Tasauslasku

  • 1 / 6
  • Lukumo
  • 5.1.2007 22:09
No niin, kuinka moni teistä on jo ehtinyt saada vuodenvaihteen sähkönkulutuksen tasauslaskun? Ja moniko sai uuden arviolaskun siinä samassa?
Meillä on näemmä sähkönkulutus lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta. Pisti miettimään, mistä moinen johtuu.
Yksi syyllinen voi olla pyykinkuivuri, se todellakin vie virtaa. Ei se silti selitä kaikkea. Syyllinen voi olla myös se, että tämä talous oli viime vuoden alkupuolen vuorokauden ympäriinsä käynnissä. Johtuen toipumisestani, valoja sun koneita oli käynnissä ympäri vuorokauden. Ei siitäkään löydy tarvittavaa lisäystä. Kolmas syy voi olla, että tämä huusholli on vuosien mittaan teknistynyt niin paljon, ettemme enää pysty hallitsemaan energiankäyttöämme.
Tämä teknistyminen on oikea energialoukku. Kun aloin miettimään, kuinka moni tavara täällä pitää itseään yllä herätevirralla, siitä tulee melkoinen määrä sähkölaskua. Nyt tällä jätkällä on ainakin syytä mennä rautakauppaan. Töpseleihin tulee sellaiset vehkeet, jotka estävät herätevirran kulkemisen laitteisiin, joissa niitä ei välttämättä tarvita. Meillä jo muutama niitä on. Nyt menee loputkin.
Ongelma vain on siinä, että miten niitä virtoja yöllä katkoo? Ja mistä voi katkoa? Tämä kämppä nukkuu yöllä noin neljä-viisi tuntia. Muuttuuko aamun kusellakäynti-kahvinkeitto-tupakki -rituaali "hei asuntokulta, voisitko käynnistää itsesi, jotta saisin kuunnella uutiset" -rituaaliksi?
  • 2 / 6
  • JohnnyFinland
  • 6.1.2007 22:36
Kaikki sähkölaitteet eivät kuluta herätevirtaa ja herätevirran osuus laitteen kokonaissähkönkulutuksesta lienee murto-osa. Niinpä herätevirtojen osuus kotitalouden kokonaissähkönkulutuksestakin lienee murto-osa. Pelkästään herätevirrat pysäyttämällä tuskin saa lähes kaksinkertaistuneen sähkönkulutuksen ennalleen: eiköhän suurempi syntipukki löydy sieltä laitteiden "varsinaisesta" käytöstä.

Helsingin Energian asiakkaat voivat lainata yrityksestä kulutusmittarin [1]. Sillä voi mitata sellaisten laitteiden sähkönkulutuksen, jotka liitetään sähköverkkoon pistotulpan välityksellä.

[1] http://www.helsinginenergia.fi/sahko/kulutusmittari2.html
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 7.1.2007 22:40
Tasauslasku tuli ja arviolasku alkavalle vuodelle.

Meillä tilanne saattaa olla ehkä erilainen kuin Lukumolla. Omakotitalo ja suora sähkölämmitys ovat hieman eri juttu kuin kerrostalo ja keskuslämmitys. Sähkölaitoksen tekemä kaavio näyttää sähkölaskumme/kulutuksemme laskeneen tasaisesti vuodesta toiseen. Ei paljoa, mutta kuitenkin. Monta seikkaa siihen vaikuttaa. Lähes kaikki runsaasti energiaa kuluttavat toimet hoidetaan yösähköllä, kuten pyykinpesu ja kuivaus, astianpesu. Saunan kiuas on kellokytkimen avulla varaava. Se toimii päivisin yhtenä lämmön lähteenä. Varaava radiaattori kuumenee yösähköllä. Leudolla ilmalla päivällä lämmitykseen riittää invertterin teho, joka on mielestäni yksi parhaista hankinnoista tässä talossa.

Elämämäntapa perheessä vaikuttaa myös. Nuoriso on hankkinut jokainen omat luukkunsa ja maksavat kulutuksensa siellä. Aikaisemmin lämmintä vettä kului paljon ja sauna lämpisi tiuhaan. Pyykkiä tuli myös paljon. Kuntoilemme paljon. Salilla suihkutellaan, joten lämmintä vettä säästyy kotosalla.

Ilmaston muutos on vaikuttanut myös omakotitalon asujan sähkölaskuun. Tänä talvena on säästynyt merkittävästi energiaa.

Yhtenä etuna tässä asumismuodossa näen sen, että lämmityskautena lähes kaikki kotilalouskoneista, saunasta jne. syntyvä lämpö lämmittää huoneistoa. Kesällä se pitää toki poistaa ja siinä invertteri sitten kuluttaa energiaa, mutta tekee nykykesinä elämän siedettäväksi.

Varaava takka on myös energian käyttöä tasaava hyvä keksintö ja turvallisuuttakin lisäävä, jos sattuisi myrsky katkomaan sähköt pitkäksi ajaksi.
  • 4 / 6
  • Statisti
  • 7.1.2007 22:41
Vaikka EU:n "kurkunkäyryysdirektiivejä" onkin paljon parjattu, tulee sieltä myös sellaisia laatudirektiivejä, joilla on todellista merkitystä. Yksi tällainen on uudehko ja vielä loppuun asti toteutumaton nimeltä EUP, Energy Using Product, joka tulee säätelemään laiteryhmäkohtaisesti miten mitä tahansa energiaa käyttävä laite tulee suunnitella niin, että sen ympäristövaikutukset ovat dokumentoidusti minimaaliset. Ja erityishuomio säädetään erityisesti laitteiden lepovirtojen (tai -tehojen) määrälle, jotka voivat vaihdella alle 1 W:sta useaan kymmeneen wattiin ihan tavallisessa elektroniikan tuotteessa. Säädöksiä laaditaan laiteryhmittäin niiden yleiseen myyntivolyymiin ja merkitykseen perustuen EU:ssa. Säädösten noudattaminen tulee oikeuttamaan CE-merkin käyttöön laitteessa.

Motiivi tälle direktiiville on paitsi yleiset ympäristönäkökohdat globaalin lämpenemisen olosuhteissa, myös poliittisesti EU:n energiaomavaraisuus. Tämän poliittisen motiivin tajuamiseen riittää, kun muistelee taannoisia Ukrainan ja Valko-Venäjän kaasun hintariitoja Venäjän kanssa. Jos Venäjä sulkee kaasuputken hintariitojen vuoksi, osassa Eurooppaa palellaan keskellä talvea. Pyrkimys on siis minimoida tuontienergian määrä EU-tasolla. Sitä kun ei saada EU:hun kuin itäsuunnasta. Pohjoisessa on nimittäin Jäämeri, lännessä Atlantin valtameri ja etelässä Saharan autiomaa. Energian määrä minimoidaan laitteiden energian kulutusta minimoimalla, jotta EU:n alueelle ei tarvitsisi rakentaa niin montaa lisä-(ydin-)voimalaa.

EUP-direktiivistä saa lisää tietoa seuraavasta linkistä.

http://ec.europa.eu/enterprise/eco_design/index_en.htm

Ehkä seuraavan 10 vuoden kuluessa tarjolla olevat energiaa käyttävät tuotteet pienentävät myös sähkölaskua. Tai ainakin hidastavat sähkölaskun kallistumista, kun länsimainen elintaso kuitenkin edellyttää jatkuvasti lisääntyvää energian käyttöä.
  • 5 / 6
  • pyykkipoika
  • 8.1.2007 1:17
Ihan aina hyvää tarkoittavat energiansäästödirektiivitkään eivät osu kohdalleen. Pyykkikoneiden (kuten muidenkin kodinkoneiden) kyljissähän on kaupassa nykyään ympäristövaikutuksia kuvaava merkintä, harmi vaan että se on johtanut pyykkikoneen kohdalla sekä energiankulutuksen lisääntymiseen, pesutuloksen huonontumiseen ja huonompaan käytettävyyteen. Etelän kuivissa maissa suunniteltu standardi kun ohjaa säästämään vettä yli kaiken. Eli pyykkiä myllätään tuntikausia vähällä vedellä, pyörittäen konetta kalliilla sähköllä vaatteiden hangatessa toisiaan. Eikä täältä missä minä asun vesi ole ainakaan loppumassa kun Helsingin Vesikin oikein kehottaa lotraamaan enemmän ettei putket sakkaannu. Päijänne ei ole kuivumassa pois. Muistan vielä kun taloyhtiön iso pesukone pesi 24 minuutissa julmetun kasan pyykkiä. Ja huuhtelikin hyvin.
Omassa sähkölaskussani veikkaan tietokoneen haukkaavan isomman osan kuin luulisikaan. Vaikuttaa siltä että tämä toosa on päällä melkein aina kun olen kotona hereillä, ja nämä pöytäkoneet eivät taida mitään energiapihejä olla. Kannettavat sentään lienevät vähän pienempiä tuhlareita.

Toinen merkittävä tekijä on ruoanlaitto, mikäli tulee syötyä päivän pääateriat jossain muualla niin se näkynee myös sähkölaskussa.