Homojärjestöille YK:ssa virallinen asema

Berliini/New York: YK:n talous- ja sosiaalivaliokunta on eilen hyväksynyt kolme homo- ja lesbojärjestöä virallisiksi tarkkailijajärjestöiksi. Tämän virallisen aseman saivat saksalainen LSVD, ILGA Eurooppa ja tanskalainen LBL Homojärjestöjen asemaa ovat erityisesti vastustaneet Vatikaani, afrikkalaiset maat ja islamilaiset maat sekä Venäjä ja Kiina.

Erityisesti saksalainen LSVD-homojärjestö kiittää Saksan ja Suomen valtuuskuntaa siitä, että järjestöt hyväksyttiin. Suomi erityisesti korosti järjestöjen merkitystä ihmisoikeustyössä, gender-kysymyksissä, terveysasioissa ja erilaisuuden hyväksymisessä.
http://typo3.lsvd.de/336.0.html?&cHash=5286ca3c4a&tx_ttnews[backPid]=221&tx_ttnews[tt_news]=4099
Tässä vielä ILGA-Euroopan tiedote samasta asiasta, englanniksi, Suomea ei eriksenn mainita, mutta mainitaan, että kaksi EU:n jäsenmaata erityisesti vaikutti päätökseen.
http://www.ilga-europe.org/europe/issues/international/ilga_europe_gets_consultative_status_with_united_nations

Tässä vielä taustaa YK:sta. Raportissa on tietoja mm. siitä, miten eri maat reagoivat asiaan äänestyksen yhteydessä
http://www.un.org/News/Press/docs/2006/ecosoc6242.doc.htm

Suomen edustaja käytti puheenvuoron koko EU:n puolesta. Puheenvuorossa korostettiin näiden kolmen järjestön toiminta täyttää asetetut kriteerit. Tällä hetkellä on 2800 kansalaisjärjestöä, jotka ovat saaneet virallisen tarkkailijastatuksen (consultative status) Ykssa. Sellaisille järjestöille ei anneta virallista statusta, jotka suorittavat terroritoimintaa tai toimivat jäsenvaltioita vastaan. Nyt puheena olevat homojärjestöt eivät ole tällaisia.
  • 3 / 8
  • JohnnyFinland
  • 12.12.2006 16:52
Ei-valtiollisten järjestöjen neuvoa-antavasta asemasta ("consultative status") säädetään talous- ja sosiaalineuvoston päätöslauselmassa 1996/31 [1]. Merkittävin hyöty asemasta näyttää olevan, että järjestö voi toimittaa YK:n jakeluun lyhyitä kirjallisia lausuntoja aiheista, jossa järjestöllä on erityistä pätevyyttä ("special competence").

Talous- ja sosiaalineuvoston tehtäväkenttä on laaja, mutta sen asema YK-järjestelmässä on kuitenkin heikko, sillä talous- ja sosiaalineuvoston päätökset eivät sido YK:n jäsenvaltioita [2].

[1] http://www.un.org/esa/coordination/ngo/Resolution_1996_31/index.htm
[2] http://www.ykliitto.fi/yktieto/YK-j4c.htm
  • 4 / 8
  • Lukumo
  • 13.12.2006 0:20
Niin, mitenkähän olisi EU:n tukipuheelle käynyt, jos puheenjohtajavaltiona olisi nyt Puola ja vuoroaan odottamassa vaikkapa Latvia...
Itävallan homojärjestö HOSI on ilmoittanut hakevansa ensi vuonna YK.n virallista tarkkailijastatusta. Asia tulisi tällöin käsittelyyn vuonna 2008. Virallinen asema olisi loistava syntymäpäivälahja 30-vuotispäiväänsä vuonna 2009 juhlivalle järjestölle. HOSIn virallistaminen olisi senkin takia hyvä, että Itävallassa homojen asema on huono.
Lisää: http://www.hosiwien.at/?p=585#more-585
Mitä tarkoittaa virallinen tarkkailijastatus YK:ssa? Siitä kertoi Frankfurtin gayradion lähetyksessä LSVD:n tiedottaja Renate Rampf joulun alla (18.12.).

Se tarkoittaa, että homojärjestöt voivat lähettää virallisen edustajanYK:hon New Yorkiin, Geneveen ja Wieniin Ja vielä konkreettisemmin: heillä on puheoikeus ihmisoikeusneuvostossa ja oikeus olla mukana YKn istunnoissa..
Onko tällä sitten jotain merkitystä näissä elimissä? Homojärjestöt ovat jo tähänkin asti tehneet yhteistyötä esim. ammattiliitojen ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Nyt voidaan esiintyä homo- ja lesbojärjestöjen nimissä. Tällä on suuri merkitys. Tähän saakka on ollut paljon maita, mm. Vatikaani, joiden mukaan homo- ja lesboasiat eivät ole ihmisoikeusasioita. Nyt ne ovat ihmisoikeusasioita Ongelmana ovat olleet pääasiassa ei-eurooppalaiset maat, joissa homoseksuaalisuus on vahva tabuaihe, joissa homoja vainotaan ja joissa homojärjestöt toimivat hyvin hankalissa olosuhteissa. Nyt voidaan paremmin vaikuttaa eri maihin. Esimerkkinä vaikkapa Etelä-Afrikka.Se vastusti tätä homojärjestöjen tarkkailijastatusta, vaikka siellä suhtaudutaan homoihin aika positiivisesti. Etelä-Afrikka halusi olla solidaarinen muille Afrikan maille.Nyt Etelä-Afrikan homo/lesbojärjestö aikoo hakea samaa tarkkailijastatusta ja tällä tavoin pikku hiljaa yhä useamman maan homojärjestöt pyrkivät esiin. YK:ssa on 2700 kansalaisjärjestöä tarkkailijastatuksella. Nyt on siis vasta kolme ensimmäistä homo/lesbojärjestöä mukana ja tuhansia, jotka ajavat muita asioita.

Käytännössä toiminta tulee luultavasti etenemään niin, että ihmisoikeusasioissa homo/lesbojärjestöt tekevät virallisia kyselyjä (kuin eduskunnan kyselytunnilla) ja laatimaan eri asioista kannanottojaan. YK on valtavan suuri järjestö. Homo- ja lesbojärjestöjen toiminta ei varmaankaan näy yleiskokousten tasolla. Siellä suhtautuminen on ollut verraten positiivista. Toiminta tulee näkymään kunkin maan kansallisella tasolla, ja toivotaan, että erityisesti Afrikan maissa ja joissakin Itä-Euroopan maissa saataisiin muutosta aikaan..
Ei Nykkiin vaan Geneveen. Siellä toimii YK:n ihmisoikeuskomissio (UNCHR = United Nations Comission for Human Rights [Ihan YK:n turvallisuuspalvelun naapurissa]).
  • 8 / 8
  • vaeltaja2006
  • 16.3.2007 10:47
Homojärjestö oli ensi kertaa YK:n kokouksessa Genevessä puhevaltaisena jäsenenä. Saksan homojärjestö LSVD esitti ILGA Europen ja tanskalaisen LBL:n kanssa valmistellun katsauksen homojen ja lesbojen vaikeasta ihmisoikeustilanteesta ympäri maailmaa. YK:n ihmisoikeuskomissaari Louise Arbor reagoi niin, että hän vaati YK:n ihmisoikeusneuvostoa puuttumaan homoihin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin.