Homoliitot Saksassa

  • 1 / 4
  • vaeltaja2006
  • 15.2.2007 11:00
Homoliitto – samat velvollisuudet, ei oikeuksia

Saksassa on taas vahvasti esillä homoliittolaisten syrjintä. Homoliitot hyväksyttiin lakiin vuonna 2001, mutta kristillisdemokraatit (Merkelin puolue) on tehokkaasti estänyt lain taloudellisia vaikutuksia. Kaikessa mikä liittyy rahaan, homoliitossa olevia käsitellään kuin yksineläviä henkilöitä. Tällaisia ovat mm. verot, kuten perintövero ja tulojen tasaukset. Juuri on tullut korkeimmasta oikeudesta päätös, jonka perusteella eriarvoisuus jatkuu.

Vihreät ovat ilmoittaneet, että ainoa ratkaisu tähän ongelmaan on avioliiton laajentaminen homoille ja lesboille. Silloin eriarvoinen käsittely loppuu.

Mopo eli Hamburger Morgenpost kertoo tänä aamuna kahdesta miehestä: Jurgen R. (75) ja Alwin U. (60). He ovat naimisissa, mutta viranomaisille he eivät oikeastaan ole naimisissa. He solmivat liiton jo vuonna 1999 Altonan väestörekisterin toimistossa, kun Hampuriin oli laadittu erillissäännös homojen liitoista (ns. ”hampurilainen avioliitto”). Sitä ennen he olivat asuneet saman katon alla jo 30 vuotta. Vuonna 2001 he menivät uudelleen rekisteröityyn parisuhteeseen, kun Saksaan tuli siitä yleinen laki. Häissä oli mukana ystäviä ja sukulaisia. Naapurit olivat järjestäneet yllätysjuhlat.

Mutta viranomaisille on yhdentekevää, ovatko he pari vai ei. Eläkkeet verotetaan ykkösluokan mukaan, vaikka aviopareille on lievempi verokohtelu, koska tulot voi jakaa puolisoiden kesken. Jürgen oli ollut Hampurin kaupungin palveluksessa ja päätti haastaa kaupungin työoikeuteen. EU:n säännökset vaativat tasa-arvoa, mutta Saksaan tasa-arvolaki saatiin vasta vuonna 2006. Siinä määrätään, että ketään ei saa syrjiä seksuaalisen identiteettinsä takia. Asia etenee oikeudessa ja siihen joutuvat ottamaan kantaa myös Hampurin perustuslakituomioistuin, liittovaltion perustuslakituomioistuin ja Euroopan oikeusjärjestelmä.

Jürgenin valitus on siis hyvin tulenarkaa tavaraa.
  • 2 / 4
  • vaeltaja2006
  • 15.2.2007 11:16
Saksan korkein oikeus Bundesgerichtshof (BGH) Karlsruhessa päätti eilen, että julkisen sektorin puolella homoliitossa olevia eläkeläisiä saa kohdella eri tavalla kuin heteroliitossa olevia. Korkein oikeus ei näe siinä homojen syrjintää.

Asiasta oli tehnyt valituksen 52-vuotias homoliitossa elävä virkamies Hampurista. Hän katsoo tuleensa syrjityksi, koska häntä ei siirretä veroluokkaan kolme, josssa ovat mainisissa olevat heteroparit. Siitä on seurauksena, että hänen tuleva eläkkeensä on 74 euroa kuussa matalampi. Lisäksi hänen kuollessaan puoliso ei saa leskeneläkettä. Tällainen on Saksan järjestelmä. Neljä miljoonaa julkisten alojen eläkeläistä saa lisäeläkettä.

Korkein oikeus ei pidä syrjintää mitenkään perustuslain vastaisena. Tuomarin mukaan avioliitto on tarkoitettu jälkeläisten tuottamiseen ja nauttii erityistä suojelua. Tuomarin mukaan myös EU-oikeusjärjestelmä hyväksyy avioliiton suosimisen.

Päätös on aiheuttanut tyrmistystä homojärjestöissä.
  • 3 / 4
  • vaeltaja2006
  • 15.2.2007 11:49
Saksan korkein oikeus sanoo, että miehen ja naisen liittoa on tuettava, koska se on yhteiskunnan intressissä. Tageszeitungissa päätöstä kommentoidaan.

Päätös kuvaa konservatiivista perhekäsitystä. Avioliitto on malja, josta syntyy jälkikasvua. Avioliitto kahden ihmisen liittona ei merkitse mitään, vaikka sellaisessa liitossa lapsetkin kasvavat. Oikeuden lausuma avioliiton jälkikasvutehtävästä on kristillistä tuontitavaraa - kuin 50-luvulta. Demografiset asiat unohdetaan. lapsia kasvaa vain siellä, missä niitä halutaan, olipa kyse avioliitosta tai ei. Lapsia ei synny siitä, että vanhemmat ovat avioliitossa. Ja vaikka vanhemmat eivät ole avioliitossa, lapsia syntyy siitä huolimatta. Useimmat naiset haluavat itse säädellä lapsen hankkimistaan papin aamenesta riippumatta.

Korkeimman oikeuden tuomarin päätöksessä huokuu epämiellyttävä tunnelma, kun avioliitto koko ajan rapautuu. Nyt, kun avioliiton ulkopuolella syntyneitä ei enää diskriminoida, avioliittoon menevät vain ne, joita se kiinnostaa. Enää ei yhteiskunnassa halveksita yksinäisiä äitejä samalla tavoin kuin vielä sodan jälkeen.