Homoseksuaalisuus ja laki Itä-Euroopassa
Kuinka suhtautuminen vaihtelee Itä-Euroopan maissa
Valko-Venäjällä homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1994. Ei lainsäädäntöjä paitsi erottelusta työelämässä. Suositusikäraja 16 vuotta kaikkiin suhteisiin. Ei lakeja homofobisesta rikkomuksesta. Suosittu homofobinen ennakkoluulo, viiltely ja väkivaltainen käytös kuuluu homoihmisille. Venäjän ortodoksinen kirkko pitää homoseksuaalisuutta "todellisena syntinä".
Bulgariassa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1968.
Syrjintä työelämässä kiellettiin vuonna 2003. Suositusikäraja kaikissa suhteissa 14 vuotta. Joitain perintä-oikeuksia saman sukupuolen pareille. Vaiheittaista muutosta parempaan päin konservatiivisesta julkisesta ajattelutavasta homoseksuaalisuuteen.
Latviassa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1992. Syrjintä työelämässä kiellettiin vuonna 2006. Suositusikäraja kaikissa suhteissa 14 vuotta. Samaa sukupuolta olevat avioliitot kiellettiin. Homofobia suosittua.
Liettuassa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1993.
Syrjintä työelämässä kiellettiin vuonna 2004 EU:hun liittymisen edellytyksenä. Suositusikäraja kaikissa suhteissa 14 vuotta. Avoin vastustus homojen oikeuksista yhteiskunnassa.
Moldovassa homoseksuaalinen käytös poistettiin rikoksien listalta vuonna 1995. Ei lainsäädäntöjä paitsi erottelusta työelämässä. Suositusikäraja 16 vuotta kaikkiin suhteisiin. Homofobia laajalle levinnyttä, sanallisia tappeluita homoihmisiä kohtaan jokapäiväistä, ja fyysinen päällekarkaus ei ole harvinaista.
Puolassa homoseksuaalinen käytös poistettiin rikoksien listalta vuonna 1932.
Syrjintä työelämässä kiellettiin vuonna 2003. Suositusikäraja 15 vuotta kaikkiin suhteisiin. Homoseksuaalit saivat luvan palvella asevoimissa. Adasmielisyys yleistä, hallitus ehdottaa lainsäädäntöä jonka mukaan vietäisiin virka opettajilta jotka ajavat asiaa homoseksuaalisen kulttuurin puolesta. Julkinen mielipide on hyvin homovastainen.
Romaniassa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1996. Syrjintä työelämässä kiellettiin vuonna 2000. Suositusikäraja 15 vuotta kaikkiin suhteisiin. Homoseksuaalit saavat palvella asevoimissa.
Ahdasmielisyys kukoistaa, mutta mutta hallitus on kiistattomasti tekemässä huomattavaa prosessia eriarvoisuuden ja homofobian poistamiseksi.
Venäjällä homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1993. Ei lainsäädäntöjä paitsi erottelusta työelämässä. Suositusikäraja 16 vuotta kaikkiin suhteisiin. Ahdasmielisyys ja homofobia yleistä; Venäjän ortodoksisen kirkon tuomioistuin; Tuki homoavioliittoja kohtaan todella alhainen.
Serbiassa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1994. Ei lainsäädäntöjä paitsi erottelusta työelämässä. Suositusikäraja kaikissa suhteissa 14 vuotta. Ahdasmielisyys ja homofobia yleistä, ja julkinen kanta erittäin vihamielinen. Homoseksuaaleilta kielletty asevoimat. (Joskin tämä laki on löysästi sovellettava.)
Slovakiassa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1961. Syrjintä työelämssä kiellettiin vuonna 2004, joskin kriitikot pitää lainsäädäntöä epätäydellisenä. Suositusikäraja 15 vuotta kaikkiin suhteisiin. Suvaitsevaisuus pikkuhiljaa paranemassa, etenkin pääkaupungissa Bratislavassa.
Sloveniassa homoseksuaalinen käytös poistettiin rikoksien listalta vuonna 1977.
Syrjintä työelämssä kiellettiin vuonna 1998. Suositusikäraja 15 vuotta kaikkiin suhteisiin. Siviililiitot saman sukupuolen pareille laillistettiin vuonna 2006. Aktiivinen homo- ja lesbo-liike, ei syrjintää homoja kohtaan asevoimissa, ja julkinen kanta paljon enemmän suvaitsevaisempi kuin muualla Itäisessä Euroopassa (silti vielä alle EU:n keskilukujen).
Ukrainassa homoseksuaalinen käytös poistettiin rikoksien listalta vuonna 1991. Ei lainsäädäntöjä paitsi erottelusta työelämässä. Suositusikäraja 16 vuotta kaikkiin suhteisiin. Homot eivät saa palvella asevoimissa. Homofobia laajalle levinnyttä Kievin ulkopuolella. (Kiev on Ukrainan pääkaupunki)
Lähde:
http://www.guardian.co.uk/g2/story/0,,2092840,00.htmlSuomen kielen ystävän huomautus:
"Belaruksessa" ei tarkoita siis samannimisessä traktorissa, vaan "Valko-Venäjällä".
Aaa.. Hyvä huomio. Tämä oli minun mokani. :D Aamulla on vähän tönkkö-önö.. :D
Korjasin virheeni.
Kiitos huomautuksestasi Public eye. :)
Miksiköhän tuossa listassa mainitaan Latvia ja Liettua, mutta ei Viroa? Käsittääkseni kaikki Baltian maat luetaan Itä-Eurooppaan, eikä homoilla ole Virossakaan kovin ruusuiset oltavat.
Entäpä Suomi? Itä-Eurooppaa?
Suomi ulottuu syvemmälle itään kuin mikään Baltian maa.
Ehkä, mutta Suomea ei silti koskaan ole luettu kuuluvaksi Itä-Eurooppaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Baltian maita. Suomen rooli on ollut olla idän ja lännen välimaastossa, vaikka tottahan on, että maamme sijaitsee pikemminkin Koillis- kuin Pohjois-Euroopassa (ainakin maantieteellisesti siis). Mutta miksi tämä kysymys Virosta yhtäkkiä kääntyi reaktiivisesti Suomeen?
Sen kun tietäisi...
:D
> "Puola: (...) hallitus on kiistattomasti tekemässä huomattavaa prosessia eriarvoisuuden ja homofobian poistamiseksi."
Todellako????
Kääk! Nyt olen häpeissäni! :D
Tänään on kyl järki ja silmälasit jäänyt sängyn pohjalle..
Tänään ei ole minun päiväni...
Ilopillerille, että jäin itsekin pohtimaan Leon Guardianista toimittamaa juttua. Ehkä Eesti/Viro on englantilaisesta näkökulmasta kääntymässä valtioksi "idän ja lännen välimaastossa" Suomen tapaan. Siksi reaktiivisesti kaivoin kartan esille ja reagoin julkisesti havaintojeni perusteella. Mitään varsinaisia geopoliittisia päämääriä minulla ei ollut. ;-)
Jukalle, tuo on siis Guardian-aviisin toimittajan näkemys Puolan tilanteesta. Meillä sattuu olemaan täällä paljon tarkempaa tietoa.
Kyllä nyt täytyy sanoa että Jukka oli oikeassa Puolan suhteen, minä väsyneenä ilman silmälasejani olin hypännyt riviltä, ja vahingossa tehnyt pahan pahan mokan. :D
Nyt on korjattu, ja tarkastin tekstin vielä kolmeen kertaan, että käännökseni olisi täsmäävä tekstiin verrattavana.
Olen pahoillani ja häpeissäni töppäyksestäni. :D
Mitä opimme tästä. LASIT MUKANA AINA! :D
JuhaniV kirjoitti: "Eesti/Viro"
HUOM: Tuohon nimiepäselvyyteen on olemassa helppo vastaus. Viro on suomeksi Viro. Yleensä suomea puhuttaessa valtioista käytetään niiden suomenkielisiä nimiä. Emmehän esimerkiksi puhu Englandista, Deutschlandista, Polskasta tai Nederlandistakaan. ;o)
Äääh! Vitsi, vitsi. Muistaen tulikivenkatkuiset väittelyt juuri tuosta nimikysymyksestä aikaisemmin Ranneliikkeessä, otan mukaan molemmat vaihtoehdot. Lukija saa mielessään valita itselleen mieluisimman vaihtoehdon.
Eihän ruveta taas kinastelemaan naapurimaamme nimikysymyksestä, eihän? Olen edelleen sitä mieltä, että tärkeintä on tulla ymmärretyksi yhdellä selkeällä tavalla. Vain se on lopulta tärkeää.
JuhaniV kirjoitti: "Eihän ruveta taas kinastelemaan naapurimaamme nimikysymyksestä, eihän? Olen edelleen sitä mieltä, että tärkeintä on tulla ymmärretyksi yhdellä selkeällä tavalla. Vain se on lopulta tärkeää."
Olen samaa mieltä asiasta joka suhteessa. Tärkeintä on että asia tulee ymmärretyksi. :)
JuhaniV kirjoitti: "tärkeintä on tulla ymmärretyksi yhdellä selkeällä tavalla"
Olen täsmälleen samaa mieltä. Siksi tuntuisikin hassulta esimerkiksi Saksasta puhuttaessa käyttää sanahirviötä Saksa/Tyskland/Deutschland/La Germanie/Germania. Kaiken lisäksi tuollaisen rimpsun kirjoittaminen jokaisen maan kohdalla ei olisi pelkästään työlästä vaan myös ongelmallista: millä kaikilla kielillä valtion nimi tulisi kirjoittaa?
Ilopilleri,
Voitit! :-)
Ilopillerin esiinnostama asia rupesi minuakin mietityttämään. Miksi Viroa ei ollut listalla? Virolla on muiden "itäisten maiden" kanssa yhteistä. Sekin kuului Neuvostoliiton valtapiiriin, miehitettynä ja pakolla Neuvostoliittoon liitettynä alueena. Voi olla, että alkuperäisen artikkelin tekijältä oli yksi maa päässyt unohtumaan.
Nykyisin Viro yhdistetään jo vahvasti Pohjoismaihin monissa yhteyksissä, vaikka se ei Pohjoismaiden neuvostoon kuulukaan. Kuitenkin nykyinen lainsäädäntö, oikeusjärjestelmä ja monet muut valtiolliset järjestelyt noudattelevat pohjoismaista tapaa. Lisäksi Viro on paljon maallistuneempi kuin esimerkiksi Latvia, Liettua ja Puola. Myös kielisukulaisuus suomen ja viron välillä sekä historialliset yhteydet saattavat vaikuttaa niputtamiseen. Latvialla on myös historiallisia yhteyksiä Pohjolaan, mutta ehkä hieman heikompia kuin Virolla.
Tässäpä Viron tilannetta ekan viestin listaan:
Virossa homoseksuaalinen käytös poistui rikoksien listalta vuonna 1992. Syrjintä työelämässä kiellettiin vuonna 2004. Suojaikäraja kaikissa suhteissa 14 vuotta. Homofobia esiintyy.
Virossa esiintyy homofobiaa, ja mm. Hollannin suurlähettiläs lähti Virosta "karkuun", sillä hän miehineen oli saanut osakseen mm. nimittelyä ja huutelua. Tallinnan homoelämä on kuitenkin melko vilkasta ja suhteellisen avointa. Maan päättäjät eivät ole lietsoneet homovihaa, vaan pyrkineet ylläpitämään julkista keskustelua homoseksuaalisuudesta ja mahdollisesta samaa sukupuolta olevien rekisteröidyistä parisuhteista. Baltian maista Viro on selkeästi vapaamielisin.
PS. Viro/Eesti -nimikysymyksestä käytyä (jo arkistoitua) keskustelua voi tutkailla täällä...
http://ranneliike.net/arkisto.php?act=rthrd&thrdid=2115smo kirjoitti: "Nykyisin Viro yhdistetään jo vahvasti Pohjoismaihin monissa yhteyksissä"
Millä tavalla? En ole tällaista yhdistämistä huomannut muualla kuin Viron ulkoministeriön raporteissa ja matkailutoimistojen esitteissä. Kansainvälisesti Viro kaiketi vielä liitetään Baltiaan (?). Tosin viime aikoina Viro on kyllä lobannut itselleen Pohjoismaa-nimikettä. Ehkä Pohjoismaihin kuuluminen toisi muassaan paremman imagon kuin Baltia? Muita syitä luokittelun muutokselle en oikein keksi.
Itä-Eurooppa elää siis yhä ... :-)
Ymmärsin (ymmärsinkö siis oikein?), että tässä oli lähinnä tarkoituksena tuoda esille, miten tuossa kehittymättömässä ja takapajuisessa osassa Eurooppaa syrjitään seksuaalisia vähemmistöjä ...
Mutta kuitenkin tuohon Itä-Eurooppa-keskusteluun vielä kerran lisää valoa ...
Itä-Eurooppa on ennen kaikkea poliitinen termi, sillä ymmärrämme rautaesiriipun taakse jääneitä, NL:n imperialismin haukkaamia maita, joihin NL levitti totalitaarisen poliitisen, yhteiskunnallisen ja taloudellisen järjestelmänsä, joka perustuu osaksi Marxilaisen filosofian ideoihin ja osaksi Venäjällä hallitsevan asialaisen despotian tapoihin ja kulttuuriin.
NL:n blokin romahtamisesta kului jo 18 vuotta (ei vähän siis), jonka jälkeen jokainen entisistä sosialisista maista jatkaa omaa kehitystään, joka perustuu omaan historiaansa ja kansalliseen luonteeseensa (NATO, EU, sodat, diktatuurit, demokratiat jne.) . Jokseenkin vielä näkyviä historiallisesti ottaen suhteellisen lyhyen sosialistisen kauden aiheuttamia poliitisia, yhteiskunnallisia sekä taloudellisia vaikutteita on kuitenkin suuremmalta osaltaan väistynyt. Näistä syistä termi "Itä-Eurooppa" poliitisena käsitteenä menetti oman ajankohtaisen merkityksensä ja kantaa mukanaan lähinnä kielteisiä konotaatioita - kehittymättömänä, takapajuisena, kehittyvänä, ongelmallisena jne. alueena.
Maantieteellinen jako on eri:
Länsi-, Etelä-, Keski-, Itä, Pohjois-, Etelä-Eurooppa (tässä vielä jako läntiseen, keskeiseen ja itäiseen Etelä-Eurooppaan)
Aikaisemmin mainittu termi "Itä-Euroopa" käsittää maantietteellisesti sekä Itä-Euroopan että osan Etelä- ja Keski-Eurooppaa.
Ajankohtainen on nykytilanteeseen perustuva pääjako:
EU-maat x ei EU-maita
NATO-maat x ei NATO-maita
maantieteellinen jako
Tai maiden läheisyys tulee esille:
Pohjoismaat (vaikka Suomi maantieteelliseti, kielellisesti eikä historialliseti ei ole osa Skandinaviaa, ennen kaikkea 2.MS jälkeisten pyrkimysten ja poliitisen kehityksen ansiosta Suomi liittyi täysvaltaisesti pohjoismaiseen alueeseen).
Baltian maat (historiallisesti ja kulttuurisesti Virolla ja Latvialla enemmän yhteistä keskenään kun Lietuvan kanssa - se taas lähellä Valko-Venäjää, Puolaa ja Ukrainaa historiallisesti; tässä vaiheessa kaikki 3 maata hyvin lähellä toisiaan)
Itä-Eurooppa jää entisen NL:n alueelle - Valko-Venäjä, Venäjä, Ukraina jne.
Keski-Eurooppa - Osa Puolaa, Slovakia, Unkari, Itävalta, Slovenia, Osa Saksaa (Paijeri, Saksi jne.), Tshekki, Sveitsi, Pohjois-Italia, Lichtenstein
Itäinen Etelä-Eurooppa: Moldova, Romania, Bulgaria, Kreikka, kaikki entisen Jugolavian osat paitsi Slovenia, Albania, osa Turkkia, Kypros
Keskeinen Etelä-Eurooppa: loput Italiasta, Malta
Läntinen Etelä-Europpa: osa Ranskaa, Espanja, Portugali
Länsi-Eurooppa: entisen Länsi-Saksan läntiset osat, Hollanti, Belgia, Iso-Britannia, loput Ranskasta, Luxemburg, Irlanti.
Saattaa olla, että joku valtioista unehtui, monesta valtion tilanteesta voidaan kyllä riidellä ikuiseti, eikä loppuun päästä koskaan.
Listasta puuttuu esm. Tshekki tai Unkari (toki molempien tilanne on eri verrattuna listattuihin maihin). Mikäli tekstin tarkoitus on tuoda esille homo-/lesbo-ihmisten ongelmia eri maissa, tilansa tässä listassa ansaitsee myös Itävalta ...
Ilopilleri kirjoitti: "smo kirjoitti: "Nykyisin Viro yhdistetään jo vahvasti Pohjoismaihin monissa yhteyksissä"
Millä tavalla? En ole tällaista yhdistämistä huomannut muualla kuin Viron ulkoministeriön raporteissa ja matkailutoimistojen esitteissä. Kansainvälisesti Viro kaiketi vielä liitetään Baltiaan (?). Tosin viime aikoina Viro on kyllä lobannut itselleen Pohjoismaa-nimikettä. Ehkä Pohjoismaihin kuuluminen toisi muassaan paremman imagon kuin Baltia? Muita syitä luokittelun muutokselle en oikein keksi."
Aivan oikein juuri siitä syystä! Kaikki me Suomessa puhuttiin esm. Euroviisujen tapauksessa siitä Itä-Euroopasta, joka vei kaiken jne. ... Ne on ennakkoluuloja ja stereotyyppeja. Viron UM yrittää näin parastaan ...
Tämä jatkuu niin kauan, kunnes ennen kaikkea me lopetamme Itä-Eurooppa-nimittely ...
EUR kirjoitti: "Tämä jatkuu niin kauan, kunnes ennen kaikkea me lopetamme Itä-Eurooppa-nimittely ..."
No, tätä samaa on joka paikassa. On Itä-Helsinki ja fiini Westend Espoossa, on Kehä III:n ulko- ja sisäpuolella olijat. Aikanaan oli jako vaikka alueittain karjalaisiin, hämäläisiin, savolaisiin... kaikilla oletetut piirteensä. Kun nyt ollaan EU:ssa, niin nämä viimeksi mainitut alkavat olla historiaa. Hyvä niin.
Jakolinjoja voidaan vedellä milloin mihinkin suuntaan, lausujansa asenteita osoittaen. Ehkä me hiljalleen kasvamme oikeasti vain eurooppalaisiksi, vaikka sekin rajaus vois olla pois. No ihmiset tarvitsevat niitä hahmottaakseen maailmaansa.
Ovathan suomalaiset homot parempia, kuin vaikka Baltian homot? ;-)
JuhaniV kirjoitti: "Ovathan suomalaiset homot parempia, kuin vaikka Baltian homot? ;-)"
Jaa..a Mitähän tohonkin sanoisi. Voihan se pitää paikkaansakkin, mutta mielestäni esimerkiksi virolaiset homot ovat kovin humoristisia ja toimeliaita. :)
Huomasin vasta äsken että keskustelunne on taas mennyt hyvin Viro keskeiseksi.
Mielestäni suomeksi on Viro. Olis sitten nimen historiallinen alkuperä miten tahansa "kuperkeikkainen".
Henkilökohtaisesti minulle on täysin samantekevä kuka ja mihin Viroa luokitelevat. Mielestäni geo-poliitisesti on Viro Baltian maa, joka sijaitsee Itä-Europassa. Sijaitsemme myöskin hyvin lähella Pohjoismaita, mutta kuitenkin sini-musta-valkoinen lippumme ei ole "risti kuviollinen" vaan 3-väri raitallinen. Aikoinaan oli myös Viron sisälla kovana keskustelun aiheena pohjoismaihiin kuuluminen. Liikui myöskin monia versioita valtion lipustamme. Kuitenkin täälla Virossa on tilanne jo aikoja sitten rauhoitunut ja "teema ei ole enää pystyssa".
En usko että etelä-härmälaisilla olis nykyään enää komplekseja pohjois-savolaisien edessä (tai sitten toisinpäin). Olisimme niin "hyvia" tai "pahoja" tahansa, naapurit kun olemme, emme pääsee pakenemaan toinen-toista. Ei Suomi Virosta eikä Viro Suomesta. :)
Oma arvaus Viron puuttumisen syystä Guardianin Itä-Euroopasta on se, että joku lehden toimituksessa on yksinkertaisesti vaan unohtanut koko Viron olemassaolon. Asiaan tuskin liittyy mitään syvällisempiä merkityssisältöjä.
ren kirjoitti: "Oma arvaus Viron puuttumisen syystä Guardianin Itä-Euroopasta on se, että joku lehden toimituksessa on yksinkertaisesti vaan unohtanut koko Viron olemassaolon. Asiaan tuskin liittyy mitään syvällisempiä merkityssisältöjä."
Syytä tästä toki ameriikkalaisia, ja kurkkaa samalla lähteestä alkuperäisen sivuston materiaali. Ei sielläkään mitään Virosta mainita. Mutta olen hyvin pahoillani, jos joku kokee tulleensa syrjityksi, kun ei Virosta mainita mitään.