Setan puheenjohtajan blogi

Setan puheenjohtaja Juha Jokela vastaa tänään blogissaan moniin marinoihin, joissa syytetään Setaa siitä, ettei sieltä hiiskuta tietoa siitä, mitä on tapahtumassa. Itsekin olen ollut marisijoiden joukossa, mutta aina Setan toimintaa arvostaen (ks. esim. Helsinki Pride-sepustukseni).
------------
Blogissaan Juha Jokela sanoo, että neljäs vuosi Setan puheenjohtajana on alkamassa ja ongelmia sekä sisäisessä että ulkoisessa tiedottamisessa on ollut. Monella kuitenkin taitaa mennä sekaisin Seta ja sen jäsenjärjestöt. Valtakunnallinen Seta vaikuttaa ihmisioikeustyöllään ja tukemalla jäsenjärjestöjään. Mutta yksittäiset jäsenet kuuluvat jäsenjärjestöihin eri paikkakunnilla, ja ne pitävät yhteyden jäseniinsä. Kyvyt ja resurssit vaihtelevat eri jäsenjärjestöissä. Jokela sanoo, että valtakunnallinen seta pitää keskeisenä mediaan suunnattua vaikuttamista. Vanhentuneet internet-sivut aiotaan uudistaa, ja niillä pidetään erityisesti ”ajankohtaista” –osiota ajantasalla.

Eli, mistä saa tietoa? Liittymällä jäsenjärjestöön jäseneksi ja lähtemällä mukaan toimintaan. Kun selaa läpi jäsenjärjestöjen sivuja, huomaa ,että toiminta on hyvin monenlaista ja kattavaa. On koulutusta, sosiaalipalveluja, kulttuuritapahtumia, pienryhmätoimintaa, retkiä ja leirejä, keskustelupalstoja ja puhelinpäivystystä. Siihen tarvitaan paljon vapaaehtoisia. Jos tiedotuksessa on puutteita, niin resursseissakin on puutteita. Valtakunnallinen seta vastaa lähetettyihin asiallisiin tiedusteluihin, mutta keskustelupalstojen kautta lähetetyt kysymykset voivat jäädä huomaamatta.

Jotkut valittavat sitä, ettei Setan puheenjohtaja ole mukana seta-foorumin keskusteluissa. Mutta setan puheenjohtaja joutuu monenlaisiin hallinto- ja poliittisiin vaikuttamistehtäviin, ja työtä tehdään oman toimen ohella. Juha Jokela on ollut mukana monissa Setan ja jäsenjärjestöjen tapahtumissa puhujana ja keskustelijana. Niistä löytyy uutisia verkkosivuilla. Juha Jokela sanoo, että ”nettikeskusteluihin osallistumisen sijaan olenkin pyrkinyt olemaan mahdollisimman hyvin käytettävissä järjestön kehittämistyössä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa”.
------------

Tältä päivältä löytyy myös toinen puheenjohtajan blogi, joka käsittelee perheen sisäistä adoptiota. Siinä hän iloitsee, että kansanedustjaat suhtautuvat keskimäärin myönteisesti lapsen aseman parantamiseen sateenkaariperheissä. Nyt on vaikutettava siihen, että sisäinen adoptio tulee hallitusohjelmaan, jotta yksittäiset kansanedustajat eivät torpedoisi asiaa.

Se, että tyydytään sisäiseen adoptioon, on harkittu strategia. Jos laki säädetään, valmistelun yhteydessä joudutaan pohtimaan asiaa lajemminkin. Setan puheenjohtaja sanoo, että hänelläkin adoptiokello tikittää. Hän on pian 36-vuotias.

Oikeusministeriö on perustanut toimikunnan pohtimaan tasavertaisuuslain uudistamista. Juha Jokela vaatii, että seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen laki on ulotettava koskemaan kaikkia julkisen elämän osa-alueita ja vähemmistövaltuutetun toimiston toimialaa. Myös syrjintäsuojan puutteita on käsiteltävä.
------------

Kolmas blogi käsittelee Brysselin käyntiä. Juha Jokela tapasi 5.3. Olli Rehnin. Viimeksi hän tapasi Rehnin marraskuussa, kun oli Aleksander Stubbin järjestämällä matkalla. Juha Jokela sanoo, että EU kuhisee kansalaisjärjestöjen edustajia.

Rehn oli kiinnostunut erityisesti Turkin, Makedonian ja Kroatian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta, ja Jokela otti mukaan näiden maiden kansalaisjärjestöjen edustajia. Kaikissa näissä maissa korostetaan jäsenyysneuvottelujen merkitystä perusoikeuksille. Ilman EUn painostusta HLBT-väen asema ei parane. Komissiolta toivottiin voimakkaampia kannanottoja.

Juha Jokela sanoo jääneensä miettimään, onko EU vain taloudellista yhteistyötä, kun Makedonian edustaja sanoi, että ”EU on ainoa toivomme”. Meilläkin voisi puhua susien suojelun lisäksi myös siitä, miten EU suojelee seksuaalivähemmistöjään. Joissakin maissa ollaan yhä uhan alla.

Näin Setan puheenjohtaja Juha Jokela tänään blogeissaan.
Ajaako SETA sitä, että homomiehen on turvallista liikkua ja elää ilman väkivallan pelkoa maassamme tai Euroopassa ja keinoja väkivallan vähentämiseksi? Puhutaan paljon naisten kokemasta väkivallasta, koska naiset osaavat pitää itsekkäästi meteliä omista asioistaan. Onko hedelmöityshoito tai adoptio maailman tärkeimpiä asioita, kun samaan aikaan lukuisia homomiehiä murhataan ympäri maapalloa eikä sille ole olemassa omaa ohjelmaa, mikä pyrkisi sitä estämään? Tärkeysjärjestys on minusta hieman vinoutunut.
Minusta on oikeus vaatia adoptio-oikeutta, vaikka samalla tehtäisiin suvitsevaisuustyötäkin. Monien sateenkaarimiesten lapsivastaiselle asenteille tulisi tehdä jotakin.
Jos puheenjohtajan intressinä on ä vaikuttamaan kansainvälisissä tehtävissä, saattaa muiden maiden homojen käytännön ongelmat olla lähempänä sydäntä kuin suomalaisen perushomon turvattomuus. Aivan vastaavasti Seta:n pääsihteeri taisi unohtaa koko Seta:n eduskuntavaaliehdokkuutensa ajaksi - paitsi siinä kohtaa, kun piti muistuttaa, että muistatehan kaikki homot äänestää mua!!!
Setan pääsihteeri oli tietääkseni virkavapaalla Setatyöstään vaalikampanjansa ajan.
Enter toi esiin joitakin asioita. Minun käsittääkseni SETA kyllä ajaa mm. sitä, että viranomaiset voisivat paremmin puuttua syrjintään ja ns. viharikoksiin. Tähän tähtää myös pyrkimys lisätä suvaitsevaisuutta. Asioihin on puututtava pala kerrallaan ja hedelmällisintä on edistää niitä asioita, mihin voi kulloinkin vaikuttaa. Viimeksi vuorossa oli hedelmöityshoitolaki ja nyt adoptioasia. Nämäkö pitäisi jättää hoitamatta silloin, kun niihin vaikuttaminen on helpointa?

SETA:n ensisijainen tehtäväkenttä on Suomi. On olemassa erilaisia kansainvälisiä GLBT-organisaatioita. SETA toimii yhteistyössä niiden kanssa, kuten myös SETAa vastaavien kansallisten toimijoiden kanssa. Kaikkialle ei voi itse revetä, eikä siitä välttämättä olisi suurta hyötyäkään. Luontevaa meidän horisontista katsoen on toimia esimerkiksi Viron suuntaan, sillä kieli- ja kulttuurikynnys on matala. Virossa tilanne on melko lailla parempi kuin eräillä muilla lähialueilla (jopa sellainen, että Viron GLBT-toimijat kykenevät jo olemaan tukena etelän suunnalle), mutta parannettavaa on vielä Virossakin paljon. Ei ole järkevää jättää yhtä suuntaa kesken sillä verukkeella, että jossain on vielä huonommin.

Parasta kansainvälistä toimintaa SETAlta on, kun järjestö pyrkii painostamaan täkäläisiä vaikuttajia toimimaan asioiden hyväksi omissa yhteyksissään. Tietysti tiedon ja osaamisen vaihtaminen eri GLBT-järjestöjen kanssa on hyödyllistä - varmasti puolin ja toisin. Niukasti kyllä julkisuudessa kerrotaan tästä toiminnasta.
Mielestäni Enterin kommentit alkavat muistuttaa huonoa parodiaa 1800-luvun misogyniasta. Joo-joo, naiset ovat ihan kamalia ja ainoastaan homoudesta löytyy miehille turvapaikka. Ziisus. Hävettää omata samat petipreferenssit kuin Enter.
  • 8 / 10
  • vaeltaja2006
  • 18.5.2007 8:04
Setan puheenjohtajalla on taas eilen kynä viuhunut ja on ilmestynyt kevätblogeja.
Helsingin Sanomissa oli Vieraskynä-palstalla pitkä artikkeli otsikolla: Yhteiskunnan vallitsevat arvot ruokkivat viharikoksia. Koska vain murto-osa suomalaista lukee hesaria, tässä pääkohtia.

Viharikokset ovat sellaisia rikoksia, joissa uhri kuuluu johonkin kansanryhmään. Tyypillisiä ovat rasistiset rikokset. Muita ryhmiä voivat olla sukupuoleen, ikään, vammaan, terveydentilaan, tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvat ryhmät. Kyse on yleensä ennakkoluuloista.

Yksilö on vastuussa teoistaan. Viharikoksen motiivit liittyvät usein yhteiskunnan sisällä oleviin arvoihin ja ongelmiin. Ihmisten perusoikeuksien polkeminen helposti kiihottaa viharikoksiin, samoin se, ettei niihin puututa riittävästi. USAssa kirjattiin vuonna 2005 yli 8000 viharikosta.. Seksuaalinen suuntautuminen oli mukana 14%:ssa tapauksista. Ruotsissa on asiaa tutkittu ja viharikokset ovat lisääntymään päin. Lähes puolet homoista ja lesboista on joutunut kohteeksi. Suomessa kirjattiin 2005 yhteensä 669 viharikosnimikkeellä. Ei ole kuitenkaan tietoa, monessako tapauksessa oli kyse seksuaalivähemmistöön kuulumisesta. 1980-luvun alussa tutkimuksessa todettiin, että joka 6. homo- tai bi-mies oli kohdannut homofobista väkivaltaa. Tekijä on yleensä nuori, humalainen mies. Naisten tapauksissa tekijä on yleensä ennestään tuttu. Kiusaaminen, nimittely, uhkailu, kunnianloukkaukset ovat varsin yleisiä.

Huolestuttavaa on, että toisinaan uhri kokee, että poliisi vähättelee asiaa. Nykyään poliisien koulutuksessa on huomioitu seksuaalivähemmistöjen erityiskysymykset. Viharikosten ilmoittamiskynnys on korkea. Kunnian loukkamisen ja väkivallan pelko on uhkana. Teon motiivieista voi olla vaikea kertoa viranomaisille. Britanniassa on saatu kampanjoilla ilmoituskynnys laskemaan. Viharikokseta voi ilmoittaa esim. verkkosivuilla. Maassa on myös laaja tuki- ja neuvontaverkosto.

Suomessa rikoslaissa mainitaan rangaistuksen koventamisperusteena, että uhrin kuuluminen kansanryhmään on ollut rikoksen taustalla. Juha Jokela vaatii, että tätä lakia on sovellettava käytäntöön aktiivisemmin. On myös selvitettävä, pitäisikö pykäliä tarkistaa.
  • 9 / 10
  • vaeltaja2006
  • 18.5.2007 8:33
Setan puheenjohtajan Juha Jokelan yksi blogi käsittelee viisuhenkeä. Suomalaisille tuli yllätyksenä, että homot ovat viisujen superfaneja. Julkisuudessa asia sai hienosti julkisuutta. Esim. NYT-liite kunnostautui. Jotkut ovat olleet tyyttymättömiä seksuaalisella suuntautumisella ”elämöintiin”. Joillekin vähemistöön kuuluville viisujen aika oli sopiva aika puhua esim. työpaikalla samaa sukupuolta olevasta puolisosta. Voittaja, Marija Serifovic puhui Helsingissä lehtitietojen mukaan rohkeasti homoseksuaalisuudestaan ja syvästä uskostaan Jumalaan

Toisessa blogissa aiheena on eilinen homofobian vastainen päivä. Suomessa sitä vietettiin nyt kolmatta kertaa. Seta ja Eurooppanuoret antoivat kannaottonsa. He sanovat, että homofobiasta ollaan huolestuneita myös homo/lesbopiirien ulkopuolella. Hesarissa oli vieraskynä-palstalla Juha Jokelan kirjoitus viharikoksista. Oras Tynkkynen teki viharikoksista kyselyn sisäministeri Rajamäelle noin vuosi sitten ja Rajamäki vastasi, että poliisi selvittää viharikosasiaa. Nyt asiassa olisi aika ryhtyä toimiin.

Juha Jokela blogissaan kiittelee Oulun seudun setaa, joka on järjestänyt paikallisen homofobian vastaisen kampanjan. Myös Tampereella Mixei jaPink ovat järejstäneet ohjelmaa.Näyttävin on Ranneliikkeen 1705-tapahtuma DTM:ssä. Seta ja Sateenkaariperheetkin ovat olleet omalla tavallaan tukemassa tapahtumaa.

Yhdessä blogissaan Setan puheenjohtaja kiittelee Joensuun Hohto-tapahtumaa huhtikuun puolivälissä. Hohto on kulttuuritapahtuma, jonka tarkoituksena on tuoda erilaista ja monimuotoisuutta esittelevää kulttuuria Joensuuhun ja kaikkien ulottuville. Naistutkimuslehdessä (1/2007) arvoidaan tällaisen paikallisen toiminnan merkitystä. Juha Jokela kertoi Joensuun käynnistään, että paikallisen toiminnan laajuus ja dynaamisuus ilahduttivat. Toisaalta jäsenjärjestöjen erilaiset lähtökohdat, tarpeet ja toiveet konkretisoituivat.