Kerronko työpaikalla?

  • 1 / 1
  • vaeltaja2006
  • 7.7.2007 16:59
Ulkomaisella ”Leelian lepotuoli”-palstalla kysyy yksi lesbo (26 v), milloin hän voisi kertoa elämänkumppanistaan ja lesboudestaan. Hän on juuri aloittanut uudessa työpaikassa ja esimies on pyytänyt uudet työntekijät kumppaniensa kera kotiinsa syömään. Työympäristö on jotenkin konservatiivinen. Mitä teen? Menenkö tyttöystäväni kanssa?

Leelia vastaa: Huomaan, ettet halua tulla kaapista, koska työympäristö vaikuttaa konservatiiviselta. Sellaisessa ympäristössä homoseksuaalisuutta ei oikopäätä hyväksytä. Mutta sitten kun huomaat, että työtoverit pitävät sinusta ja olet löytänyt paikkasi työyhteisössä, voit kertoa, että elät naisen kanssa. Ulostulo on silloin yllätys työtovereille, mutta siihen totutaan noepasti. Yleensä se koetaan molemminpuolisena helpotuksena, koska yksi ja toinen alkaa vähitellen arvella asian olevan näin.

Ulostuloaika kannattaa aina harkita tarkkaan. Pitää olla omaa itseluottamusta. Tärkeää on kaiken aikaa, jo ennen ulostuloa, pysyä totuudessa. Ei näin: ”Valitettavasti ystäväni ei pääse” vaan näin: ”Tulen yksin. Minulla ei ole ystävää, jonka kanssa tulisin”. Enempää sinun ei tarvitse kertoa yksityiselämästäsi.

Kun olet valmis ulostuloon, tee se suvereenisesti ja itsetietoisesti. Seiso oman parisuhteesi takana äläkä ole nolo. Älä rupea puolustelemaan (miten sinusta tuli homo tai millaiset oli perhetaustat tms.). Anna työtovereille aikaa tottua ajatukseen.

Outtausta ei kannata tehdä sivulauseessa kuin huomaamatta. Kannattaa etsiä rauhallinen hetki. Ja kannattaa myös pyytää esimieheltä aikaa asiasta puhumiseen.