / 3
  • onni4me
  • 10.8.2007 20:26
Olisin kiinnostunut, onko kellään kokemusta ulkomaalaisen (erityisesti thaimaalaisen) puolison paperisodasta Suomeen tulemiseksi. Kun ko. maassa eivät miehet pysty rekisteröitymään, kyseeseen tulee Suomeen muutto asioiden selkeyttämiseksi - esimerkiksi laillisuus status. Naisien tulosta Suomeen on enemmän tietoa, mutta vielä ainakaan omiin silmiini ei ole tarttunut juttua jossa kaksi miestä kertoisivat kokemuksestaan viranomaisten ym. kanssa asioimisesta.

Kertokaa ihmeessä. Huonot ja hyvät kokemukset otetaan kiitollisuudella vastaan. Kannustaakin saa... pelottaa noiden joidenkin virkamiesten asenteet. Yhdessä ollaan oltu jo kolmatta vuotta ja sujuva yhteinen kielikin löytyy. Vielä kun löytyisi yhteinen asuinpaikka. Minusta ei Thaimaan riisipelloille oikein ole...ei tosin Suomen pottumaillekaan...
  • 2 / 3
  • ente1
  • 12.8.2007 19:39
Parempi on ehdottomasti olla yhdessä. Sinulle elannon saaminen Thaimaassa voi olla vaikeaa. Ei tosin ole thaimaalaisellaan helppoa olla Suomessa. Parisuhteen rekisteröinti on mahdollista Suomessa, mutta Thaimaassa se ei ole voimassa. Siipan Suomeen tulon kannalta tällä ei ole merkitystä.

Meidän Suomeen tuloprosessista on jo aikaa. Siipan muutto Suomeen mahdollistui oikeastaan vasta, kun parisuhde saatiin rekisteröidä Suomessa vuonna 2002. Sen jälkeen myös samaa sukupuolta oleva perhe on käsitelty samanarvoisesti erisukupuolisten kanssa. Ennen tätä olisi pitänyt todistaa olevamme perhe esimerkiksi Thaimaalaisten talonkirjaotteiden kanssa, kuinka kauan on asuttu yhdessä Thaimaassa. Suomessa pidemmänjaksoinen asuminen ei olisi käynyt näytöksi lähinnä siksi, ettei tänne olisi päässyt kuin turistiviisumilla kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Vaikeaa olisi ollut. Suomalaisten viranomaisten asenteissa ei ole ollut moitteen sijaa missään vaiheessa.

Ensimmäinen koettelemus on turistiviisumin saanti Suomeen. Tämä tapahtuu esittämällä kutsu ja tarvittavat todisteet kutsun motiivista sekä matkan turistiluonteesta. On pyrittävä todistamaan, että kutsutulla on edellytykset oleskella Suomessa sekä mahdollisuus palata takaisin. Kutsu joko tehdään paikan päällä Bangkokin Suomen suurlähetystössä tai toimitetaan sinne. Jos matka Schengen-alueelle on ensimmäinen, voi varautua, että viisumin kesto on kuukauden tai kaksi. Seuraavat voivat olla enintään kolmen kuukauden pituisia.

Käytännössä kutsun saaminen edellyttää, että sinulla kutsujana on todistaa tulosi ja varallisuutesi. Käteisvarannot pankissa ja muu omaisuus on hyväksi. Puolisolla on oltava meno-paluulentolippu Suomeen tai ainakin varaus siitä. Lipun on hyvä olla palautettavissa siltä varalta, ettei viisumia myönnetä. Teidän on myös kerrottava yhteinen historianne. Hakijaa saatetaan haastatella, joten kannattaa pitää huolta, että tarinat ovat yhteneväiset. Thaimaalaiset helposti ajattelevat, että kannattaa liioitella – esimerkiksi suhteen pituutta…

Puolison kannattaa viimeistään viisumia odotellessa hankkia kotikulmiltansa todistus, ettei ole naimisissa Thaimaassa. Tämän paperin on oltava mahdollisimman tuore. Siitä kannattaa hankkia myös englanninkielinen käännös. Vuonna 2002 Thaimaalla ei ollut suurlähetystöä Suomessa, joten jouduimme vierailemaan Tukholmassa saadaksemme todistuksen naimakelvollisuudesta. Suurlähettiläs ripitti meitä, ettei kaksi miestä voi mennä naimisiin eikä hän voi tällaista paperia kirjoittaa. Loppujen lopuksi ystävällinen virkailija suostui tekemään käännöksen ja lähettämään sen kotiin. Suomessa maistraatissa vielä paljastui, että alkuperäinen paperi oli jo muutamalla päivällä liian vanha, mutta onneksi se silti kävi…

Oleskeluluvalle saadaan peruste, kun rekisteröitte parisuhteenne Suomessa. Jos haluat, että puolisosi saa jäädä saman tien Suomeen, kannattaa toimia nopeasti ja varata maistraatista aika mahdollisimman pian. Tässä tarvitaan esimerkiksi tätä naimattomuustodistusta. Oleskelulupaa haetaan sitten perheenyhdistämisperusteella. Kaikki tutut viime vuosina Suomeen tulleet suomalais-thaimaalaiset pariskunnat ovat tehneet asiat koko lailla samalla tavalla: Ensin Suomeen tullaan turistiviisumilla käymään, jonka jälkeen haetaan oleskelulupaa Suomessa. Oleskelulupaa voi odottaa Suomessa.

Passin kannattaa olla melko tuore, sillä tietääkseni Thaimaalainen passi annetaan viideksi vuodeksi kerrallaan. Kaikki viisumit ja oleskeluluvat merkitään passiin. Jos passi vanhentuu, uuden saa Helsingin Thaimaan suurlähetystöstä. Uuteen passiin on haettava oleskeluluvan siirto poliisilta.

Tässä on muutama linkki, joista saa tietoa, kokemuksia, lomakkeita ym.:
- Suomen suurlähetystö Bangkokissa http://www.finland.or.th/fi/
- Ulkomaalaisviraston sivut http://www.uvi.fi/netcomm/content.asp?path=8,2472
- Passi- ja oleskelulupa-asioissa poliisi ja ” Suomen kansalaisen perheenjäsenen oleskelulupa Suomessa” http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/2C025320FFFA12D4C2256ECC002E49A8?opendocument
- kokemuksia http://www.thaiclub.fi/
  • 3 / 3
  • onni4me
  • 13.8.2007 9:25
Suurlähettiläs ripitti meitä, ettei kaksi miestä voi mennä naimisiin eikä hän voi tällaista paperia kirjoittaa.

oh yeah,

just tälläistä asennetta pelkään. Ajattelin kyllä ihan rehellisesti hakea avioliittoviisumia. Saa nähdä mitä sanovat- Olen aina ihmetelllyt sitä kun ajatellaan että ihmisten tarvitsisi valehdella ja keplotella saadakseen rakkaansa Suomeen.
Ollaan nyt kumminkinoltu yhdessä sen verta kauan, että olen päättänyt hakea tällaista ratkaisua.
Minulle voi lähettää postia suoraan onni4me@yahoo.com
SAMI