Laaja HIV-tutkimus

» HI-virus ja AIDS

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 30.11.2006 19:03
HIV-lääkkeet

HIV-terapiassa tauot ovat haitallisia. SMART-tutkimus, jossa tutkittiin anti-retrovirushoitoja, jouduttiin keskeyttämään, kun kävi ilmi, että hoidossa ei saa pitää taukoja. Hoidon on jatkuttava yhtäjaksoisesti koko elämän ajan (New England Journal of Medicine, Bd. 355, S. 2283, 2006).
Tutkimuksessa selvitettiin, vähentävätkö hoitotauot lääkkeiden haitallisia sivuvaikutuksia. Kävi päinvastoin. Nimenomaan ne, joilla pidettiin taukoja, sairastuivat erilaisiin oheissairauksiin. Myös kuolemanvaara oli suurempi niillä, joilla pidettiin taukoja.Taukojen negatiivinen vaikutus oli huomattavasti suurempi kuin oli alun perin otaksuttu. SMART-tutkimuksessa oli suuri määrä koehenkilöitä (6000). Sen vuoksi tutkimus on merkittävä.

Milloin lääkehoito tulisi aloittaa? Siitä ei saatu selkeitä vastauksia. Lääkehoidot kehittyvät niin nopeaa vauhtia, että tilanne voisi olla erilainen jo kahden vuoden kuluttua. Asiantuntijoillakin on vaikeuksia pysyä ajantasalla. Siitä ollaan yhtä mieltä, että hoito pitää aloitta heti, kun tulee ruumiillisia oireita. Mutta milloin oireita ei ole, siitä on vielä epäselvyys. Siis mitkä asiat lasketaan oireiksi. Päätös tehdään useimmiten laboratiossa määriteltyjen auttajasolujen määrän avulla. Ne ovat immuunipuolustukselle olennaisia. Kun mikrolitrassa verta on alle 200 solua, aloitetaan hoito. Terveillä solujen lukumäärä on 800-1200. SMART-tutkimus osoittaa, että ne, joilla on vielä verraten korkea auttajasolumäärä, hyötyvät varhain aloitetusta hoidosta.

Nyt selvitellään pitäisikö terapian alku määritellä solutasolle 350. Se olisi ennaltaehkäisyn kannalta hyvä. Lääkkeet vähentävät veressä myös virusten määrää, ja se ehkä vähentää tartuttamismahdollisuuksia.

Saksassa arvioidaan tällä hetkellä elävän 56000 HIV-infektoitunutta ihmistä. Näistä 2700 on saanut tartunnan tänä vuonna. Parissa vuodessa lääkkeet ovat kehittyneet niin, että niitä siedetään paljon paremmin.
http://www.sueddeutsche.de/wissen/artikel/214/93121/
  • 2 / 6
  • vaeltaja2006
  • 1.12.2006 4:15
Hamburger Abendblatt kertoo tänään kansainvälisenä aids-päivänä, että yhä useammin HIV-lääkkeet eivät tehoa. Viruksista on tullut vastustuskykyisiä. Näin käy 15%:ssa uusista tartunnoista. Jutussa asiantuntijana on professori Andreas Plettenberg. Hampurin homokaupunginosan St. Georgin Asklepios-klinikalla hoidetaan vuosittain 1500 HIV- ja aids-potilasta. Professori kertoo, että tällainen primaariresistenssi (virukset vastustuskykyisiä alusta alkaen) lisääntyy. USAssa sitä on jopa yli 20% tapauksista. Se merkitsee, että osa lääkkeistä ei enää toimi. Myös lääkkeiden epäsäännöllinen nauttiminen johtaa resistenssiin. Virusmääriä veressä ei saada enää lääkkeillä laskettua.

Paraikaa odotellaan kahta uutta lääkettä, joissa on uudenlainen toimintamekanismi. Toinen kuuluu integraasiestäjiin, eli se estää virusta lisääntymästä solun ytimessä. Virus on soluissa, mutta se ei pysty enää rakentamaan perimäänsä uudelleen. Lääkkeestä saadaan apu niillekin, joille nykyiset lääkkeet eivät auta. Toinen uusi lääke on ns. CCR5-estäjä, joka estää virusta tarttumasta isäntäsoluun. Se ei kuitenkaan toimi kaikilla yhtä hyvin. Jotta se toimisi , tietyissä immuunipuolustuksen soluissa pitää olla määrätyt pintaominaisuudet. Ne voidaan todeta verikokeesssa. Näitä lääkkeitä käytetään tällä hetkellä vasta tutkimustarkoituksessa.

Myös tällä hetkellä käytössä olevissa lääkkeissä on tapahtunut edistystä. HIV-terapiassa on proteaasiestäjillä tärkeä asema. Niistä on äskettäin saatu kakkos-sukupolven lääkkeet, jotka tehoavat niihinkin viruksiin, joilla on vastustuskykyä. Toinen vastaavanlainen lääke on juuri tulosssa. Näistä lääkkeistä hyötyvät ne potilaat, jotka ovat olleet pitkään lääkehoidossa.

Iso ongelma ovat sivuvaikutukset. Niitä tutkitaan geenitutkimusmenetelmillä. Nyt voidaan jo ennustaa, tuleeko lääkkeestä potilaalle sivuvaikutuksia. Sivuvaikutuksia on pyritty vähentämään myös hoitotauoilla. Juuri on julkaistu laaja tutkimus, joka kertoo, että tauot lääkehoidossa ovat selkeästi haitallisia. Lääkkeitä on siis nautittava jatkuvasti – mahdollisesti koko elämän.

Lääkehoidot ovat potilaalle rasitus. Rokotus ei vieläkään ole näköpiirissä. Parasta olisi suojautua ajoissa HIViltä.
http://www.abendblatt.de/daten/2006/11/30/646388.html?s=2
  • 3 / 6
  • vaeltaja2006
  • 1.12.2006 4:26
Saksalainen lääkärilehti kertoo, että aids-potilaat elävät USAssa entistä kauemmin. HIViin sairastunut voi elää hyvinkin 24 vuotta, kun saa sopivan lääkityksen. Siihen kuluu kuitenkin paljon rahaa. Arvioidaan, että yhden HIV-potilaan elämänaikainen hoito maksaa 618 000 dollaria. Näin kertoi uudesta tutkimuksesta Medical Care –lehti marraskuussa. Kun on luvut tiedossa, on helpompi laskea budjetteja.

USAn hallitus arvioi, että joka vuosi löydetään Amerikassa 40000 uutta HIV-tartuntaa. Arvioidaan , että 250 000 ihmisellä on tietämättään HIV. Kuukaudessa yksi HIV-potilas maksaa 2100 dollaria. Onneksi näiden potilaiden elämänlaatu on parantunut hoidon ansiosta. Kuluista 70% johtuu lääkekuluista. Vain pieni osa menee nykyisin sairaalamaksuihin.
http://www.aerztezeitung.de/docs/2006/11/29/215a0902.asp?cat=/politik
Gambiassa ja Iranissa parannetaan menestyksellä aids-potilaita. Taikauskoa, sanovat asiantuntijat.
--------
Iranin uutistoimiston IRNAn mukaan terveysministeri Kamran Bagheri Lankranai on esitellyt lääkkeen, joka vahvistaa immuunijärjestelmää. Samanaikaisesti on Gambian presidentti Yahya Jammeh väittänyt, että heillä lääkärit parantavat aidsin kolmessa päivässä. Samassa ajassa häipyväät astmat. Tarvitaan vain 10 yrtin mikstuuraa.

Lääketieteen asiantuntijat sanovat olevansa järkyttyneitä tällaisesta propagandasta. Muuta tehokasta ei ole kuin nykyiset viruslääkkeet. Muu on taikauskoa.
  • 5 / 6
  • vaeltaja2006
  • 6.4.2007 9:00
Parantaako tietty virus HIV-positiivisten ennustetta? Saksalainen lääkärilehti kertoo, että Hepatitis-G-Virus (GB Virus C, GBV-C) on yhteydessä HIV-positiivisten pitempään elinaikaan. Onko kyse syy-seuraus-suhteesta ja voiko virusta käyttää parannuskeinona.

GBV-C löydettiin 1995, kun etsittiin hepatitis C:n sukulaisviruksia. Se ei aiheuta hepatitista eikä muutakaan siarastumista. Asiasta kertoi tohtori Heide Reil Erlangenin kliinisen ja molekyyli-virologian laitokselta. Jo vuodesta 1998 on julkaistu tutkimuksia, joista ilmenee, että tämän viruksen läsnäolo on yhteydessä HIV-positiivisen parempaan ennusteeseen. Virus löytyy 1-2% kaikista verenluovuttajista, 15-20% hepatitis C –tartunnan saaneista ja 15-40% HIV-tartunnan saaneista. Terveeessä virus häviää 2 vuodessa, mutta HIV-potilaissa se säilyy vuosia. On havaittu, että jos GBV-C -virus häviää HIV-tartunnan saaneen verestä, hänen ennusteensa on huono.

Mutta asiassa on vielä selviteltävää. Virus lisääntyy CD-4 –auttajasoluissa ja viruksen löytyminen riippuu näiden solujen määrästä. CD-4 –solujen määrä on loppujen lopuksi paras ennusteen laatimisessa.

Uusimmissa tutkimuksissa on voitu todeta, että virus tuottaa valkuaisaineita, jotka estävät HIV-viruksen replikoitumista. Mutta tutkimus on kesken.
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 14.4.2007 5:54
Kliinisissä tutkimuksissa on uusi aids-lääke tuottanut hyviä tuloksia. Kyseessä on amerikkalaisen lääkekonsernin Merck in Westpointin laboratorioissaan kehittelemä lääke, joka esitellään tänään Lancetissa. Integrase-entsyymi rakentaa viruksen perimän isännän solujen perimään. Integrase-inhibiittori estää tämän entsyymin vaikutusta. Kontrolloideuissa kokeissa lääkettä saaneiden veressä viruksen perimä laski 98% ja CD-4 –auttajaasolujen määrä nousi merkittävästi. Lääke on tervetullut, koska on alkanut ilmaantua lääkeresistenttejä viruskantoja. Aids-terapiassa on alkanut uusi aikakausi. Lääke todennäköisesti sisällytetään hoidossa käytettävään kombinaatioterapiaan. Lääke esiteltiin jo Torontossa viime syksynä.
(mainpost.de)