Suku vie tuhkatkin pesästä!

  • 1 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 11.1.2007 9:09
Coco otti jälleen esille yhden tärkeän asian Hassuja sattumuksia -ketjussa. Sen pitäisi kiinnostaa kaikkia pariutuineita ja muitakin ikäluokasta huolimatta. Erityisen tärkeää tämä on pareille, jotka elävät parisuhteessa ilman juridista liittoa. Rekisteröity parisuhde takaa puolisolle automaattisesti oikeuksia omaisuuteen, jota avopuolisolla ei ole.

Oletko miettinyt, mitä tapahtuu omaisuudellenne toisen kuoltua? Aivan liian monta kertaa olen nähnyt, kuinka ilmainen raha = perintö saa ihmisen alhaisimmat piirteet pintaan. Ikävimmässä tapauksessa surun lisäksi suku voi viedä kaiken.

Kerron taas kerran tosielämän tapahtuman tuttavapiiristäni. Parisuhteessa 18 vuotta eläneille, samaa sukupuolta oleville kumppaneille oli kertynyt jonkin verran omaisuutta, mm. tilava asunto-osake. Kaikki omaisuus oli jostakin kumman syystä ostettu vain toisen nimiin. Yllättäen hän kuoli. Suku tuli oitis paikalle ja ilmoitti, että kumppanin on häivyttävä. Omaisuus kuuluu suvulle, joka ei pariskunnasta ollut juurikaan välittänyt. Kumppania ei myöskään hyväksytty koskaan. Neuvottelujen jälkeen (!) lesken sallittiin osallistua hautajaisiin, joista määräsi yksin suku. Hautajaisten jälkeen kumppani häädettiin asunnosta. Hän sai mukaansa omat vaatteensa, stereot, joista löytyi kuitti hänen nimellään ja kaksi kissaa. Kaiken muun vei suku. Leskeä vaadittiin maksamaan vuokraa omasta kodistaan kumppanin kuolinpäivästä siihen hetkeen kun hän muutti pois. Vuokran maksamiseen hänellä ei ollut varaa. Leski oli konkreettisesti puilla paljailla. Hän soitti minulle ja pyysi rahaa sen verran, että saisi ostettua kissoille ruokaa.

Meillä oli aikanaan yhteinen kirjallinen sopimus siitä, että kumppani määrää hoitotoimenpiteistä, jos toinen on esimerkiksi onnettomuuden vuoksi kykenemätön. Samassa sopimuksessa oli määräyksiä hautajaisia varten. Jälkeenpäin selvisi, että paperi oli varsin kevyt. Pahantahtoinen suku olisi sen helposti mitätöinyt. Testamenttikin oli tehty heti parisuhteemme vakiinnuttua. Sekään ei varmistanut kokonaistilannetta, mm. hautajaisjärjestelyjä. Parisuhteen rekisteröinti korjasi koko ongelman. Suomessa testamentin avaaminen ja perunkirjoitus tapahtuvat ilmeisesti hieman eri järjestyksessä kuin USA:ssa.

Hoitotestamentti on myös tärkeä. Haluatko, että sinua pidetään keinotekoisesti hengissä ja letkuissa vuosikausia, vaikka mahdollisuudet toipumiseen ovat olemattomat?

Jos omaisuutta on hiukankaan enemmän, suosittelen ehdottomasti lakimiehen käyttämistä paperin laadinnassa. Lähisuvustani on esimerkki, jossa pieni muotovirhe nollasi testamentin. Vainajan viimeinen tahto lensi oitis roskiin.

Testamentin tekeminen on läheisistä välittämistä, eikä kuoleman enne.
  • 2 / 5
  • JohnnyFinland
  • 11.1.2007 9:20
JuhaniV kirjoitti: "Lähisuvustani on esimerkki, jossa pieni muotovirhe nollasi testamentin. Vainajan viimeinen tahto lensi oitis roskiin."

Testamentissa muotoseikoilla tuntuu todellakin olevan uskomattoman suuri merkitys. Tutustuin joskus aikoinaan testamenttaamiseen liittyvään krijallisuuteen ja olin aivan pöyristynyt millaisten seikkojen perusteella testamentin voi mitätöidä.
  • 3 / 5
  • vaeltaja2006
  • 11.1.2007 14:22
Olisiko jotain mallia siitä, millainen olisi "elämänaikainen" testamentti, jossa määritellään mm. äkilliseen siarastumiseen, varojen käyttöön, vanhuuden hoitoon, yms. liittyviä asioita. Aivan äkkiseltään en edes keksi mitä kauheuksia voisi sattua ja mitä asioita tällaisessa "elämänaikaisessa" testamentissa pitäisi olla.

Varsinainen testamentti, siis kuoleman jälkeen, on selkeämpi. Siitä on ohjeita.

Kysyn tätä asiaa sen takia, että jo aikaisemmin viime syksynä kerroin täällä tapauksen, jossa iäkäs nainen sairastui dementiaan ja pantiin kunnalliseen vanhainkotiin, vaikka pitkäaikainen ystävä toivoikin jotain yksilöllisempää hoitopaikka, kun varaa olisi ollut. Suku halusi säästää ja saada ison perinnön.
  • 4 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 11.1.2007 19:39
Hoitotestamentin tapainen paperihan olisi mahdollinen. Eri juttu on, kuinka saada ahneet perijät sitä noudattamaan. Neuvoni on ammattitaitoisen juristin käyttäminen paperin laadinnassa.

En tiedä, kuinka laillista se olisi, mutta minä ainakin siirtelisin etukäteen omaisuutta suvulta piiloon jonkinlaiseksi hätävaraksi. Jos on yksineläjä, onko sillä kuoleman jälkeen enää mitään väliä, kuinka kalliissa kirstussa viimeiselle matkalleen lähtee. Omat hautajaisensakin voi muuten suunnitella viimeisen päälle. Jotkut tekevät ihan itse oman tuhkauurnansakin.